Συναντήσεις στη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχε σήμερα κλιμάκιο του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελούμενο από τον Ηλία Γιαννίρη, Περιφερειακό Σύμβουλο και τον Μιχάλη Μπάκα υπ. Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου. Συναντηθήκαμε με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων καθώς και τον ΓΓ κ Δημ. Χαλκιώτη. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας.
Ο κ. Χαλκιώτης αλλά και οι εργαζόμενοι της ΓΓ μας ενημέρωσαν για την προσφορά του Υπουργείο Αιγαίου, που από την ίδρυση του το 1985, όπως έχει παράγει πολλά στη διαμόρφωση νησιωτικών πολιτικών για τα μεγάλα αλλά ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα πολιτισμού, πολιτικής προστασίας, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς καθώς και του κρίσιμου ζητήματος των μεταφορών στα νησιά μας.
Από την πλευρά μας εκφράσαμε τη θέση ότι για εμάς στον Οικολογικό Άνεμο το ζήτημα της νησιωτικότητας αποτέλεσε βασικό άξονα των προτάσεων μας από την πρώτη παρουσία μας στο περιφερειακό συμβούλιο. Στόχος μας πρέπει να είναι το 2014, οπότε αρχίζει η νέα χρηματοδοτική περίοδος που θα διαδεχτεί το ΕΣΠΑ 2007-2013, να εργαστούμε συστηματικά ώστε να έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα για ειδικές πολιτικές για τα νησιά και να υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα. Στο δικό μας Πρόγραμμα αναφέραμε καθαρά: «Να διεκδικήσουμε ώστε η Κυβέρνηση να συντάξει ένα πειστικό φάκελο προς την Ε.Ε. για την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου (νησιωτικότητα). Τα νησιά πλήττονται γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές έξω από το πλαίσιο του ανταγωνισμού. Χρειάζονται όμως ειδικές πολιτικές κατ’ εξαίρεση των κοινοτικών κανόνων, όπως κάνουν άλλα κράτη μέλη για τα νησιά τους».
Όπως συζητήσαμε με τον ΓΓ αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων αυτό το ρόλο πρέπει να το παίξει η Γενική Γραμματεία που θα πρέπει να καλείται Γενική Γραμματεία Νησιωτικότητας ή ακόμα και Υπουργείο Νησιωτικότητας και να αφενός μεν προωθεί την ελληνική πολιτική προς την ΕΕ αλλά και να βοηθά στην εφαρμογή πολιτικών σε επίπεδο εφαρμογής πολτικής κάθε υπουργείου, περιφέρειας αλλά και νησιωτικών δήμων.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα προτείνουμε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρει άμεση θέση για τη διατήρηση της Γενικής Γραμματείας με βάση το ρόλο που προτείνουμε που πρέπει να παίξει αυτή για τη νησιωτικότητα και να συμβάλει η ίδια η Περιφέρεια στη συγκρότηση ειδικής πολιτικής για την ανάπτυξη των νησιών μας. Ο συνδυασμός μας «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» με όλες τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά σε μια τέτοια κατεύθυνση, σε κάθε επίπεδο, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο