Συνάντηση Ικαρίων Επιστημόνων στην Αθήνα

Εξαιρετικά επιτυχής σε προσέλευση και ουσία ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2011 ο Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων. Τα μέλη του Συλλόγου γέμισαν τον πάνω όροφο (στη φωτογραφία βλέπετε τον μισό) του καφέ  HIVE και η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα ιδιαιτέρως θετικό και γόνιμο διάλογο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε απολογισμό της δράσης του συλλόγου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη  ολοένα και πιο γόνιμη τον τελευταίο καιρό συνεργασία με τους άλλους ικαριακούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημιουργία του δικτυακού τόπου ikarianet (θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω), τη συμμετοχή στις εκθέσεις του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού και τις επιστολές προτάσεων καθώς και τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια ορίστηκαν οι στόχοι και το πλαίσιο δράσης στο εξής και επισημάνθηκαν τα θέματα για μελέτη και δραστηριοποίηση με τα οποία θα ασχοληθούν οι υπό σύσταση επιτροπές των επιστημόνων.

Μεταξύ των θεμάτων συναντάμε: αποκατάσταση των ζημιών στην Ικαρία, σύνδεση του νησιού με το κέντρο και την περιφέρεια, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση/επεξεργασία υγρών αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων και την ποιότητα πόσιμων νερών, αξιοποίηση ιαματικών νερών και μελέτες τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαιτερότητα νησιωτικού χώρου (νησιωτικότητα) και μεταφορικό ισοδύναμο, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δημοσίων έργων, προστασία υποβαθμισμένων και απειλούμενων περιοχών, μελέτη βοσκοϊκανότητας και ερημοποίησης του νησιού, μελέτες αγροτικής ανάπτυξης, ολική προβολή του νησιού, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε όλα τα παραπάνω θα προσπαθήσει να συμβάλλει ενεργά ο σύλλογος με το δυναμικό του και πάντα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους της Ικαρίας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και ο Σύλλογος καλεί του ικάριους επιστήμονες στην Παροικία και την Αθήνα, να έρθουν κοντά του και να συνδράμουν αυτών των προσπαθειών, κυρίως σήμερα που το νησί μας έχει όλους τόση ανάγκη.

Της συνάντησης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου τα μέλη είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για πολλά από τα παραπάνω.

Το ikariamag εύχεται καλή επιτυχία στο έργο τους, ευχαριστεί το σύλλογο για τη διάθεση του χρόνου στη συνάντηση με σκοπό την προβολή και ενημέρωση των επιστημόνων για το έργο και την ύλη του ikariamag  και καλεί τους αναγνώστες του να γνωρίσουν τον διαδικτυακό χώρο όπου εντός του θα βρουν όλους τους συλλόγους ανά τον κόσμο, θα μάθουν για τις δράσεις τους και θα έχουν την τύχη να διαβάσουν μοναδικά επιστημονικά άρθρα, όπως και να γνωρίσουν πολλές ακόμα λειτουργίες του site.

Οι σύλλογοί μας φαίνεται πως την πιο κατάλληλη στιγμή για το νησί έρχονται κοντά, τώρα πια και διαδικτυακά … ikarianet.gr

ikariamag
 

ikariastore banner