ΟΥΤΕ ΦΕΤΟΣ έλειψε ο Γολγοθάς του πασχαλινού αρνιού και της αβεβαιότητας εκ μέρους των κτηνοτρόφων, που δεν είναι εύκολο να σφάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο σε νησιά δίχως σφαγεία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άναψε επιτέλους το «πράσινο φως», κατόπιν συνεννόησης και με την Ε.Ε., για τη δημιουργία μικρών σφαγείων στα νησιά, παρ' ότι και φέτος οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.
Παραγωγοί από Ικαρία, Νίσυρο κ.α. μεταφέρουν το ζωικό τους κεφάλαιο ή είναι στο περίμενε, πότε θα περάσει κτηνίατρος απ' το νησί τους. Σφραγίδες δεν μπαίνουν εύκολα - βλέπε, καλή ώρα, Σάμος, όπου οι κτηνοτρόφοι απειλούνται με Αυτόφωρο, και το πρόβλημα διαιωνίζεται τόσα χρόνια.
Οι λύσεις δεν είναι εύκολες ούτε γρήγορες, γιατί ακόμη κι αν δεν είναι ίδια τα έξοδα με ενός μεγάλου σφαγείου, που κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ, δεν επενδύει κάποιος εύκολα 300.000 ή 400.000 ευρώ για ένα μικρό σφαγείο, αν δεν ξέρει πότε θα πάρει τα λεφτά του. Πολύ περισσότερο σε πολύ μικρά νησιά, όπου δεν μπορεί να να λειτουργήσει μια επιχείρηση μόνο για την εβδομάδα του Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το βήμα είναι μια καλή κίνηση για μεσαίου μεγέθους νησιά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν υποδομές και να είναι κέντρα υποδοχής ζώων. Τα μικρά σφαγεία ήταν στα επενδυτικά σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την τωρινή προγραμματική περίοδο. Πρέπει όμως να είναι σίγουρα και στην επόμενη.