Ο Βουλευτής Σάμου Σεβαστάκης απαντά στον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου Ικαρίας Φούρνων

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων

ΚΟΙΝ.: Υφ. Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Απαντούμε στην επιστολή σας  στην οποία μας εγκαλείτε γενικώς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικώς  ως εκλεγμένο Βουλευτή , παρόλο που αφορά περίπτωση η οποία χρονολογείται τουλάχιστον νομικώς από τη 19η Νοεμβρίου 2014, και πολιτικώς από τις νομοθετήσεις των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, τότε που κυβέρνηση ήταν άλλη  και Βουλευτής Σάμου δεν ήταν ο κ. Σεβαστάκης Δημήτριος, ο οποίος και τελούσε σε ειδική εκπαιδευτική άδεια από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για ερευνητικούς λόγους, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2014.

Η επιστολή που μας κοινοποιήθηκε, αφορά το καθεστώς των μετεγγραφών και συγκεκριμένα τη μη κύρωση μετεγγραφής πολλών κατηγοριών (μεταξύ των οποίων και πολυτέκνων) στις Σχολές Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και του ΑΠΘ.  Ξεπερνώντας το επιθετικό ύφος και τις αντιφάσεις (π.χ. από τη μια  αναγωγή στο  Σύνταγμα και συγχρόνως πρόταση να παρανομούμε έναντι αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας ) απαντούμε:

-Κατ’ αρχήν επαναλαμβάνουμε : ό,τι περιγράφει η επιστολή, αφορά νόμους και διαδικασίες που δρομολόγησαν οι προηγούμενες κυβερνητικές αρχές και η προηγούμενη σύνθεση του κοινοβουλίου. Ως προς αυτό δεν μας αγγίζει . Εν τούτοις προφανείς νομοθετικές αστοχίες, λάθη και αδικίες  πρέπει να διορθωθούν από εμάς. Τούτο θα γίνει στα επάλληλα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας που είτε ψηφίζονται, είτε συζητούνται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων.  Πολλές πλευρές του εκπαιδευτικού ζητήματος (και οι μετεγγραφές)  θα περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.

-Πιο συγκεκριμένα: Παρόλο που στην επιστολή σας δεν αναφέρετε την ιδιότητα των αιτούντων φοιτητών πέραν της πολυτεκνικής,  δηλαδή εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση, αν φοιτούν αδέρφια στις  προαναφερόμενες Σχολές ή σε Σχολές της πόλης στις οποίες αιτούνται τη μετεγγραφή, αν αυτές είναι πιο κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειας και λοιπά κριτήρια τα οποία δρουν προσθετικά στο εκάστοτε αίτημα μετεγγραφής, ας επιχειρήσουμε κάποιες απαντήσεις:

•Η προσωπική ερώτηση προς το άτομό μου (και κατά επέκταση και προς τον κ. Κουίκ) περί της τήρησης του Συντάγματος είναι προσβλητική. Αλήθεια, πώς  καταλήγετε σε συμπεράσματα αυθαιρέτως, που θίγουν την αξιοπρέπειά μου, το ήθος, την πνευματική και επαγγελματική διαδρομή χρόνων καθώς και την οικογενειακή μου ιστορία στη Σάμο που είναι αδιαμφισβήτη; Αν δεν το γνωρίζετε είμαι κι εγώ παιδί  τρίτεκνης οικογένειας  η οποία δοκιμάστηκε σκληρότατα στη διάρκεια της Χούντας, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουμε επί πολλά χρόνια χωρίς πατέρα, απομονωμένοι  και χωρίς κανένα εισόδημα.

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής, στους οποίους κλήθηκε να αντιμετωπίσει ορυμαγδό προβλημάτων εν μέσω κρίσιμων διαβουλεύσεων με την Ευρώπη και τους δανειστές. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα  και οι πολεμικές συνθήκες σαφώς και δεν επιτρέπουν σοβαρή  απάντηση σε αυτά που γράφετε περί  μη δημιουργίας θέσεων εργασίας κ.λπ.

•Ο ρατσισμός και γενικά ο πάσης φύσεως φασισμός εάν εύκολα προκύπτει από τη μη ικανοποίηση αιτήματος, όσο δίκαιου και αν είναι , σημαίνει ότι η κοινωνία πάσχει.

• Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι οξύ και χρήζει συνολικής και προσεκτικής αντιμετώπισης. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων, που δε λύνονται μαγικά μέσα σε τρεις μήνες. Μάλλον δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Ωστόσο, είναι  η απόφαση του ΣΤΕ για τη  μη  μετεγγραφή στις υπερκορεσμένες Σχολές ΕΜΠ και ΑΠΘ αποδεικτικό μη επίλυσής του δημογραφικού;

•Η προσφυγή των κεντρικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφεύγει  εναντίον ενός νόμου εξαιρετικά αρνητικού, αφορά δε και  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις Σχολές της Σάμου (που διεκδίκησαν και ιδρυτικά στήριξαν οι αείμνηστοι Βαγγέλης Σιδηρουργός, Αλέξης Σεβαστάκης, ο Καθηγητής και  Βουλευτής κ. Κώστας Σοφούλης  και εκλεκτά στελέχη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της πανεπιστημιακής κοινότητας ), έτσι  ώστε η ακριτική μας περιοχή να κρατάει τα παιδιά της  στον τόπο τους, αλλά και να δέχεται και άλλα παιδιά να σπουδάσουν στη Σάμο, με όλα τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Προσωπικός μου στόχος  είναι η ενδυνάμωση και η κατά το δυνατόν ανάπτυξη και με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου της Σάμου. Προσωπικά εργάζομαι άοκνα και συνεχώς για την αναβάθμιση της Παιδείας και του Πολιτισμού εδώ και 30 χρόνια. Και όσο με αφορά δεν πρόκειται να συναινέσω σε πολιτικές αποδυνάμωσης ή εκδίωξής του –όπως έπρατταν  οι νόμοι περί μετεγγραφών.

Όμως προφανείς και παράπλευρες αδικίες όπως αυτές που αφορούν τις μετεγγραφές πολυτέκνων θα αποκατασταθούν.

Η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λοιπόν, δεν φέρει ευθύνη για το καθεστώς αποδιοργάνωσης που επέβαλλαν οι παρελθούσες μνημονιακές πολιτικές πολλώ δε μάλλον, δε μπορεί να λογοδοτήσει για αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ούτε να τις υπερβεί , παρανομώντας έτσι και καταστρατηγώντας κατάφωρα το Σύνταγμα το οποίο και αναφέρετε στην επιστολή σας.

Ωστόσο, στα νέα σχέδια νόμου για την Παιδεία, τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση εξετάζεται εκ νέου και εκ του μηδενός, το καθεστώς των μετεγγραφών και το νέο πλαίσιο εφαρμογής τους. Επομένως θα πρέπει να διαμορφώσουμε  πρώτα το νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο τώρα συντάσσεται και θα ανέβει προς διαβούλευση με τους φορείς και  προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στις οποίες μετέχουμε.

Θα παρακαλούσαμε δε πριν εγκληθούμε και πολύ περισσότερο πριν εγκληθούμε για ζητήματα που αφορούν την απελθούσα  ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους τότε βουλευτές των κομμάτων που καλά γνωρίζετε, να λαμβάνουμε από πριν γνώση των αιτημάτων και με πνεύμα συνεργασίας να προσεγγίζουμε το εκάστοτε ζήτημα. Όχι, όταν αυτό έχει τελεσιδικήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους, αλλά όταν αναδύεται.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Α. Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων