Θα πρέπει να απαντηθεί επιτέλους το ερώτημα, γιατί ένας παντοδύναμος, μονοπωλιακός, οικονομικός οργανισμός που διαχειρίζεται αποκλειστικά ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, βρίσκεται στα όριά του επειδή έχει σωρεύσει υπέρογκο χρέος; Πώς, ποιοί και γιατί έχουν οδηγήσει την Ένωση σε δυσθεώρητο υπερδανεισμό;
Αλλά και πότε ο Βουλευτής Σάμου υπονόμευσε την «αναγκαστικότητα»; Με ποια πράξη; Με ποια τοποθέτηση; Πού; Σε ποια επιτροπή, σε ποιο κυβερνητικό παράγοντα; Συγκεκριμένα, όχι γενικά και αφηρημένα. Αν δεν απαντηθεί συγκεκριμένα και αποδεδειγμένα, είναι συκοφαντία και η συκοφαντία είναι αδίκημα.
Μπορούμε να αναφέρουμε πάμπολλες παρεμβάσεις του Βουλευτή που προφύλαξαν την ΕΟΣΣ, παρόλη τη δυσμενή εξέλιξη που έχουν τα θέματά της. Μπορούμε να αναφέρουμε, για παράδειγμα, την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή της 16-3-2016, όπου στο προσχέδιο που είχε κατέβει από το Υπουργείο, η διατύπωση ουσιαστικά απομόνωνε την ΕΟΣΣ, λόγω προσφυγών και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Με παρέμβαση του Βουλευτή άρθηκε η αρνητική διατύπωση. Το επιβεβαιώνουν τα πρακτικά τόσο της συγκεκριμένης όσο και της επόμενης συνεδρίασης της 5-4-2016, δια στόματος του συνεργάτη του Υπουργού. Έχουν κρατηθεί πρακτικά για όλα. Υπάρχουν Αποδείξεις δηλαδή για την στήριξη.
Στην απάντηση που είχαμε δημοσιεύσει το Φεβρουάριο του 2016, (ακόμη μια φορά), σε διάφορους ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς, είχαμε αναφερθεί στο απίστευτα υψηλό χρέος που καταστρέφει τη Ένωση, υπονομεύει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, φτωχαίνει τους παραγωγούς. Απάντηση ακόμα δεν έχουμε λάβει σε κανένα από τα ερωτήματα που είχαμε θέσει.
Το χρέος οδηγεί την Ένωση στην ιδιωτικοποίηση, στην αγκαλιά μονοπωλιακών συμφερόντων, στο ξεπούλημα του κόπου του αγρότη. Όποιος το αρνείται, εθελοτυφλεί ή το κάνει εκ του πονηρού. Και αυτό μπορεί να ερευνηθεί. Ποιός ή ποιοί πίσω από την κινδυνολογία περί κατάργησης της αναγκαστικότητας θέλουν να κρύψουν το πραγματικό πρόβλημα της Ένωσης και την πιθανή παράδοση στα πολυεθνικά μονοπώλια;
Ο Βουλευτής πολιτεύτηκε τόσο τον Γενάρη του 2015, όσο και τον Σεπτέμβρη του 2015, με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στο αγροτικό. Στο κείμενο της 25ης Σεπτεμβρίου 2012, για παράδειγμα, με τίτλο: «ΕΟΣΣ ένα γίγαντας που μαχαιρώνεται μέσα κι έξω», γίνεται από μέρους της ομάδας Αγροτικών θεμάτων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σάμου, μια εκτενής και συγκεκριμένη ανάλυση του προβλήματος της Ένωσης: Χρέος, ευρωπαϊκές πολιτικές, νέκρωση πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, μη πληρωμή παραγωγών, αναγκαστικότητα: «Την αναγκαστικότητα της Ένωσης υποσκάπτουν πάνω απ’ όλα ,τα ίδια τα διαρθρωτικά προβλήματά της. Είναι αυτά που στρέφουν αρκετούς παραγωγούς να αναζητούν άλλες λύσεις, μακριά από «το σπίτι τους», όπως όφειλε να είναι η Ένωση. Όταν οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι τα θεμέλια της αναγκαστικότητας τρίζουν». Διαβάζουμε στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ του 2012, πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική ο Βουλευτής. Ε, ακριβώς αυτές τις θέσεις ακολουθεί με συνέπεια. Και με αυτές τις θέσεις έχει πολλαπλώς τοποθετηθεί και στις δύο προεκλογικές περιόδους και στις μετεκλογικές. Και έχουν εγκριθεί από τους πολίτες του νομού μας.
Ο Βουλευτής έχει αποσαφηνίσει ότι το άρθρο 32 χρήζει βελτίωσης. Το νομοσχέδιο όμως για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, έχει και πολύ θετικά σημεία, ειδικά για τις μικρές ομάδες παραγωγών, που μπορούν να ανανεώσουν το συνεταιριστικό κίνημα και να το εξυγιάνουν από τη διαφθορά, το νεποτισμό, τους φατριασμούς που το καταστρέφουν . Επίσης να το προφυλάξουν από τις πιέσεις πολυεθνικών.
Ο Βουλευτής Σάμου δεν δέχεται τελεσίγραφα και εκβιαστικές υποδείξεις, πολύ περισσότερο δεν ανέχεται απειλές, και μάλιστα στον Τόπο του!
Στη Σύγχρονη Δημοκρατία, πέρα από εύνοιες, ομάδες και αλληλεξαρτήσεις, υπάρχουν κανόνες, μέτρα, δικαιοσύνη. Υπάρχουν επίσης θεσμικά όργανα οικονομικού και ποινικού ελέγχου. Υπάρχουν θεσμοί, κανόνες, Νόμοι.
Η πολιτική πράξη κρίνεται από τον λαό με τις εκλογές. Και δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο, εκλογικά, ο λαός έχει αποφανθεί.
Ο Βουλευτής θα συνεχίσει να στηρίζει τους παραγωγούς της Σάμου, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, αλλά με τους πολιτικούς και θεσμικούς όρους των πολιτικών Αρχών του, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Ο Βουλευτής Σάμου, ως γνωστόν, βοηθάει στο δίκαιο αίτημα, αλλά δεν φοβάται, δεν συναλλάσσεται, και δεν εκβιάζεται.
Από το γραφείο του Βουλευτή