Μετά το παραπάνω σχετικό έγγραφο τις Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, παρακαλούμε να κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες (καλώντας την σχετική επιτροπή ) και καθορισμό λατομικών περιοχών στην Ικαρία, δεδομένου ότι σήμερα ουσιαστικά δεν λειτουργεί κανένα λατομείο, και τα αδρανή υλικά μεταφέρονται για τις ανάγκες του νησιού από τα γειτονικά νησιά όπως το νησί της Λέρου.
Το θέμα του ορισμού λατομικών περιοχών σε όλα τα νησιά ο Οικολογικός Άνεμος το είχε θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2011 με αφορμή ένα παράνομο λατομείο στη Λέσβο. Αν η Περιφέρεια είχε κινηθεί τότε, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα είχαν ...οριστεί οι λατομικές περιοχές στα νησιά του Αιγαίου (χρειάζονται περίπου 2 χρόνια).
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας ζητάει να εξεταστεί το ζήτημα του ορισμού λατομικών περιοχών στα νησιά μας. Στην επιστολή του ο κ Μπάκας αναφέρει “Το ζήτημα των λατομείων είχε τεθεί από τον Οικολογικό Άνεμο με δύο παρεμβάσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2011 (παράνομη λειτουργία λατομείων στα νησιά του Βορ Αιγαίου και θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών) χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση από την Περιφερειακή αρχή.
Ο κλάδος της εξόρυξης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι απαραίτητο να οργανωθεί με σωστά κριτήρια και σε κατάλληλες θέσεις που πρέπει να οριστούν αρμοδίως. Το ζήτημα των λατομείων και της παράνομης εξόρυξης είχε τεθεί από τον Οικολογικό Άνεμο με δύο παρεμβάσεις ήδη από τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2011 (παράνομη λειτουργία λατομείων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών)1,2 με κύριο στόχο την υιοθέτηση κατάλληλων κριτηρίων
Την προηγούμενη Παρασκευή συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας το θέμα που προέκυψε από την απαγόρευση λειτουργίας του λατομείου πέτρας στον Άγιο Ισίδωρο, Ραχών Ικαρίας. Η υπόθεση αυτή, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες και στο παρελθόν, κλιμακώθηκε μετά από παρέμβαση του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο στο Περιφερειακό συμβούλιο.