Προκλητική «εν κρυπτώ» τακτοποίηση των υδατοκαλλιεργητών

Προκλητική «ρύθμιση» του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών, με διαδικασίες που παραπέμπουν σε εποχές αυταρχισμού, αδιαφάνειας και διαπλοκής, αποτελεί η αιφνιδιαστική δημοσίευση σε ΦΕΚ (ΦΕΚ 2505/4-11-2011) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ρυθμίζει σε εθνικό επίπεδο το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών.

Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις Υδατοκαλλιέργειες είχε τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 28-5-2011. Για το συγκεκριμένο σχέδιο είχαν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς υπήρχαν σημαντικά κενά επιστημονικής τεκμηρίωσης στην σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε βασιστεί σε μελέτη εκπονηθείσα κατ' εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή των επιχειρηματιών του κλάδου. Είχε έντονα επισημανθεί ότι το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών προσανατολιζόταν κυρίως στην «τακτοποίηση» και νομιμοποίηση των υφιστάμενων μονάδων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όσο και οι επιπτώσεις από τη δραστηριότητα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Παράλληλα, συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδίου είχαν υποβληθεί από επιστημονικούς φορείς, ομάδες πολιτών και υπηρεσιακούς παράγοντες που έθεταν θέματα τόσο πολιτικών προτεραιοτήτων όσο και ειδικών τοπικών συνθηκών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν στη διαβούλευση με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του σχεδίου  δεδομένου ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη διαχείριση της ανάπτυξης και χρήσης της θάλασσας και αποτελεί κεντρικό στοιχείο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι, λοιπό νσημαντικό να ληφθούν υπόψη, εφόσον αξιολογηθούν, τόσο οι επιστημονικές, τεχνοκρατικές απόψεις, όσο και οι κατά τόπους επισημάνσεις πολιτών και φορέων, μέσα όμως από μία ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων, που συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση της τοπικότητας, της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, της τοπικής οικονομίας, της συναίνεσης των παράκτιων κοινωνιών, της συστηματικής παρακολούθησης και της προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε και διαβιβάστηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για γνωμοδότηση, όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία. Με πρωτοφανή απαξίωση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου, η πολιτική ηγεσία-στερούμενη ουσιαστικά νομιμοποίησης την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο-την ίδια μέρα που υποβλήθηκαν οι απόψεις του Συμβουλίου (και αγνοήθηκαν επιδεικτικά), εξασφάλισε την αποστολή εισηγητικού εγγράφου από το ΥΠΕΚΑ, την υπογραφή των οκτώ Υπουργών, ακόμα και την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ!! Πληροφορούμαστε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, με τις προτάσεις του στόχευε σε ουσιαστικό έλεγχο και παρακολούθηση του τομέα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κάτι που προφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη τη συγκεκριμένη διαδικασία που αντίκειται σε οποιαδήποτε δεοντολογία σύγχρονης κοινωνίας και στερείται νομιμότητας. Οι πρακτικές της απελθούσας Κυβέρνησης προβληματίζουν ως προς τη σκοπιμότητά τους και παραπέμπουν σε απέλπιδες ενέργειες ατόμων σε συνθήκες άτακτης φυγής. Η επόμενη κίνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από  την ανάκληση της επίμαχης ρύθμισης και την δρομολόγηση διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό με αρχή το σεβασμό στους πολίτες και το θαλάσσιο περιβάλλον.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

ikariastore banner