Γραμματεία ΠΑΜΕ Ικαρίας – Φούρνων: Υπόμνημα για την Υγεία

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 23ης ΦΛΕΒΑΡΗ 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ: Διοίκηση Νοσοκομείου Ικαρίας

Πιστεύουμε πως σας είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές του συστήματος Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. Η κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί:
• Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι απαραίτητες, οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική)  με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών.
• Υπάρχουν κλινικές που «λειτουργούν» με μονήρεις ειδικότητες. Είναι αδύνατον να καλυφθούν οι εφημερίες σε 24ωρη βάση. Δεν υφίστανται όταν θα χρειαστεί να απουσιάσουν οι γιατροί.
• Τα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλα.
• Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο οι εφημερίες «βγαίνουν» από αγροτικούς που καλούνται από τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία από νοσηλεύτριες, από εκπαιδευόμενες!! Να σημειώσουμε ότι από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται οκτώ θέσεις ειδικοτήτων.
• Στις άλλες περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία (Ράχες, Καρκινάγρι, Μαγγανίτης, Χρυσομηλιά, Θύμαινα), αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό: καθυστερούν οι προκηρύξεις και έτσι μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου γιατρού μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο επόμενος. Ή καλούνται οι αγροτικοί γιατροί να εκτελέσουν εφημερίες σε άλλες μονάδες υγείας .
• Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό. Οι υποσχέσεις για την αναβάθμιση του σε πολυδύναμο κατέστησαν «αρχαίος θρύλος» πριν ξεπεραστούν από την ίδια τη ζωή.
• Το αγροτικό ιατρείο Χρυσομηλιάς Φούρνων βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή, με μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε οποιοδήποτε κέντρο (Φούρνοι, Άγιος Κήρυκος) και όμως δεν έχει χαρακτηριστεί ούτε άγονο, ούτε δυσπρόσιτο!
• Για το αγροτικό ιατρείο του Μαγγανίτη Ικαρίας δεν προβλέπεται οργανική θέση γιατρού!
• Η μονάδα αυξημένης φροντίδας και ο σταθμός αιμοδοσίας, ακόμα να δημιουργηθούν.
• Όσο για το ΕΚΑΒ αν και επιτέλους άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας, ενώ τα νησιά των Φούρνων και της Θύμαινας παραμένουν ακάλυπτα.

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με την κατάσταση των δομών και των παροχών Υγείας στα νησιά μας. Πολλές σελίδες με ιστορίες πόνου, δακρύων και απελπισίας. Πολλές σελίδες με τραγελαφικές ιστορίες που είναι η καθημερινότητα μας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ξανά και ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο: στο έργο της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται «πλήρωνε για να έχεις».

Τη γύμνια των δημόσιων μονάδων υγείας στα νησιά μας την πληρώνουμε πανάκριβα και επειδή πολύ συχνά, τα περιστατικά, που παραπέμπονται στην Αθήνα ή στη Σάμο, οι χρόνια πάσχοντες, οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε και το πιο απλό πρόβλημα Υγείας μετακινούμαστε προς το κέντρο.  Χρόνο με το χρόνο βάζουμε το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη μας. πληρώνουμε πανάκριβα τα εισιτήρια στα καράβια και στα αεροπλάνα, τη διαμονή, τη διατροφή, τα μεροκάματα που χάνουμε. Πληρώνουμε πανάκριβα για τις ασφαλιστικές μας εισφορές, για τα εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία, στα απογευματινά ιατρεία, για τις εργαστηριακές εξετάσεις, για φάρμακα, για αποκλειστικές νοσοκόμες, για θεραπείες, κλπ.

Η φροντίδα Υγείας μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα με το το πεντάευρο χαράτσι, με το  νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με το κόψιμο δεκάδων εξετάσεων από τις λίστες των ασφαλιστικών μας ταμείων, και πάει λέγοντας.

Ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πυρήνας της πρέπει να είναι τα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας σε όλους τους δήμους, περιοχές, κλπ., που θα αποτελούν μεταξύ τους ένα ενιαίο σύστημα και που θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν νοσοκομειακές μονάδες, το ΕΚΑΒ, τις δομές πρόνοιας, και που δεν θα περιμένει τον «πελάτη» να τον επισκεφτεί. Θα Φροντίζει αυτό για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών Υγείας και Πρόνοιας των οικογενειών και κατοίκων κάθε περιοχής.

Καμία σχέση δεν έχουν τα παραπάνω με αυτό που ζούμε σήμερα και την ακόμη χειρότερη κατάσταση που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση ως νέα «ενιαία ΠΦΥ».

Η «ενιαία ΠΦΥ» της κυβέρνησης είναι το σημερινό συνονθύλευμα από δημόσια Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, πολυιατρεία του ΙΚΑ, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, στα οποία θα προστεθούν οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ. Όλα αυτά θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από όλους αυτούς θα μπορούν τώρα να αγοράζουν υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, χωρίς εξαίρεση, πληρώνοντας γι’ αυτές με ακόμη μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη.

Δηλαδή κατά την κυβέρνηση «ενιαία ΠΦΥ» και «ελευθερία επιλογής» γιατρού σημαίνει «ελευθερία» να αγοράζουμε πανάκριβα υπηρεσίες Υγείας, από την ενιαία αγορά ενός δικτύου «σούπερ μάρκετ» και «μπακάλικων» Υγείας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Γ’ αυτούς η ΠΦΥ είναι η κατάσταση όπου οι ασφαλισμένοι- πελάτες τρέχουν μεταξύ μεμονωμένων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, ενώ η φροντίδα περιορίζεται κύρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων, την υπόδειξη εξετάσεων, την εξέταση για κάποιο ενόχλημα.

Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.  Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.

Γι’ αυτό και βγαίνουμε και θα ξαναβγούμε πολλές φορές στους δρόμους, γι’ αυτό μπλοκάρουμε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ σήμερα, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η Υγεία είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση είτε είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ανεξάρτητα αν μένει στην Αθήνα ή στην περιφέρεια, στην πόλη ή στο χωριό. Είναι ένα αγαθό που δεν θα κοστίζει τίποτα, θα είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, και όπου θα  έχουν δωρεάν πρόσβαση στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής όλοι.

Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις:
- Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας, όλες τις μέρες, συνεχώς.
- Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας, ούτε για μισή ώρα!
- Όχι στο πεντάευρο χαράτσι. Δεν πληρώνουμε!

Όλη η λογική μας περικλείεται/ περιγράφεται με τη φράση:

Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα
Υγείας και Πρόνοιας για όλους,
όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
- Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική)  με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών.
- Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες (ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος,  ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).
- Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.
- Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Σταθμός Αιμοδοσίας.
- Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
- Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
- Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
- Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
- Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
- Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δήμο της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου των Φούρνων σε Κ.Υ. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.
- Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
- Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.
- Υπηρεσίες πρόληψης,  υγιεινής και ασφάλειας.
- Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
- Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.
- Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
- Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία Καρκιναγρίου και Χρυσομηλιάς και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. Να χαρακτηριστεί τα αγροτικό ιατρείο της Χρυσομηλιάς άγονο και δυσπρόσιτο. Να προκηρυχτεί οργανική θέση για το αγροτικό ιατρείο Μαγγανίτη.

Για το ΕΚΑΒ:
- Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου- δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που  να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.

Πρόνοια:
- Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
- Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με μόνιμο προσωπικό.
- Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.
- Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

Πρόληψη:
- Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

ΙΚΑΡΙΑ 23/02/2011