Θετική είναι η εμπειρία της ευρύτερης συναίνεσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του ακριτικού νησίου X.Σταυρινάδη ο οποίος τονίζει «Όταν στην προεκλογική περίοδο του 2010 ξεκινήσαμε να φτιάξουμε τον συνδυασμό που τελικά και επικράτησε οι περισσότεροι δεν μας έδιναν διάρκεια ζωής πάνω από 6 μήνες. Και όμως άνθρωποι του δεξιού χώρου μέχρι την ευρύτερη αριστερά κάθονται στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου,ξεφεύγουν από τις στενές τους απόψεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες για ωριμότερες αποφάσεις.
O Καλλικράτης
Oσον αφορά τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει ο θεσμός στην αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος Ικαρίας δεν είναι κατηγορηματικός «Σε μικρότερους πληθυσμιακά δήμους, όπως η συνένωση των τριών δήμων του νησιού μας, επέφερε μεγαλύτερη ομοιογένεια και αποδοτικότητα στην λειτουργία των υπηρεσιών μας. Αντίθετα υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεγαλύτερων δήμων όπου η εμπειρία της συνένωσης δεν είναι ιδιαίτερα θετική»
Ο Καλλικράτης, όπως και κάθε θεσμός για να λειτουργήσει,χρειάζεται την κατάλληλη διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Κάτι που με τις τρέχουσες συνθήκες δεν συμβαίνει. Ετσι και ο Δήμος Ικαρίας κατά την συνένωση δεν διαθέτει,κυρίως λόγω έλλειψης πόρων,τις κατάλληλες υποδομές για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Μιλάμε για παράδειγμα για ανεπαρκή στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας για ανυπαρξία ταμιακής υπηρεσίας για έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα
Τα έργα υποδομής και η έλλειψη πόρων
Την ίδια ώρα και καθόλη την περίοδο του μνημονίου το Υπουργείο Εσωτερικών μειώνει δραματικά τα κονδύλια για τα ονομαζόμενα «μικρά» αναπτυξιακά έργα αφού όπως τονίζει ο Χ.Σταυρινάδης για το 2014 θα διατεθούν για τον ενιαίο δήμο του νησιού μόλις 370000 ευρώ. Ενδεικτικό του «μαχαιριού» που έπεσε στα κονδύλια αυτά είναι στην τετραετία 2010-2014 η μείωση ξεπερνάει το 85%.
Η μόνη εναλλακτική δυνατότητα που υπάρχει είναι κυρίως ώριμα αναπτυξιακά έργα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ένταξης στα ΕΣΠΑ.