Σε «καυτή πατάτα» έχει μετατραπεί η μεγάλη καθυστέρηση της παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου και της δημιουργίας του νέου ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Ικαρίας καθώς τόσο ο Δήμος Αγίου Κηρύκου όσο και η Νομαρχία Σάμου αποποιούνται των όποιων ευθυνών.
Οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των κατοίκων του χωριού Καταφυγίου περί ολιγωρίας του Δήμου Αγίου Κηρύκου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μετατράπηκαν σε μπαλάκι που οι δύο φορείς πετούν ο ένας στον άλλον.
Από τη μία μεριά, ο Δήμος Αγίου Κηρύκου έχει ήδη με επιστολή του απαντήσει ότι έχει κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες και προσπάθειες για την αποφυγή χρήσης της συγκεκριμένης χωματερής υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η καθυστέρηση της δημιουργίας του κεντρικού ΧΥΤΥ Ικαρίας οφείλεται στην ολιγωρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της σε πρόσφατη εφ’ όλης της ύλης ανακοίνωση που απέστειλε στο ikariamag, διευκρινίζει ότι ποτέ δεν ολιγώρησε επί του θέματος. Αντιθέτως, -όπως υποστηρίζει- έκανε όλες τις δέουσες ενέργειες για την άμεση δημιουργία του ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Ικαρίας και επισυνάπτει όλα στα σχετικά έγγραφα.
Ειδικότερα, ο Νομάρχης Σάμου Εμμανουήλ Κάρλας αναφέρει ότι από το 2003 οπότε και ανέλαβε καθήκοντα μερίμνησε ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες περί χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Ικαρίας. Όπως αναφέρει, ξεκίνησε με την βοήθεια του Συλλόγου Ικάριων Επιστημών που πρότειναν τη θέση Κοσσοικιώτικη Πλαγιά. Όμως, η πάνδημη αντίδραση των κατοίκων οδήγησε στην δεύτερη εναλλακτική που ήταν η θέση «Πινάκι». Ωστόσο, και αυτή η περιοχή αποκλείστηκε εκ των υστέρων αφού ήταν χαρακτηρισμένη ως περιοχή προστατευμένων ειδών.
Μετά από αυτό το αδιέξοδο, ζητήθηκε να προταθούν συμπληρωματικές θέσεις οι οποίες τελικά ήταν οι θέσεις: Κελλιά 1, Κελλιά 2 και Κοσσοικιώτικη Πλαγιά. Για την πρώτη και τη δεύτερη θέση ενώ όλα έβαιναν καλά, τελικά η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων απάντησε αρνητικά και με καθυστέρηση ενός έτους.
Ο Νομάρχης Σάμου διευκρινίζει σχετικά με αυτό «κατά της γνωμοδότησης της Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων είχε δικαίωμα από το νόμο, να προσφύγει, μόνο, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος ΟΤΑ Ικαρίας ως κύριος του έργου και εντολοδόχος του μελετητή και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος Φορέας. Δυστυχώς ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος δεν έκανε ένσταση, παρά το γεγονός ότι τους υπέδειξα, προσωπικά, να το πράξουν. Αντ’ αυτού οι Δήμοι εξέδωσαν, από κοινού, ανακοίνωση στον Τύπο και απέστειλαν έγγραφο διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φρονώ ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν ενέργεια ουσίας αλλά προς λαϊκή κατανάλωση και ο νοών νοείτω».
Έτσι, δια της εις άτοπον απαγωγής, ο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Ικαρίας έπρεπε να χωροθετηθεί και πάλι στην περιοχή Κοσσοικιώτικη Πλαγιά. Η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή αλλά τώρα βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Κ. Κάρλας «Πιστεύω όμως ότι τώρα πια έχει μπει το νερό στα αυλάκι και σύντομα η Ικαρία θα βρει και σ’ αυτό το θέμα το δρόμο της όπως η Σάμος και άλλα νησιά και τόποι της Πατρίδος μας που μάτωσαν μέχρι να το πετύχουν».
Δειτε επίσης τα σχετικά έγγραφα από:
- Τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
- Τη Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.
- Το Νομαρχιακό Συμβούλιο
- Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή»
ikariamag