Η ομορφιά του γραφικού χωριού του Δρούτσουλα αμαυρώνεται από τη θέα μιας σειράς σοβαρά παραμελημένων σκυλιών.
Τον Νοέμβριο του 2009, ένα νεαρό μαύρο θηλυκό σκυλί εντοπίστηκε αλυσοδεμένο στο πλάι του δρόμου που οδηγεί προς το χωριό. Το σκυλί αυτό παρακολουθούταν κάθε λίγους μήνες μέχρι τον Ιούλιο του 2011, όταν εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από ένα νέο σκυλί. Είναι ακόμα ζωντανό ή ....;
Αντικαταστάτης της είναι μια άλλη νεαρή σκυλίτσα, απελπισμένη για ανθρώπινη προσοχή. Όπως και η διάδοχός της, αυτή είναι αλυσοδεμένη με μια μικρή αλυσίδα,, μόλις και μετά βίας αρκετή για να επιτρέψει την πρόσβαση της στο ‘’σπίτι’’ της. Δεδομένου ότι η οροφή του ‘’σπιτιού’’ της είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, το εσωτερικό θα είναι σα φούρνος το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα μπαίνει το τσουχτερό κρύο. Κάθε φορά που έχει ελεγχθεί, το νερό της είναι βρώμικο και, εκτός από μερικά παλιά οστά, ποτέ δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη παρεχόμενης τροφής. Όταν προσφέρεται φαγητό τρώει αχόρταγα – δείγμα της πείνας της. Από το Σεπτέμβριο του είχε μια μικρή συντροφιά, ένα άλλο σκυλί, που φοβάται απίστευτα τους ανθρώπους – ως αποτέλεσμα της μοναχικής ζωής που ζουν τα σκυλιά αυτά…
Πιο πάνω από το δρόμο, ακριβώς στην αρχή του περιφερειακού δρόμου, υπάρχουν άλλα 2 σκυλιά, αλυσοδεμένα δίπλα-δίπλα, για άλλη μια φορά με κοντές αλυσίδες. Το ένα σκυλί είναι θηλυκό, ενώ το άλλο είναι αρσενικό. Έτσι, κάθε έξι, προκύπτουν νέα κουτάβια. Όταν την ελέγξαμε πριν από 3 εβδομάδες, είχαν απομείνει μόνο δύο κουτάβια από την οικογένεια των έξι, που γεννήθηκαν στα τέλη του Ιουλίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπήρχε μόνο ένα κουτάβι. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν αυτά τα κουτάβια λείπουν, γιατί άραγε απέκτησαν νέα σπίτια; Για άλλη μια φορά, αυτά τα σκυλιά στερούνται την ανθρώπινη συντροφιά, στερούνται ακόμη και βασικές ανάγκες- τη στοιχειώδη φροντίδα για επαρκή και κατάλληλη διατροφή και καθαρό νερό. Και τα δύο θηλυκά σκυλιά έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος του βάρους τους και πλέον έχει μείνει μόνο δέρμα και οστά. Πόσο καιρό μπορούν τα σκυλιά αυτά να αντέξουν υπό αυτές τις συνθήκες;
Όλα αυτά τα σκυλιά, για τα οποία γίνεται λόγος, είναι ορατά από τους τουρίστες που χρησιμοποιούν το μονοπάτι ή απλά επισκέπτονται το χωριό. Από τον Ιούλιο το GAWF και το Dogs Trust έχουν λάβει αναφορές από δύο περιπατητές- έναν Άγγλο και έναν Ισπανό, καθώς και από μια Ελληνίδα – στις οποίες όλες εκφράζονται επιφυλάξεις και γενικώς η ανησυχία για την ευημερία αυτών των σκύλων.
Αυτά τα σκυλιά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία μιας χρήσης» που εμποδίζουν την είσοδο κοπαδιών στο χωριό, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πύλες. Το GAWF και το Dogs Trust είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν το κόστος των πυλών αυτών, καθώς και την ανάληψη της ευθύνης για τα σκυλιά και δίνοντάς τους ένα καλύτερο μέλλον, που σίγουρα τους αξίζει μετά από τόση ταλαιπωρία.
GAWF - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΖΩΩΝ
Dogs Trust
Φιλόζωοι Ικαρίας