Ενα σκαρί γεμάτο πολιτισμό ταξιδεύει στο Αιγαίο - H στάση στην Ικαρία

Πρόκειται για το μοναδικό σκαρί που σώθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το μοναδικό Hoppet ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στο Αιγαίο και μεταφέρει καλλιτέχνες από τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Μεσογείου. Λέρος, Λέσβος, Ικαρία, Σκύρος, είναι μερικοί από τους προορισμούς του. Το πρότζεκτ Meeting the Odyssey προσφέρει μια εμπειρία μοναδική και πρωτότυπη συνδυάζοντας στοιχεία της Οδύσσειας με σύγχρονα θέματα που αφορούν κυρίως τους τόπους στους οποίους «πιάνει λιμάνι».

Το Hoppet είναι ένα σκαρί 22 μέτρων με δυο κατάρτια και οκτώ πανιά που ξεκίνησε το 2014 από τη Βαλτική και έφτασε αυτό το καλοκαίρι στο Αιγαίο στο οποίο ολοκληρώνει το ταξίδι του μετά από 4 χρόνια προετοιμασίας, με 50 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, 4 διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, και 68 μέρες με παραστάσεις, workshops. Τα δύο προηγούμενα χρόνια,  η ομάδα του Hoppet ταξίδεψε από τη Βαλτική, την Κεντρική Ευρώπη, την Πράγα και το Βερολίνο, μέχρι την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μάλτα, κάνοντας, μάλιστα, μία στάση στη Λαμπεντούζα, το νησί - σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία και ελευθερία από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Πάνω από 350 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις παραστάσεις του «Meeting the Odyssey», ενώ 19.000 θεατές είδαν την παράσταση σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη.

Μέχρι τις 9 Αυγούστου, το «Hoppet» θα καταπλεύσει στο Αιγαίο, ξεκινώντας την περιοδεία του από τη Λέρο, το μικρό νησί των Δωδεκανήσων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για να συνεχίσει στη Λέσβο, όπου η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε χώρους υποδοχής προσφύγων.

Επόμενος σκέλος της περιοδείας είναι η ελληνική ενδοχώρα, με στάσεις στην Ελευσίνα και το Λαύριο, τόπους συμβολικούς, ποτισμένους με την ιστορική και μυστικιστική παράδοση. Τελευταίοι σταθμοί θα είναι η Σκύρος και η Ικαρία, όπου θα δοθούν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις σε διαφορετικά χωριά.

Η Ελλάδα επιλέχθηκε με κριτήρια πολιτιστικά, αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Έτσι, κάνοντας στάσεις σε σημεία εξαιρετικής σημασίας, το project υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη - υποδοχείς χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που εκπροσωπούν διαφορετικά έθνη, κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.

Στόχος του project είναι να αντικρούσει προκαταλήψεις, να αναζητήσει κοινές αφηγήσεις στη ζωή των σύγχρονων Ευρωπαίων μέσα από το συμβολικό ταξίδι της «Οδύσσειας» και να θέσει τα ερωτήματα: ποιο είναι το κοινό πολιτισμικό έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Υπάρχει κοινό έδαφος στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην πολιτιστική τους έκφραση; Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες; Και το κυριότερο: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι;».

thetoc.gr

ikariastore banner