Το «μπάχαλο» που κυριολεκτικά επικράτησε στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κατά την «απόπειρα» συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αποκαλύπτει αφενός τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, η οποία έχει μετατρέψει τις περιφέρειες σε απλούς ιμάντες μεταφοράς προς τα κάτω των κεντρικών πολιτικών επιλογών και αφετέρου την αδυναμία της νέας περιφερειακής Αρχής να ασκήσει τα καθήκοντά της έστω και με διεκπεραιωτικό τρόπο.
Οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της συμπολίτευσης, οι οποίες τελικά και οδήγησαν στο να μετατεθεί η συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση, την ώρα που οι εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένες και ασφυκτικές, δείχνουν ακριβώς και τα όρια της νέας Περιφερειακής Αρχής. Αντίστοιχα, οι παλινωδίες του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ν. Γιακαλή, απλά επιβεβαίωσαν την αντίληψη με την οποία ασκήθηκε η διοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η Μαρία Νικολάρα, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, μιλώντας στη συνεδρίαση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Όπως προκύπτει από την εισήγηση, αυτό που δείχνει να απασχολεί τη σημερινή συζήτηση είναι πώς -εντός των προθεσμιών- θα αποσταλούν τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην ΕΕΤΑΑ, στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ κ.λπ. προκειμένου να ελεγχθεί αν είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος. Δηλαδή, αν είναι σύμφωνος “προς τας υποδείξεις”. Ουσιαστικά, δηλαδή, η εισήγηση μας λέει ότι δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, που μόνο αυτοτέλεια δεν είναι, και να ξεχάσουμε κάθε δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, που θα ιεραρχεί στόχους και προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες του Βορείου Αιγαίου και των ανθρώπων του. Και αυτή η αντίληψη που οδηγεί, αν όχι στο τέλος της Αυτοδιοίκησης ως αυτοτελούς θεσμού.
Οπότε τίθεται το ερώτημα, τι ρόλο παίζει η δική μας απόφαση, αφού δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα από αυτά που μας επιβάλουν οι κυβερνητικές εντολές;
Το προσχέδιο προϋπολογισμού, είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που υπήρχε στα θέματα ημερήσιας διάταξης της προηγούμενης συνεδρίασης. Στη συνεδρίαση αυτή, κατά την οποία αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους η συζήτησή του, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη και οι ουσιαστικοί λόγοι που συνηγορούσαν στην αναβολή της συζήτησης. Ζητήσαμε να συνοδεύεται από πολιτική εισήγηση που θα αιτιολογούσε το σκεπτικό της σύνταξής του. Που θα ιεραρχούσε τις ανάγκες των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου. Δυστυχώς επανέρχεται μετά από έξι μέρες χωρίς κάποια πολιτική εισήγηση, χωρίς κάπου να διευκρινίζεται ότι το προσχέδιο βασίζεται έστω στις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης που πλειοψήφησε και αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες που αυτή θέτει.
Κατά την άποψή μας πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό-τεχνοκρατικό κείμενο, το οποίο δεν συντάχθηκε με μια μικρή έστω αναφορά στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών των νησιών μας.
Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της αγωνίας και της απόγνωσης των κτηνοτρόφων με την πανδημία πλέον του καταρροϊκού πυρετού. Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν το κεφάλαιό τους να καταστρέφεται, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες και ανήμπορες για ουσιαστική βοήθεια χωρίς τα απαραίτητα μέσα. Και σας ρωτώ: Υπάρχει πρόνοια για κονδύλια ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και του υγειονομικού υλικού και πώς αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού; Αντίστοιχα, κανείς από τη συμπολίτευση δεν μπορεί να απαντήσει πού αποτυπώνεται στο προσχέδιο η αναγκαία μέριμνα για την ανακούφιση όσων πλήττονται από τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση που περνάμε. Και προφανώς είναι και πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να προωθήσει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, να νοιαστεί για τους κατοίκους των νησιών μας. Επιπλέον, με ποια κονδύλια από αυτά που αναφέρονται στο προσχέδιο θα φροντίσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας, που και το πρόγραμμα της πλειοψηφίας υποσχόταν προεκλογικά; Ουδείς από την πλειοψηφία μπορεί να μας υποδείξει τις σχετικές εγγραφές και να πει πόσο υψηλότερα είναι τα σχετικά κονδύλια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2014.
Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα προσχέδιο προϋπολογισμού βαθιάς λιτότητας, πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας του Βορείου Αιγαίου και πολύ μακριά από τις προσδοκίες της. Ένας προϋπολογισμός άνευρος, χωρίς πολιτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Είναι ένα προσχέδιο διεκπεραιωτικού χαρακτήρα που υπηρετεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω: Λάβαμε και απαντήσαμε στο περιβόητο ερωτηματολόγιο Φούχτελ; Ως παράταξη θέλουμε να ενημερωθούμε και θα το ζητήσουμε και στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.
Επειδή εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι εκτελεστικό όργανο, αλλά μπορεί να παίξει το ρόλο που της ανήκει με βάση την εξουσία που πηγάζει από το λαό, με το λαό, για το λαό, θα καταψηφίσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Κατά τη συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα αγωνιστούμε για την τροποποίησή του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Βορείου Αιγαίου και των πολιτών».