Να διερευνηθεί η δυνατότητα λειτουργίας σφαγείου στην Ικαρία και υγειονομικής επάρκειας με σκοπό την απομάκρυνση από το καθεστώς καραντίνας υποσχέθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής του με το βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη και εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ικαρίας, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.
Ανέκαθεν οι κτηνοτρόφοι έβοσκαν σε ιδιωτικές και κοινοτικές εκτάσεις. Οι κοινοτικές -δημοτικές σήμερα- νοικιάζονται με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που αναφέρονται σ’ αυτές η χρονική διάρκεια -η τοποθεσία -η έκταση ανά κτηνοτρόφο , ο αριθμός ζώων -το κατά κεφαλήν ετήσιο δικαίωμα βοσκής, καθώς και η εναλλαγή από έκταση σε έκταση (ανάλογα την βοσκοϊκανότητα) στην διάρκεια του χρόνου.
ΟΥΤΕ ΦΕΤΟΣ έλειψε ο Γολγοθάς του πασχαλινού αρνιού και της αβεβαιότητας εκ μέρους των κτηνοτρόφων, που δεν είναι εύκολο να σφάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο σε νησιά δίχως σφαγεία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άναψε επιτέλους το «πράσινο φως», κατόπιν συνεννόησης και με την Ε.Ε., για τη δημιουργία μικρών σφαγείων στα νησιά, παρ' ότι και φέτος οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.
- Μα τι γίνεται, κύριε Βατούγιε, στην Ικαρία; Δεν καταλαβαίνω! Δεν είναι δυνατόν! Μου είχε πει ο υπεύθυνος της WWF όταν κάμποσα χρόνια πριν, δημοσιεύσαμε σε 2 διαδοχικά τεύχη της εφημερίδας «Κάβο Πάπα», τον Φάκελο Υπερβόσκηση που είχε προκαλέσει τότε μεγάλη αίσθηση. Ο άνθρωπος αδυνατούσε να αποδεχτεί τα όσα έβλεπε να γίνονται (ή να μη γίνονται) στο νησί.
«Καμία άδεια σφαγής αμνοεριφίων δεν θα δοθεί φέτος στην Ικαρία προς πώληση κρέατος στην αγορά», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ικαρίας Βασίλης Θεοδωράκης. Η δημιουργία σφαγείου στο νησί κρίνεται απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των κτηνοτρόφων που στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αν δεν βρεθεί λύση.