Τον τελευταίο χρόνο, οι Γιαννιώτες μπορούν να βρουν στην αγορά της πόλης φρέσκο γάλα και γιαούρτι «Γιαννιώτ’κο», προϊόντα μιας ομάδας περίπου 20 κτηνοτρόφων της περιοχής που έκαναν το βήμα, πήραν την τύχη στα χέρια τους και προχώρησαν από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων ανέλαβε το ρίσκο μιας αυτόνομης επιχειρηματικής κίνησης και φαίνεται ότι δικαιώνεται, αφού βρήκε τον δικό της χώρο στην αγορά και μπορεί να σχεδιάζει ακόμα περισσότερα πράγματα για το μέλλον.
Κι όλα αυτά με κοινωνικό πρόσημο, με την έγνοια να μπορεί ο παραγωγός να λειτουργεί αυτόνομα, να έχει τον έλεγχο του δικού του κόπου.
«Στο πλαίσιο μιας κατάστασης κρίσης της κτηνοτροφίας είναι μια πρωτοβουλία κτηνοτρόφων που έκαναν αυτό το βήμα για να μπορέσουν να σταθούν. Ενα εγχείρημα που είχε ανταπόκριση στον κόσμο. Και γιατί ο κόσμος ήξερε ότι στηρίζει κτηνοτρόφους, αλλά και γιατί η ποιότητα των προϊόντων μας δεν μπορεί να συγκριθεί», μας λέει ο εκπρόσωπος της κίνησης, Μιχάλης Τζίμας.
Το «Γιαννιώτ’κο» καλύπτει σήμερα την πόλη των Ιωαννίνων μέσα από δίκτυο μικρών καταστημάτων που δέχτηκαν να βάλουν στα ράφια τους τα πέντε πρώτα προϊόντα: γάλα αγελαδινό, πλήρες και ελαφρύ, γάλα πρόβειο, που αποτελεί και πρωτοτυπία της κίνησης, γιαούρτι πρόβειο και αγελαδινό.
Αυτό που κατάφεραν όμως οι κτηνοτρόφοι που πήραν την πρωτοβουλία είναι να αποδείξουν ότι μέσα στην οικονομική κρίση, μέσα στην υποχώρηση του παραγωγικού ιστού και παρά την κυριαρχία στον αγροτικό χώρο μεγάλων πολυεθνικών και ομίλων, υπάρχει μέλλον για όσους μπορούν να πάρουν το ρίσκο της αυτοοργάνωσης.
«Θα μπορούσαμε να είμαστε και περισσότεροι, αν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε κι άλλο. Δεν την έχουμε, όχι από θέμα κατανάλωσης, κάτι που θα μπορούσαμε να παλέψουμε, αλλά από την πλευρά της υποδομής», μας λέει ο κ. Τζίμας και προσθέτει:
«Χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς ένα τυροκομείο, τη μεταποίηση που δεν υπάρχει σήμερα. Μια μονάδα που να την ελέγχουμε. Το δεύτερο είναι ότι, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν φοβούνται πλέον το ανάλογο ρίσκο, η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν το βήμα. Αυτό που έχει σημασία όμως, μέσα σε έναν χρόνο που λειτουργούμε, είναι πως έχουμε επτά άτομα προσωπικό. Κι αν αυξήσεις την παραγωγή θα μπορούσες να δημιουργήσεις και νέες θέσεις εργασίας, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες της κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Απαιτεί όμως σχεδιασμό, προγραμματισμό και οικονομική στήριξη από το κράτος».
● Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα από το κράτος;
«Δύο πράγματα. Ενα, να μπει τέλος στη γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, το ΑΤΜ (αυτόματο μηχάνημα λήψης) γάλακτος έχει έρθει, αλλά ακόμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί. Απαιτούνται όμως και αλλαγές στο νομοθετικό επίπεδο. Περιμένουμε να ψηφιστεί ο νόμος για τις ομάδες παραγωγών κι ακόμα δεν προχωράει», μας λέει ο κ. Τζίμας.
«Τα οικονομικά είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους και για να κάνεις αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε κι όχι να είμαστε ένας ακόμα βιομήχανος που συγκεντρώνει παραγωγούς. Το ζήτημα είναι να καταφέρεις ένα μέρος της υπεραξίας να πάει στον παραγωγό για να μπορέσει να κρατηθεί, να μείνει στην παραγωγή. Αυτό θέλουμε εμείς να πετύχουμε».
Τα τελευταία χρόνια από πολλές πλευρές ακούγεται ότι το μέλλον της χώρας είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Στο «Γιαννιώτ’κο», πήραν το ρίσκο και προχώρησαν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι.
Ο σπόρος που έριξαν δείχνει ότι θα καρπίσει με τον ερχομό της άνοιξης.
Φιλήμων Καραμήτσος
efsyn.gr