Η επιστολή συλλόγων γονέων Ικαρίας έφερε στο φως την ελλιπή στελέχωση των δημόσιων δομών υγειάς με την απολύτως αναγκαία ειδικότητα του παιδίατρου. Οι γονείς ζητούν τη συνεχή παρουσία παιδιάτρου και τη κάλυψη δεύτερης θέσης.

Στον Άγιο Κήρυκο ζει μια οικογένεια, όσο θυμάμαι ήταν η Μάνα, η κυρά-Δήμητρα και τρεις γιοι. Ο ένας από αυτούς, ο Πέτρος έκανε αιμοκάθαρση αρκετά χρόνια τώρα, οι άλλοι δύο επιτυχημένοι επαγγελματίες , έκαναν ό,τι μπορούσαν για τον αδελφό τους. Διότι αν ζεις στην Ικαρία και να κάνεις αιμοκάθαρση στη Σάμο, τρεις φορές την εβδομάδα, χρειάζεσαι βοήθεια.

Κάποιες φορές ξυπνάς ένα πρωί, αφήνεις τα παιδιά σου στο σχολείο, πας στη δουλειά σου μ’έναν καφέ στο χέρι, χαιρετάς τους συναδέλφους σου, ξεκινάς τα καθημερινά σου. Νιώθεις μια ενόχληση, στην αρχή μικρή, ανεπαίσθητη, ανάξια λόγου και ανησυχίας. Γίνεται εντονότερη όσο τα λεπτά περνούν. Λες, δε θά ‘ναι τίποτα, και αυτό θα περάσει. Συνεχίζεις τα καθημερινά, κάνοντας πως δε συμβαίνει τίποτα,η δουλειά δεν μπορεί να περιμένει.

Χωρίς κεντρική θέρμανση έχει μείνει το νοσοκομείο της Ικαρίας μέσα στο χειμώνα, καθώς δεν υπήρξε καμία κυβερνητική μέριμνα για την έγκαιρη προμήθειά του με πετρέλαιο! Στους 22 θαλάμους ασθενών, με εξαίρεση περίπου 6 που διαθέτουν μονάδα κλιματισμού, για θέρμανση υπάρχουν ηλεκτρικές μικρές σόμπες με αντίσταση, αερόθερμα, μικρά ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες αλογόνου. Με αυτά τα ...«μέσα», αντιμετωπίστηκαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών της κακοκαιρίας, όπου η θερμοκρασία, λόγω και της χιονόπτωσης στο νησί, είχε πέσει στους 2 βαθμούς, ακόμα και στο μηδέν κατά τις νυχτερινές ώρες...

Η χαρά ήταν ανείπωτη την 1η Δεκεμβρίου στη Θύμαινα, το νησί των 136 κατοίκων μεταξύ Ικαρίας και Σάμου. Ενα υγιέστατο αγοράκι ήρθε στον κόσμο χάρη στη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Hope Genesis». Είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα παιδικά γέλια «αραιώνουν» στις ακριτικές περιοχές της χώρας και δη στα νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, είκοσι εννέα νησιά με σταθερό ρυθμό γεννήσεων έως το 2008 σημειώνουν έκτοτε μηδενικές γεννήσεις.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε στις 18 /11/16 έπειτα από το κάλεσμα των: Λαϊκών Επιτροπών της Ικαρίας,σωματείων και μαζικών φορεών, απαιτώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 18 Νοεμβρίου το πρωί Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας,κάτοικοι και μαζικοί φορείς, υγειονομικοί και ο δήμος, διεκδικώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας.

Εικόνα διάλυσης, με αποδέκτες αυτής της τραγικής κατάστασης τους νησιώτες κατοίκους της Ικαρίας, εμφανίζει το νοσοκομείο του νησιού, σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Κύριε υπουργέ θεωρούμε σκόπιμο να ζητήσουμε μια νέα συνάντηση αντιπροσωπείας μας με εσάς την Παρασκευή 18/11/2016, δεδομένου ότι από την προηγούμενη συνάντηση μας μαζί σας (11/12/2015), δεν έχουν προκύψει ουσιαστικές αλλαγές στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/10 στην αίθουσα του Κάμπου η ανοιχτή σύσκεψη που, για λόγους συντομίας χρόνου, καλέστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν δεκάδες συντοπίτες μας, μεταξύ των οποίων αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, του Δήμου Ικαρίας και δημοτικών παρατάξεων και συλλόγων των νησιών μας. Αποκλειστικός σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός των κινητοποιήσεων της επόμενης περιόδου (κυρίως η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα) με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας των νησιών μας με ιδιαίτερη αιχμή το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα περιφερειακά ιατρεία.

Σελίδες