Oμιλία Βουλευτή Σάμου Π.Βαρδίκου για τις Υγειονομικές Περιφέρειες

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «’Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012)

Να μου επιτραπεί μόνο μια ευχή, οι πολίτες τουλάχιστον να ενημερωθούν για τα όσα είπε ο κ. Τούντας και όχι μόνο για τα όσα είπαν οι πριν από αυτόν που έφεραν για άλλη μια φορά την καταστροφή με τα γενόσημα. Διαφορετικά θα ισχύει το «τι έχουν και ψοφάνε τα έρημα».

Τώρα αρχίζει η συζήτηση για τα άρθρα. Μια παρατήρηση πάνω στο άρθρο 1, η διάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών, όπως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας είναι κατά βάση σωστή. Με δεδομένο όμως ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες δεν έχουν δικό τους αυτοτελή προϋπολογισμό αλλά διαχειρίζονται το 1% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων τους δημιουργείται μια αδύναμη Υγειονομική Περιφέρεια, αυτή του Αιγαίου. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πολλές λύσεις που έδωσε η σημερινή δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια σε προβλήματα που δεν γινόταν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, στα μικρά ιδίως νησιά. Κακώς ο συνάδελφος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στο όνομα της νησιωτικότητας και της αποκέντρωσης υποστήριξε θέσεις που όμως δεν ευνοούν εμάς τους νησιώτες που ζούμε τα καθημερινά προβλήματα. Είναι καλή η αποκέντρωση και η νησιωτικότητα αλλά όταν μπορούν να δίνουν και λύσεις. Όταν δεν δίνουν λύσεις ας πάμε και στη συγκέντρωση. Πάνω από 200 επικουρικοί των μεγάλων νοσοκομείων του Πειραιά έχουν μεταφερθεί σε κρίσιμους καιρούς σε νοσοκομεία και ιατρεία των νησιών, κυρίως των μικρότερων.

Πολλοί άλλοι υπηρέτησαν στα νησιά και πληρώθηκαν από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όταν αδυνατούσαν να τους πληρώσουν τα νοσοκομεία. Ακόμη, η δημιουργία μιας γιγαντιαίας Υγειονομικής Περιφέρειας, σε όλη την Αττική, που σήμερα είναι χωρισμένη στα δύο, δεν θα προσφέρει ουσιαστικά τίποτε το επιπλέον σε αυτή, γιατί εξ όσων γνωρίζω, τα νοσοκομεία του Πειραιά ακολουθούν δικό τους πρόγραμμα εφημεριών, επομένως, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αλληλοϋποστηριχθούν, αυτά της Αθήνας και του υπόλοιπου Αττικής με αυτά του Πειραιά. Η πρότασή μου είναι η 2η σημερινή Υγειονομική Περιφέρεια να παραμείνει ως έχει και η Αττική ως έχει, οι άλλες πέντε, που υπάρχουν στο άρθρο 1, να μείνουν όπως τα λέτε.

Είναι σημαντικές οι ρυθμίσεις του άρθρου 6, με τις οποίες οι υγειονομικές περιφέρειες με επικουρικούς και με τις παρατάσεις καλύπτουν ανάγκες άγονων νησιώτικων  περιοχών, γι’ αυτό ακριβώς θέλω μια ισχυρή Υγειονομική Περιφέρεια για το Αιγαίo.

ikariastore banner