“Το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας στο Β. Αιγαίο είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων βασισμένων σε τοπικές ποικιλίες και φυλές ζώων καθώς και προϊόντων – πρώτων υλών για υψηλής προστιθέμενης αξίας αγαθά και υπηρεσίες” αναγράφεται στο πρόγραμμα του Οικολογικού Άνεμου στο Βόρειο Αιγαίου όπου υπάρχουν και προτεινόμενες δράσεις για την ενδυνάμωση της παραγωγής και της προώθησης των προϊόντων. Αντίστοιχα το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Βορ Αιγαίου προβλέπεται ότι “Καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική κατηγοριοποίηση της ποιότητας του μελιού κατά τα ισχύοντα µε το ελαιόλαδο και αυτά που προτείνουμε για το γάλα…. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράµµατος Μελιού για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το οποίο θα εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ικαρία στους Φούρνους στη Λήµνο και στον Αη Στράτη. Θα πρέπει δε να υποστηριχτεί η τυποποίηση του µελιού µε την ταυτόχρονη υποβολή φακέλων και αναγνώριση των προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.»
Η ΕΕ όμως έρχεται να ανατρέψει όλα τα δεδομένα με μια τροπολογία που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με την οποία η παρουσία γενετικά τροποποιημένης (ΓΤ) γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα, παρά μόνο όταν αυτή ξεπερνάει το 0,9% του βάρους του μελιού, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια. Στην ουσία δηλαδή ενισχύουν το κατώτερο ποιοτικό μέλι των βορείων χωρών με τη μαζική καλλιέργεια και την χαμηλή ποιότητα σε αντίθεση με την μικρή παραγωγή αλλά πολύ υψηλή ποιότητα των δικών μας παραγωγών.
Μετά από την οδηγία για τις περιοχές βόσκησης που πλήττει τους κτηνοτρόφους η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο και τους μελισσοκόμους, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών και απαξιώνοντας τους μικρούς παραγωγούς.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, ανέφερε σχετικά: “Οι Πράσινοι επέκριναν με σφοδρότητα το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Η υπόθεση ξεκίνησε από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2011. Η Κομισιόν παρουσίασε μια αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με το μέλι, προτείνοντας ότι η παρουσία ΓΤ γύρης στο μέλι δεν θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, ανατρέποντας την απόφαση του Δικαστηρίου. Με την απόφαση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών να υποστηρίξουν αυτή την ανατροπή που επεξεργάστηκε η Κομισιόν, μέλι επιμολυσμένο με ΓΤ γύρη θα είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων, καθώς πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν μέλι από χώρες με εκτεταμένες ΓΤ καλλιέργειες, ενώ και δύο από τα κύρια κράτη μέλη της ΕΕ με παραγωγή μελιού, Ισπανία και Ρουμανία, έχουν δώσει την έγκρισή τους για καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιιημένου καλαμποκιού. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επηρεάστηκε από μια έντονη εκστρατεία άσκησης πιέσεων, με επικεφαλής μεγάλες επιχειρήσεις εισαγωγής μελιού.” Επίσης ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι “Η απόφαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα των μελισσοκόμων και παραγωγών μελιού, ιδιαίτερα των Ελλήνων, καθώς το ελληνικό μέλι είναι από τα αγνότερα και ποιοτικότερα στον κόσμο. Επίσης, είναι ενάντια στα συμφέροντα της παγκόσμιας μελισσοκομίας και ξεκάθαρα αντι-περιβαλλοντική, καθώς επιτρέπει την υποβάθμιση ενός φυσικού προϊόντος και θέτει σε κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, τους αγρότες και τους καταναλωτές, μέσω της ουσιαστικής ενθάρρυνσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.”
Οικολογικός άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο
Βρείτε αγνό μέλι Ικαρίας στο ikariastore.gr