Βιολογικοί καθαρισμοί: Βρόμικα νερά, καθαρές κουβέντες

Πολλή συζήτηση γίνεται για το βιολογικό καθαρισμό του Αρμενιστή και δε λείπουν οι αντιπαραθέσεις. Από τη μία, υποστηρίζεται ότι ορισμένοι επαγγελματίες, κυρίως ξενοδόχοι και εστιάτορες, δεν ακολουθούν τις οδηγίες για την ορθή διάθεση των λυμάτων. Από την άλλη, επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Αρμενιστή υποστηρίζουν ότι δε γίνεται τακτικός καθαρισμός και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κάπου εκεί, προκύπτει άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ξενοδόχος της περιοχής, κάποιοι έχουν πολύ φιλότιμο και κάποιοι άλλοι είναι εντελώς αδιάφοροι. Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους βρίσκονται και μερικοί που με τη στάση τους συντελούν στην προβληματική λειτουργία του ούτως ή άλλως υποτυπώδους καθαρισμού. ας αναλογιστούμε όλοι τι σημαίνει ορθολογική χρήση απορρυπαντικών και χλωρίου. Ας αναλογιστεί κάθε εστιάτορας ποιος συνάδελφός του αφήνει το τηγανέλαιο να καταλήξει στην αποχέτευση.

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι η διάθεση σε επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, λίμνες, θάλασσα) επιλέγεται κατ’ ανάγκη και με πάρα πολλές επιφυλάξεις που απορρέουν από τη δυσκολία επαρκούς ελέγχου της ποιότητας εκροής των συστημάτων μικρής κλίμακας. Στην περίπτωση που τελικά επιλέγεται η διάθεση σε επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες, εν προκειμένω στη θάλασσα, απαιτείται προχωρημένη βιολογική επεξεργασία, συγκράτηση κάθε αιωρούμενου σωματιδίου, απομάκρυνση θρεπτικών συστατικών (άζωτο, φώσφορο), εξουδετέρωση μικροοργανισμών και κατά κανόνα απολύμανση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους μικρούς οικισμούς είναι ότι ο βιολογικός τους δεν έχει τη δυνατότητα ικανοποιητικής λειτουργίας κάτω από έντονα μεταβαλλόμενα (ημερήσια ή και εποχιακά) υδραυλικά και οργανικά φορτία. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και όταν μειώνεται ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός. Είναι πολύπλοκο και δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός βιολογικού ούτε τις εναλλακτικές σε τύπους σηπτικών δεξαμενών, καθίζησης, αερισμού, φίλτρων κλπ. Για τον κάτοικο και τον επισκέπτη μετράει το αποτέλεσμα, δηλαδή η μυρωδιά και οι αφροί στη θάλασσα.

Το ζητούμενο είναι ότι στον Αρμενιστή επιδιώκεται καθαρισμός των λυμάτων με ένα μικρό οικονομικό σύστημα που δεν μπορεί να επιτύχει υψηλό βαθμό απόδοσης ακόμα κι αν λειτουργεί υποδειγματικά.

Το έργο για να εκπληρώσει το στόχο λειτουργίας του χρειάζεται επέκταση ώστε να δημιουργηθούν υποδομές για περισσότερα στάδια καθαρισμού. Από πλευράς των κατοίκων θα έπρεπε και αυτοί να μπορούν να υλοποιήσουν μια καλύτερη πρωτοβάθμια επεξεργασία στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία. Το πρόβλημα στις μικρές ιδιοκτησίες τους είναι ότι δεν υπάρχει  δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Οι ακάλυπτοι χώροι τους είναι συνήθως λίγα  τετραγωνικά μέτρα, διαμορφωμένοι στην πλειοψηφία τους σε αυλές ή άλλους κοινόχρηστους χώρους. Από την άλλη πλευρά, αυτού του είδους η αναβάθμιση απαιτεί ένα κόστος που λίγοι (υποθέτουμε) είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν.

Η τελευταία επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφεται από κατοίκους και επαγγελματίες (και από κανένα σύλλογο) και έφτασε στο ikariamag προς δημοσίευση πριν απο λίγες ημέρες.  Οι ίδιοι καταγράφουν κρούσματα μόλυνσης και φυγή επισκεπτών λόγω της δυσοσμίας.

Ένας βιολογικός καθαρισμός υψηλών προδιαγραφών μπορεί να διαχειριστεί, να συγκρατήσει ή να διασπάσει σχεδόν τα πάντα. Τα σαπούνια, ακόμα και τα χαρτιά, μπορούν να «λιώσουν», φυσικά με το ανάλογο κόστος. Παρόμοια σχεδόν, είναι η κατάσταση και στο βιολογικό του Ευδήλου με μόνη διαφορά ότι εκεί η κοντινότερη παραλία βρίσκεται σε απόσταση και σαφώς με μικρότερο αριθμό λουομένων.

Οι υπάρχοντες βιολογικοί καθαρισμοί στην Ικαρία χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι μόνο κατ’ ευφημισμό. Στο δελτίο τύπου για τον πρόσφατο καθαρισμό του βιολογικού στον Αρμενιστή, υπογραμμένο από τον αντιδήμαρχο κ. Καλαμάρα, ορίζεται επ’ ακριβώς η αδυναμία του συστήματος αλλά και οι περιορισμοί αυτού, «…με βάση τη δυναμικότητά του, λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό». Δεν αναζητούμε να επιμερίσουμε ευθύνες, όπως προείπαμε η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι σοβαρές προτάσεις όμως για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να έρθουν από τους ανθρώπους του Αρμενιστή. Διευκρινίζουμε ότι δεν είναι δική τους δουλειά αλλά αν περιμένουν υπεύθυνη και γρήγορη λύση από το δήμο, ακόμα και αν βρεθούν οι πόροι, θα αργήσουν να τη δουν γιατί το έμψυχο δυναμικό (των δήμων γενικά) και η γραφειοκρατία δεν βοηθούν σε καταστάσεις κατεπείγοντος.

«Ανησυχούμε γιατί ο Αρμενιστής είναι ο σημαντικότερος τουριστικός πόλος της βόρειας πλευράς του νησιού μας», αναφέρουν στην επιστολή τους όσοι θίγονται. Κι εμείς ανησυχούμε για το χέρι που θα πιάσει ακόμη μία καυτή πατάτα στην Ικαρία.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook