Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, βρεθήκαμε στην κάτω αίθουσα του Π. Δημαρχείο του Αγίου Κηρύκου, όπου εκτός από τα πεντανόστιμα μεζεδάκια, το βραστικό και το κρασί, απολαύσαμε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι για την ομορφιά και τις «μαγικές» δυνάμεις της προσφοράς, παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής «εν αρχή είναι ο σπόρος»και κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές ενός χαριστικού-ανταλλακτικού δικτύου στη περιοχή μας.

Βιβλία, δίσκοι μουσικής, ρούχα για μεγάλους και μικρούς, παιχνίδια, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στην παρουσία των ανθρώπων της περιοχής που επισκέφθηκαν τον χώρο, και οι περισσότεροι συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε αφού νωρίτερα και βάσει του προγράμματος οι «δασκάλες» αφηγήθηκαν το παραμύθι «η Πετρόσουπα».

Το λίγο γίνεται πολύ, το μικρό μεγάλο! Έγινε και το παζάρι στο Φραντάτο την Κυριακή που μας πέρασε, πάμε γι’ άλλα. Εκτός από το κουκλοθέατρο, την προβολή του ντοκιμαντέρ, τη συλλογική κουζίνα, τα γενέθλια δυο μικρών φίλων, έγινε και κουβέντα που κατέληξε στα παρακάτω:

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε το ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι στην φιλόξενη αίθουσα του Κάμπου. Την πρώτη ημέρα υπήρχαν οι πάγκοι με τα ρούχα, τα βιβλία, τις μουσικές, έγιναν κάποιες προβολές με σχετικές δράσεις σε άλλα μέρη, υπήρχαν φαγητά, κρασάκι, ουζάκι, γλυκά, πολύ καλές παρέες και διάθεση … να γίνει κάτι ακόμα.

Η κρίση τούς έδειξε τον δρόμο: «Να γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε». Η ανάγκη για αυτάρκεια, για αυτό-οργάνωση και για μια διαφορετική ποιότητα ζωής οδήγησε μερικούς νέους στην προσπάθεια λειτουργίας μίας οικο-κοινότητας που έχει αρχίσει πια να γίνεται γνωστή σε όλων τον κόσμο.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου στον Εύδηλο στο χώρο Rika’s Gallery που μας παραχώρησε ο Ζαχαρίας Πέδος πραγματοποιήθηκε το ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι. Το ανταλλακτικό δίκτυο είναι γεγονός και συνεχίζει να διευρύνεται. Την προσπάθεια αυτή στήριξε η Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το ikariamag.gr.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούω συνεχώς για το πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα στην Ικαρία από την υπόλοιπη Ελλάδα –και κυρίως την Αθήνα- της οικονομικής κρίσης. Καθαρός αέρας, χαλαρή διάθεση αλλά κυρίως μεγαλύτερη αυτάρκεια. Όλα αυτά κάνουν τους περισσότερους ‘καριώτες να είναι αισιόδοξοι σε μια εποχή μιζέριας, απαισιοδοξίας και κατάθλιψης.

Την ίδια στιγμή που η επίσημη οικονομία καταρρέει, ανθίζει μια παράλληλη οικονομία, στηριγμένη στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αναζήτηση εναλλακτικών κοινωνικών σχέσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φτωχός δεν είναι αυτός που δεν έχει χρήματα αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην κοινωνία μέσα στην οποία ζει.Και όλοι κάτι έχουν να προσφέρουν...

Όταν οι νόμοι της αγοράς γίνονται ασφυκτικοί, οι πολίτες οργανώνουν τη δική τους ανταλλακτική οικονομία και συναλλάσσονται με κοινωνικά νομίσματα. Μια οικονομία που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στην Ιεράπετρα, στα Χανιά, στην Πάτρα και συνολικά σε 26 τοπικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού...

Aναγκαιότητα η συλλογική δράση και η δημιουργία Δικτύων παραγωγών – καταναλωτών

Σελίδες