Στα παιδικά μου χρόνια, την δεκαετία του πενήντα, δεν είχαμε “ράδιο” στο σπίτι. Στον Άγιο Κήρυκο είχε ένα ράδιο Telefunken ο Δήμος Ροπαλίδης, ράφτης, πόντιος φιλόσοφος, που αγαπούσε πολύ τα παιδιά. Το ραφείο του ήταν ένα είδος γιάφκας… Εκεί αφήναμε τα πηλήκια και τα παίρναμε μόνο όταν θέλαμε να πάμε στην πλατεία.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας η προϋπόθεση πρόσληψης συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων, που προβλέπεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Το κατώτατο όριο των 20 υπαλλήλων ανά περιφερειακό κανάλι, λένε, αποτελεί κατάφωρη αδικία για πολλούς περιφερειακούς σταθμούς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το κόστος, με βάση τα έσοδά τους.
Μια γνωστή ιστορία: το καλοκαίρι του 2013 η τότε κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ και φυσικά όλους τους Περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της. Η πλειοψηφεία των εργαζομένων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Βορείου Αιγαίου δεν σταμάτησαν να ενημερώνουν τους κατοίκους των νησιών μας όλο αυτό το διάστημα χωρίς να υπάρχουν πομποί σε αυτά, χρησιμοποιώντας το διαδύκτιο και φυσικά μέσω των μικροφώνων της ΕΡΤ open.
Από την πρώτη ημέρα του ikariamag, 4 χρόνια πριν, σκοπός μας ήταν να αναφερθούμε και να απευθυνθούμε στους δημιουργικούς ανθρώπους που ζουν, κατάγονται ή αγαπούν την Ικαρία. Έχοντας μπει πλέον σε νέα φάση, επικεντρωνόμαστε στις προσπάθειες και τους ανθρώπους εκείνους που έχουν την ίδια ανάγκη. Κι έτσι ανακαλύπτουμε, προωθούμε ή και συμμετέχουμε - συνδημιουργούμε σε νέες ιδέες, απόπειρες και αναζητήσεις.
Σε γνώριμα μέρη «βρεθήκαμε» σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου όπου φιλοξενηθήκαμε στο αδελφό μέσο Ράδιο Ικαρία 87,6fm και στην ενημερωτική εκπομπή με τον Γιώργο Βιτσαρά. Μιλήσαμε για τις ημέρες σύγχρονης ικαριακής δημιουργίας στην Αθήνα που ξεκινούν μεθαύριο στο metamatic:taf για το αναλυτικό πρόγραμμα και την όλη μας προσπάθεια.