Με αφορμή το προτεινόμενο για διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού σχετικά με την Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, η Λαϊκή Συσπείρωση των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων των νησιών του Αιγαίου έχει να παρατηρήσει καταρχάς τα παρακάτω:
1) Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση των Υπηρεσιών Τουρισμού στη Χίο, στη Σάμο, στη Σαντορίνη και στην Κω. Ο σχεδιασμός συρρίκνωσης των υπηρεσιών τουρισμού στο Αιγαίο είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που κατάργησε ΔΟΥ, υπηρεσίες του ΙΚΑ, που συγχώνευσε σχολεία, συρρίκνωσε και “συνένωσε” νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και στα νησιά. Μια πολιτική που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποπληρωμή του χρέους, ξεπουλάει την περιουσία του ελληνικού λαού, χαρατσώνει όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα -και των νησιών μας- αποβλέπει στην διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή της συγκυβέρνησης, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εχθρική προς τις λαϊκές ανάγκες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι όποιες εξαγγελίες περί «νησιωτικότητας» αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα και στάχτη στα μάτια των κατοίκων των νησιών μας.
2) Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπό κατάργηση υπηρεσίες, αφού με τις θέσεις που δημιουργούνται με το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου δεν εξασφαλίζονται οι θέσεις στους κλάδους στους οποίους υπηρετούν σήμερα οι εργαζόμενοι (π.χ. οι κλάδοι ΤΕ Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων). Την ίδια ανησυχία εκφράζουμε για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων των αντίστοιχων υπηρεσιών στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Σαντορίνη, που με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργούνται. Οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο οι υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα, απόλυση ή μετακίνηση σε άλλα νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους στις σημερινές συνθήκες άγριας λιτότητας.
3) Οι υπηρεσίες Τουρισμού στο Αιγαίο, ήδη, έτσι όπως λειτουργούν σήμερα υποστελεχωμένες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρακτορεία, τουριστικά λεωφορεία κτλ.).
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, όπως και ο νόμος για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013, είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το νομοσχέδιο παραχωρεί πλήρη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο να ιδιοποιηθεί τον όποιο τζίρο κάνουν ακόμα οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, να εκμεταλλεύεται αιγιαλούς, λιμάνια και μαρίνες, ορεινούς όγκους, ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία. Τα σχέδια των επιχειρηματικών αυτών ομίλων δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και στην αναψυχή. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού δεν έχουν να ωφεληθούν στο ελάχιστο.
Οι διάφοροι νόμοι που ψηφίζονται, σε εκτέλεση οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ, ενισχύουν ακόμη περισσότερο η τάση συγκέντρωσης του κεφαλαίου και ισχυροποίησης των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό. Το 2013 αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σχέση με το 2012 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 15,5%. Την ίδια στιγμή το εισόδημα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού μειώθηκε σημαντικά.
Η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού ενισχύει την άναρχη και υπέρμετρη ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές εγκαταλείπονται. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα ούτε από την προώθηση του αγροτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού, τομείς για τους οποίους εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το μεγάλο κεφάλαιο
Καλούμε τα Περιφερειακά Συμβούλια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα Δημοτικά Συμβούλια του Αιγαίου, τους επαγγελματικούς φορείς στον κλάδο του τουρισμού, τα Eργατικά Kέντρα του Αιγαίου, να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους και να ζητήσουν:
1) Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου,
2) Να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου οι υφιστάμενες υπηρεσίες Τουρισμού στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό και
3) Να γίνουν συνολικά οι διακοπές φτηνές και προσιτές στα λαϊκά στρώματα.