ΑΠΟΨΕΙΣ | Το μεγάλο πλιάτσικο της Ικαρίας

Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ταινίας τρόμου, αλλά δυστυχώς είναι η ίδια η πραγματικότητα.

Βέβαια αυτό το πλιάτσικο δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά που γίνονται σ΄ αυτή τη χώρα, εδώ και 4 χρόνια, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ας αναφερθώ όμως ειδικά στην Ικαρία.

Θα αναφερθώ ειδικά σε 2 θέματα τα οποία θα αλλάξουνε αυτή την 5ετία, τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του νησιού μας.
1. Τις ανεμογεννήτριες
2. Το νερό.

Ως  γνωστόν, η σύγχρονη λέξη που αντικαθιστά το πλιάτσικο, λέγεται επενδύσεις.  «Επενδύσεις» που εκμεταλλεύονται, είτε μόνο τα κερδοφόρα κομμάτια του κράτους, είτε ότι πιο ευαίσθητο υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα. Τις φυσικές υποδομές της όπως ο αέρας και το νερό. «Επενδύσεις» που προσφέρουν ελάχιστες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την απώλεια χιλιάδων άλλων που θα πρέπει να γίνουν για να πραγματοποιηθούν.

«Επενδύσεις» που είναι δυνατόν να γίνουν επειδή κάποιοι από την τοπική κοινωνία θα συναινέσουν, επειδή θα πάρουν για μικρό διάστημα κάποια χρήματα (βλ. καθρεφτάκια), υποθηκεύοντας κυρίως το μέλλον των παιδιών τους, γιατί το δικό τους μπορεί να πει κάποιος, «τα ήθελε η κούτρα τους».

Κι έτσι ήρθε στην Ικαρία ο Μυτηλιναίος να βάλει ανεμογεννήτριες. Μια εταιρεία που παρότι χρωστάει τα μαλλιοκέφαλα της στην ΔΕΗ και στο κράτος, πείθει τους ντόπιους παράγοντες ότι το χρήμα θα ρέει άφθονο. Κι αυτοί παίρνουνε τις υποσχέσεις για καθρεφτάκια, τα κάνουνε σημαία και χωρίζουνε το νησί στα δύο. Στους υπέρ και στους κατά της «επένδυσης». Στα 2/3 του νησιού που θα μπουν ανεμογεννήτριες σε διπλή σειρά, και στο 1/3 που δεν θα μπουν, γιατί εκεί κρίθηκε επιστημονικά ο αέρας ακατάλληλος, μια που ήταν κοπανιστός. Και άρχισε να γίνεται στο νησί η αναμενόμενη εισαγωγή από καθρεφτάκια. Και τρέξανε να πάρουνε, πρώτα αυτοί που ευελπιστούσαν να πάρουν έργα και μετά οι ενοικιάζοντες την γη των παππούδων  τους για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. 

Όταν βέβαια ολοκληρωθεί η δουλειά τους, που θα σταματήσουν να δίνουν μία, θα τρέχουν οι ντόπιοι να αποδείξουν στα δικαστήρια με ατράνταχτα στοιχεία, που οι νόμοι δεν θα τα αναγνωρίζουν πλέον, ό τι πρέπει να τους πληρώνεται το νοίκι γιατί αυτοί τους έδωσαν την γη. Θα τρέχει και ο Δήμος να εισπράξει αυτά που του υποσχέθηκαν, αλλά θα πάρει αυτά που δίνουν στο κράτος. Καταλαβαίνετε τι.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό στην μπανανία που ζούμε. Γίνεται ήδη στον Αντιά της Εύβοιας και στα Χανιά. Ακριβώς αυτό. Το ίδιο πάει να γίνει και με την ηλιακή ενέργεια. Εκεί που αντί να καλλιεργήσουνε τις εκτάσεις τις γεμίσανε με ηλιακά πάνελ, παίρνοντας δάνεια για να επενδύσουν, όχι βάζοντας υποθήκη τις εγκαταστάσεις αλλά τα χωράφια τους. Τώρα τους μείωσαν το «κέρδος κατά 30 %, και καταλάβανε που πάει το πράγμα, δηλαδή να τους πάρουν οι τράπεζες τα χωράφια μαζί με τις εγκαταστάσεις, ήρθανε στην Αθήνα και πλακώνονται με τα ΜΑΤ.

Οι τοπικοί παράγοντες με τις αποφάσεις τους υποτιμούνε υπερβολικά όλο αυτό τον κόσμο που συντηρεί τα καλοκαίρια το νησί, σπρώχνοντας τον στην έξοδο και μεγαλώνοντας την ανεργία στο νησί. Γιατί ποιος θα έρθει να απολαύσει μόνο τις τεράστιες απάνεμες παραλίες που διαθέτουμε χωρίς να απολαύσει τον πανέμορφο ορεινό όγκο του νησιού. Αναπόφευκτα λοιπόν το νησί θα οδηγηθεί στην ερημοποίηση από τους μόνιμους κατοίκους του.

Όσον αφορά τώρα το νερό. ΟΛΟΙ, ακόμα και ο τελευταίος κάτοικος αυτού του νησιού κατάλαβε ότι η δηλώσεις που ζητάει το κράτος να κατατεθούν στον δήμο για τους υδάτινους πόρους, είναι το πρώτο στάδιο του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού. ΟΛΟΙ; Φυσικά εκτός από κάποιους παράγοντες και τον Δήμο, που μιλάνε για αυτορρύθμιση, αναδιανομή, εμπλουτισμό και άλλα ωραία, των υδάτινων πόρων , και αποφεύγουν να αναφέρουν περί ιδιωτικοποίησης του νερού. Γιατί για να γίνει μία επωφελής επένδυση χρειάζονται να γίνουνε και κάποια έργα. Αντί λοιπόν ο Δήμος να μην γίνει κι αυτός μοχλός προώθησης αυτών των σχεδίων, πετάει το μπαλάκι στους πολίτες μεταφέροντας τις απειλές για πρόστιμα της κυβέρνησης. Και όταν φτάσει πλέον στο σημείο να του ανατεθεί η είσπραξη αυτών των προστίμων, επειδή θα τον εκβιάζουν με την επιδότηση, δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να στραφεί ενάντια στους πολίτες.

Μπορεί η Ικαρία να είναι ένα μικρό μέρος, που επειδή οι κάτοικοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με βάση το πόσο εμπιστοσύνη έχουμε σε αυτόν που υποστηρίζει τις ίδιες απόψεις με μας. Την σημερινή εποχή όμως, το θέμα δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο αλλά καθαρά πολιτικό. Πρέπει να τελειώσει πια η εσωστρέφεια, το να είμαστε στην κοσμάρα μας και να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί σε μας κάτι που συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεχόμαστε την επιδρομή των οργανωμένων συμφερόντων και πρέπει να αντιδράσουμε. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όπως ξέραμε να το κάνουμε αιώνες τώρα, παρότι ορισμένοι κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν να μας χωρίζουνε.

Πρέπει όμως να αρθρώσουμε συγκεκριμένο λόγο αντίστασης πάνω στα θέματα που μας απασχολούνε. Γι αυτό θα προχωρήσω στη διατύπωση συγκεκριμένων ερωτήσεων προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Και θα περιμένω απαντήσεις, όχι «έπεα πτερόεντα» μέσα από συγκεκριμένες πράξεις.

1.  Θα ζητήσει καμία παράταξη από την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, να της παραδοθούν οι μελέτες αλλά και να δημιουργηθούν συμπληρωματικές για μέρη που δεν υπάρχουν ώστε να προσφύγει είτε σαν δήμος είτε σαν ομάδα πολιτών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά της «επένδυσης»,  στο Κεντρικό Αρχαιολογικό  Συμβούλιο, όπως κάνουν και τα άλλα νησιά;
2.  Θα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ο δήμος στο βουνό για να ξέρει τι του ανήκει και τι όχι η θα περιμένει πρώτα να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες; Μόνο ο πρώην Δήμος Αγίου Κηρύκου το είχε κάνει αυτό και αυτός είναι ο λόγος που δεν τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε εκείνο το σημείο.
3.  Θα αποτρέψει με οποιοδήποτε τρόπο, να γίνουν δηλώσεις από τους κατοίκους για τον υδροφόρο ορίζοντα, η θα τους καταστήσει όμηρους στο κατοχικό κράτος της Αθήνας;

Ειλικρινά πιστέψτε με δεν είναι προεκλογικοί οι λόγοι που θέτω αυτά τα ερωτήματα. Πίστευα απλά ότι οι εκλογές θα ήταν αφορμή να τεθούν από την πλειοψηφία αυτών που ζητάνε την ψήφο μας, πράγμα που δεν έγινε. Όλες οι παρατάξεις έχουν έντιμα άτομα στο εσωτερικό τους. Αυτό όμως που θα κρίνει το μέλλον μας, δεν είναι οι γνώμες μας για αυτά τα άτομα, αλλά η πολιτική, όχι κομματική μας στάση. Μόνο έτσι θα ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των ημερών. Αυτή η 5ετία είναι η πιο κρίσιμη για την ζωή και τον χαρακτήρα του νησιού. Ας σταματήσουμε λοιπόν να είμαστε στον κόσμο μας, για λίγο φυσικά.

Φιλικά
Σπύρος Τέσκος

ΥΓ. Οσον αφορά την ανακοίνωση κάποιας δημοτικής παράταξης εναντίον μου, παρότι δεν την θεωρώ αντίπαλη και παρότι δεν αφορούσε μόνο αυτήν το προηγούμενο σημείωμα μου. Αφού προσπεράσω λοιπόν τις γελοίες προσωπικές επιθέσεις, που δεν με αφορούν, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την ελλιπή ενημέρωση που είχα. Όντως στην περίπτωση των μετρήσεων στο βουνό «ενεργήσανε». Ζητήσανε προφορική ενημέρωση από τον δήμαρχο, 20 μέρες μετά και αφού είχε δώσει ήδη απάντηση γι αυτό το θέμα. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟ. Καμία έστω ενόχληση προς το τοπογραφικό συνεργείο.

- Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία και ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ πάνω στο πιο μεγάλο θέμα που αφορά το νησί μας!
- Ανεμογεννήτριες στην Ικαρία: η απάντηση των «σιγώντων ιχθύων»

ikariastore banner