Ikaria Dance Project 2014

Η παρέα των χορευτών του IkariaDance Project 2014 ήρθε πάλι και φέτος  στον Αρμενιστή Ικαρίας στις 22 – 30.8 και συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα χορού και πολιτισμού με την υποστήριξη του Γραφείου Τουρισμού Ιkaria – Holidays και του Cavos Bay Hotel.

Το Project στήριξαν οι εκπαιδευτές ελληνικού χορού Χρήστος Θεολόγος (για τους χορούς της Μ. Ασίας), Χριστιάνα Κατσαρού (χοροί της Ικαρίας), Ευθύμιος Ευαγγέλου (Χοροί της Σάμου) και Γιάννης Πλαγιωτάκης  - Νίκος Κουφάκης (χοροί της Κρήτης). Η παρέα των χορευτών αποτελούνταν από Έλληνες και ξένους από χορευτικούς συλλόγους διαφόρων χωρών όπως Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ισπανία, Νορβηγία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ισραήλ.

Για ακόμη μια χρονιά οι χορευτές από το Eργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού καθώς και χορευτές από την Ικαρία εμπλούτισαν την χορευτική εμπειρία των επισκεπτών και έγιναν τρικούβερτα γλέντια σε διάφορα χωριά! Σε αυτούς προστέθηκε και το κέφι των Κρητών φίλων μας από το «Χορόσπιτο» του Ηρακλείου Κρήτης και το γλέντι άναψε για τα καλά!
Φέτος τα εργαστήρια τραγουδιού και μικρασιατικών ρυθμών εμψυχώθηκαν με μοναδικό τρόπο από τους Βασίλη Σκλαπάνη, Στέλιο Γιαννουλόπουλο, Μαρία Λαμπροπούλου και Νίκο Πολίτη και φυσικά τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Χρήστο Θεολόγο που μύησε τους ξένους φίλους μας στον πολιτισμό της Μ.Ασίας. Στην αυτοσχέδια «κομπανία» του Project φέτος έπαιξαν η Γαλλίδα παραδοσιακή βιολονίστρια Valerie Maindron, η Βελγίδα Αnnick Van Steerteghem στο τουμπερλέκι, ο Ιvo Ruello στο μπουζούκι και η Paola Pierantoni στον μπαγλαμά. Για τους χορούς και τις μουσικές της Σάμου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ο βασικός συνεργάτης του Project χοροδιδάσκαλος Ευθύμιος Ευαγγέλου με την βοήθεια του χορευτή Φίλιππου Πυργιώτη. Για τους χορούς και τη λαογραφία της Κρήτης ενθουσίασαν όλους οι χοροδιδάσκαλοι Γιάννης Πλαγιωτάκης και Νίκος Κουφάκης!

Στο ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η κ. Κατσαρού έγιναν διάφορες παρουσιάσεις - συζητήσεις:  η βιβλιοπαρουσίαση που έγινε από την συγγραφέα Topsy Douris στα αγγλικά για το βιβλίο της «Icarian tales» μάγεψε όλους και έδωσε έναυσμα για μια ωραία συζήτηση για την πρόσφατη «έκρηξη» του ερευνητικού ενδιαφέροντος για την Ικαρία. Ο Αlexander Spitzing σε ένα εργαστήριο θεωρίας της μουσικής μοιράστηκε μαζί μας βιώματα από τη θητεία του στα καριώτικα πανηγύρια. Τέλος, όλοι γοητεύθηκαν ιδιαίτερα από την παρουσίαση του Δημήτρη Σπανού για την κατασκευή της καριώτικης τσαμπουνοφυλάκας και τη συζήτηση με τον Φίλιππα Καρίμαλη για τη συμβολή του τοπικού κρασιού στο γλέντι, καθώς έτσι οι ξένοι φίλοι μας κατανόησαν βαθύτερα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Ικαρίας σε σχέση με το γλεντικό φαινόμενο.

Όλοι συγκινήθηκαν από την ατμόσφαιρα στα παραδοσιακά καριώτικα πανηγύρια στα χωριά Βρακάδες και Μάραθο! Επίσης αξέχαστες θα μείνουν σε όλους οι μουσικές μας βραδιές- ανταμώματα με καριώτες μουσικούς και χορευτές: στον Να με τον Σταύρο Νικολαϊδη και τον Επαμεινώνδα Βαλσαμή, στην Ακαμάτρα με τον Δημήτρη Σπανό, τον Ισίδωρο Βαρδαρό και την Χριστίνα Κουτσιαύτη, στον Αρμενιστή με την κομπανία του Λευτέρη Πούλη ή Σκάντζακα, τον Γιάννη Λούκο, Αλέξανδρο Spietzing και τη Μαρία Παντελάκη! Μεγάλη χαρά μας έδωσε στο τελευταίο μας γλέντι στον Άγιο Πολύκαρπο η αγαπημένη μας παραδοσιακή τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά που μας τίμησε με την παρουσία της και καθήλωσε όλους με τα πανέμορφα τραγούδια που μοιράστηκε μαζί μας συνοδευόμενη από τους νέους μουσικούς Γιώργο Στρούπα, Μάνθο και Εύα Κράτσα.

Μεγάλες ευχαριστίες στον Νίκο Κούβαρη για τη συμβολή στα εργαστήρια  χορού και στις γαστρονομικές εκπλήξεις που μας επεφύλαξε! Και ευχαριστίες στον Δημήτρη Μελή για τη διοργάνωση του προγράμματος περιηγήσεων, στον Δημήτρη Ρήγα και όλη την οικογένεια του Cavos Bay καθώς και σε όλους τους Καριώτες φίλους για την αμέριστη υποστήριξή τους!

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Project επέστρεψαν στις πατρίδες τους ενθουσιασμένοι που σε μια μικρή γωνιά της ελληνικής γης τα γλέντια καλά κρατούν αβίαστα, συλλογικά, με ρίζες αρχέγονες και με πρακτικές που αγκαλιάζουν ενίοτε το παραδοσιακό και το νεωτερικό σε μια ιδιότυπη σχέση ... Και έχοντας βιώσει αυτές τις μέρες από κοντά τη μουσική, τον χορό, τις ιστορίες, τους ανθρώπους, την ατμόσφαιρα που χαρίζουν τα γλέντια μάς εκμυστηρεύτηκαν ότι τώρα καταλαβαίνουν τι είναι ο ελληνικός πολιτισμός στη ζωντανή του έκφανση, μακριά από τα συνήθη τουριστικά στερεότυπα...Μεγάλη χαρά και ευθύνη για την παρέα μας να συνεχίσει με θέρμη τις ‘χορο-μαζώξεις’ της και του χρόνου!

H παρέα του IkariaDance
ikariadance.blogspot.gr

ikariastore banner