168.480 ευρώ για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Ικαρίας – Ρεπορτάζ: Τι είναι; Πώς λειτουργεί;

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εντάχθηκαν  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 5 έργα που αφορούν στη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Κοινότητας σε δήμους του Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, 168.480 ευρώ θα διατεθούν για το Κέντρο Κοινότητας Ικαρίας.

Η κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Με τις σημερινές αποφάσεις ένταξης καλύπτουμε τις δαπάνες δημιουργίας και λειτουργίας για 3 χρόνια των Κέντρων Κοινότητας Δήμων του Βορείου Αιγαίου. Σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αξιοποιούμε τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού των νησιών μας να έχουν για τα επόμενα τρία χρόνια πρόσβαση σε υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα».

Τι είναι όμως τα Κέντρα Κοινότητας και πώς λειτουργούν;
Ανατρέχοντας σε ημερίδα που διοργάνωσε τον περασμένο Μάιο, γι' αυτό το θέμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), βρήκαμε τη συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Κάιλα, να τα χαρακτηρίζει ως την πρώτη επαφή του δημότη με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Συγκεκριμένα: «Τα κέντρα κοινότητας είναι μία νέα δομή, αυτό που θα λέγαμε one stop shop, ένα σημείο όπου ο δικαιούχος θα καταγράφεται, θα λέει το πρόβλημά του και θα μπορεί να λάβει πληροφορίες σε θέματα κοινωνικής προστασίας, εφ όλης της ύλης. Πρόκειται για την πρώτη επαφή του δικαιούχου με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για τη βοήθεια προς τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που δεν είναι όλες στελεχωμένες επαρκώς και δεν μπορούν να "τρέξουν" όλα τα ολοκληρωμένα προγράμματα διασύνδεσης με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας» ανέφερε η κ. Κάιλα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στα dikaiologitika.gr, τα κέντρα κοινότητας θα λειτουργούν ως δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης των πολιτών, θα παραπέμπουν τους δημότες σε κοινωνικά προγράμματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θα συντονίζουν τις δράσεις κοινωνικής ένταξης και θα παρακολουθούν την πορεία των ωφελούμενων. Δεν θα αντικαταστήσουν, σε καμία περίπτωση, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, δεν θα επιλύουν τα προβλήματα των προσερχόμενων σε αυτές με ίδια μέσα και δεν θα ελέγχουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή των άλλων φορέων και υπηρεσιών με τις οποίες διασυνδέουν τους πολίτες.

Δικαιούχοι θα είναι οι δήμοι και οι φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από αυτούς, ενώ ωφελούμενοι θα είναι όλοι όσοι ζουν στον δήμο, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα άτομα που βρίσκονται σε φτώχεια, που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου και έχουν το καθεστώς του δικαιούμενου νόμιμης προστασίας. Δυνητικές ειδικότητες εργαζομένων στα κέντρα κοινότητας είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και σχολικοί ψυχολόγοι, απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, νοσηλευτές, πτυχιούχοι οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων και μεσολαβητές για τους ρομά.

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο Κέντρο Κοινότητας ήδη λειτουργεί στον Δήμο Ηλιούπολης.

Διαβάστε εδώ τον οδηγό εφαρμογής και λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας.

ikariamag.gr

ikariastore banner