Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου τον Οκτώβριο του 2008 κλήθηκαν όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και φορείς πανικαριακής εμβέλειας, να συγκροτήσουν Συντονιστικό φορέων για την Υγεία στην Επαρχεία ΙΚΑΡΙΑΣ. Ανταποκρίθηκαν το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σάμου , το συνδικάτο οικοδόμων, το Σωματείο επισιτισμού, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, με αποφάσεις των οργάνων τους (Δ.Σ & Γ.Σ ) και οι τρείς Δήμοι της Ικαρίας επίσης με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων . Αργότερα με απόφαση Γ/Σ εντάχθηκε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Υγεία. Η πορεία από κει και πέρα είναι γνωστή, οργανώσαμε κινητοποιήσεις , απεργία 17/3/2009, επίσκεψη στις κοινοβουλευτικές ομάδες, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας (Μάιος 2009) που κατέληξε η πολύ μεγάλη Πανικάρια και Πανφουρνιώτικη συγκέντρωση. Επικροτήθηκε το πλαίσιο πάλης από τους χιλιάδες συμπατριώτες μας και με την συμμετοχή τους στις δεκάδες συνελεύσεις των χωριών και με την υπογραφή τους.
Στην συνάντηση που έγινε στις 15/6/2011 για την από κοινού αντιμετώπιση των νέων ζητημάτων που παρουσιάζονται στης δομές υγειάς ων νησιών μας, προέκυψε ζήτημα με το πλαίσιο πάλης που προβάλουμε μέχρι τώρα. Αυτό εκφράστηκε από μέλη των ΔΣ των σωματείων του Δημόσιου τομέα. Καταλήχθηκε να πάμε σε Γ/Σ των σωματείων που αποτελούν το Συντονιστικό Υγείας για επικαιροποίηση του πλαισίου πάλης. Μέσα από αυτή την διαδικασία να δοθούν και όποιες εξηγήσεις που τυχόν υπάρχουν στα αιτήματα του πλαισίου. Από τις επόμενες κινήσεις των παραπάνω μελών των Δ/Σ, φαίνετε να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο.
Κατόπιν όλων αυτών το Συντονιστικό συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση την πέμπτη 7/7/2011 σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15/6/2011. Επιλέχτηκε να έχει διευρυμένη εκπροσώπηση, επειδή το θέμα που θα μας απασχολήσει σε συνδυασμό και με τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ είναι πολύ σοβαρό. Μας γυρίζει χρόνια πίσω, καταδικάζει ουσιαστικά τα νησιά μας στην ανασφάλεια και στον μαρασμό. Θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το είδη οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Καταλήχθηκε άμεσα να συντονίσουμε την αντίδραση μας στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις στις Ράχες (Μάιος – Ιούνιος 2011) , κατάληψη στο ιατρείο του Καρκιναγρίου, καταλήψεις οικονομικών υπηρεσιών στο ΚΥ Εκδήλου και στο Νοσοκομείο. Η αντίδρασή μας πρέπει αυτή την περίοδο να είναι κατά προτεραιότητα προσανατολισμένη στην σχεδιαζόμενη αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ.
Στην γκιλοτίνα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δεσμεύσεών της στα μνημόνια μπαίνουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κ.Υ με το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας (1.7.2011), θέτοντας το σε δημοσιά διαβουλευση μέχρι την 17η Ιουλίου. Η κυβέρνηση, εξάγγειλε την κατάργηση, κατ’ αρχήν, 3000 κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία από τα 35000 που λειτουργούν, τη συγχώνευση 330 κλινικών. Παραχωρεί 550 κρεβάτια σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 600 κλινικοί γιατροί θα μετακινηθούν στα πλαίσια των νομών, όχι για να καλύψουν κάποιες έκτακτες ανάγκες, αλλά γιατί δεν πρόκειται να προσληφθούν οι αναγκαίοι γιατροί. Τα μέτρα αυτά, δεν τα παίρνει η κυβέρνηση γιατί θέλει να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερα κρατικά έσοδα για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Γι΄αυτό και περικόπτονται 1,3 δις € το 2011 και επιπλέον 350 εκατ € κάθε χρόνο μέχρι το 2015.
Περισσότεροι ασθενείς θα γίνονται πελάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας. Οι συνέπειες θα είναι σκληρές και για τους εργαζομένους. Πάγωμα των προλήψεων και εντατικοποίηση της δουλειάς. Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, που θα αποτυπωθούν και στους νέους οργανισμούς, από ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, θα βρεθούμε να έχουμε «πλεονάζον προσωπικό». Ανοίγει έτσι ο δρόμος για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Θα αυξηθεί το προσωπικό που θα εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί αφού θα συνδεθούν με την λεγόμενη αποδοτικότητα.
Η κυβέρνηση λέει ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα των κλινικών, που υπολειτουργούν με λίγο προσωπικό. Αφού είναι έτσι γιατί δεν προσλαμβάνει προσωπικό για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς; γιατί δεν εξοπλίζει τα νοσοκομεία με επαρκή μηχανήματα βιοιατρικής τεχνολογίας; Μας λέει ότι δεν λείπει προσωπικό, αλλά δεν είναι ορθολογικά κατανεμημένο. Δεν λέει όμως ότι έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια οι προσλήψεις καθαριστριών, τραπεζοκόμων, τεχνιτών, ότι λείπουν πάνω από 25000 νοσηλευτές και ότι έχουν παγώσει οι προσλήψεις.
Πιο αναλυτικά ορισμένες πτυχές που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην επαρχεία μας. Από αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Το νοσοκομείο της Ικαρίας εντάσσεται διοικητικά στο Νοσοκομείο της Σάμου. Μειώνονται κατά 8 τα κρεβάτια (συνεπώς μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός του αναγκαίου προσωπικού). Ανοίγει ο δρόμος για μετακίνηση προσωπικού. Ανοίγει ο δρόμος για υποβάθμιση του ΚΥ Ευδήλου.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να βρουν την καθολική μας αντίσταση. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή τους. Η υπεράσπιση της υγείας του λαού μας, πρέπει να είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, σε αυτό το θέμα έχουμε κάνει βήματα Γιατί έχουμε προωθημένο πλαίσιο πάλης που έχει στόχο την πλήρη και χωρίς ταξικές διακρίσεις ικανοποίηση του αγαθού της Υγείας για όλους. Έτσι πέφτει περισσότερο βάρος στα δικά μας χέρια. Το ζήτημα της Υγείας της παιδείας και των άλλων κοινωνικών αγαθών είναι κορυφαία κοινωνικά θέματα, που δεν χωρά επιχειρηματική δράση. Όσο δεν ανατρέπεται η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, όσο η Υγεία-Πρόνοια θα γίνεται ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν όπως οι επιχειρήσεις, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και ζωής όλων των εργαζομένων. από την προηγούμενη περίοδο, έχουμε πείρα και αποτελέσματα. Να είμαστε σίγουροι ότι μας υπολογίζουν, για ένα και μόνο λόγο, γιατί δεν μπορούν να μας ελέγξουν. Να μας βάλουν στην λογική της διαχείρισης τους.
Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις:
• Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας.
• Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας, ούτε για μισή ώρα!
• Όχι στο πεντάευρο χαράτσι. Δεν πληρώνουμε!
Όλη η λογική μας περικλείεται/ περιγράφεται με τη φράση:
Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγειάς.
Απέναντι στις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας διεκδικώντας την ανάκληση του νομοσχεδίου.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΑΤΡΕΙΩΝ του ΙΚΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Κ.Υ ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
• Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών.
• Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες (ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).
• Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.
• Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Σταθμός Αιμοδοσίας.
• Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
• Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
• Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
• Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
• Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
• Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου των Φούρνων σε Κ.Υ. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.
• Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
• Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.
• Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
• Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
• Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
• Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
• Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία Καρκιναγρίου και Χρυσομηλιάς και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. Να χαρακτηριστεί τα αγροτικό ιατρείο της Χρυσομηλιάς άγονο και δυσπρόσιτο. Να προκηρυχτεί οργανική θέση για το αγροτικό ιατρείο Μαγγανίτη.
Για το ΕΚΑΒ:
• Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου-δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.
Πρόνοια:
• Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
• Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με μόνιμο προσωπικό.
• Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.
• Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
Πρόληψη:
• Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
Το παραπάνω πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το 2009 προτείνουμε να συμπληρωθεί με τα παρακάτω:
- Να μην συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, κανένα κρεβάτι, κανένα νοσοκομείο, ή μονάδα υγείας.
- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με βάση τις ανάγκες.
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση
- Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα.
Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το εξής σχέδιο δράσης :
1. Παρασκευή 8/7/2011, παράσταση αντιπροσωπείας, στη διοικούσα επιτροπή του Νοσοκομείου.
2. Συνέντευξη τύπου στην Ικαρία και στη Σάμο.
3. Λαϊκή ενημερωτική συνέλευση στους Φούρνους την Κυριακή 10/7/2011.
4. Σύσκεψη με τους Παροικιακούς συλλόγους της Επαρχίας στην Αττική (17/7/2011).
5. Επίσκεψη στις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Βουλή (στο διάστημα 18/7 και 19/7).
6. Συλλαλητήρια σε Ικαρία και Φούρνους στις 20/702011.
7. Αποκλεισμός οικονομικών υπηρεσιών.
8. Συμβολικές καταλήψεις καραβιών.
9. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας
10. Προχωράμε άμεσα σε λαϊκές –ενημερωτικές συνελεύσεις στα χωριά και τους οικισμούς των νησιών, εκεί θα τεθεί και η επικαιροποίηση του πλαισίου πάλης .
11. Προτρέπουμε όλους τους μαζικούς φορείς των νησιών, μέσα από Γ/Σ να πάρουν πρωτοβουλίες με αυτή την πρόταση.
7 Ιουλίου 2011