Σφαγείο Ικαρίας - Αναζητείται επειγόντως λύση

Ανοίγουμε τον φάκελο για το Διαδημοτικό Σφαγείο Ικαρίας: έγγραφα, ιστορικό, τι γίνεται σήμερα, τι λένε οι εμπλεκόμενοι - έρευνα του ikariamag

Το μαχαίρι στο λαιμό μπαίνει πλέον σε κτηνοτρόφους και αρμόδιους φορείς για την άμεση υλοποίηση του έργου «Διαδημοτικό Σφαγείο Ικαρίας». Το Πάσχα πλησιάζει, η Ικαρία παραμένει χωρίς σφαγείο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα και με αυτό της Σάμου.

Το τελευταίο διάστημα οι κτηνοτρόφοι το νησιού προκειμένου να πουλήσουν ζώα εκτός Ικαρίας, καταφεύγουν σε οικονομικά ασύμφορες λύσεις, μετακινώντας τα ζωντανά στην Αθήνα για σφαγή (όσα είναι να πωληθούν εκεί). Ας δούμε όμως τι πραγματικά έχει συμβεί και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα: 

Ιστορικό
Η υπόθεση ξεκινά σχεδόν προ δεκαετίας όταν ο Διευθυντής Δασών Σάμου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποχαρακτήρισε δασική δημοτική έκταση εμβαδού 5099,85 τμ στη θέση Κοσοίκια – Δάφνης, περιφέρειας Ευδήλου Ικαρίας. Η συνέχεια ήρθε το 2006 όταν ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποφάσισε στην περιοχή αυτή τη δημιουργία του δημοτικού σφαγείου του νησιού.

Ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκιαδάς δεσμευόταν στον Νομάρχη Κ. Κάρλα ότι οι πρόσθετοι πόροι για την άμεση ανάγκη κατασκευής και ολοκλήρωσης του σφαγείου της Ικαρίας θα βρίσκονταν από την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. Όμως, το τρένο χάθηκε...

Η ανατροπή δεν άργησε να έρθει καθώς οι ελλείψεις αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτηση και κατασκευή του σφαγείου στη συγκεκριμένη περιοχή και οι αδυναμίες των περιβαλλοντικών μελετών, έδωσαν τη δυνατότητα στον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Κοσοικίων Ο ΚΟΣΚΙΝΑΣ» και σε μεμονωμένους ιδιώτες να καταθέσουν από κοινού στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα ακυρώσεως των όποιων αποφάσεων προέβλεπαν κατασκευή-εγκατάσταση σφαγείου στην εν λόγω τοποθεσία (διαβάστε στα συνοδευτικά αρχεία).

Το αίτημα κατατέθηκε στις 14/7/2008 με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο να διακοπεί μέχρι εκδόσεως τελεσίδικου αποφάσεως. Μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει εκδικασθεί λόγω καθυστέρησης της Διοίκησης (των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου) να καταθέσει φάκελο, δηλαδή να υπερασπιστεί το δικαίωμα την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για κατασκευή σφαγείου. Σήμερα, Τετάρτη 23/2/2011 που είχε οριστεί η νέα ημερομηνία του δικαστηρίου, αναβλήθηκε λόγω της γενικής πανελλαδικής απεργίας. Νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 30η Νοέμβρη 2011.

Πάντως, η αγωνία για την απόφαση δεν δείχνει να είναι μεγάλη, καθώς όλες οι πλευρές αναμένουν ότι το ΣτΕ θα κάνει δεκτό το αίτημα ακύρωσης των σχετικών αποφάσεων κατασκευής σφαγείου στα Κοσοίκια (φωτογραφία προτεινόμενης περιοχής).

Τι λέει ο Δικηγόρος του Συλλόγου Κοσοικίων
Ο Δικηγόρος του «Εξωραϊστικού Συλλόγου Κοσοικίων» κ. Ζαχαρίας Κεσσές αναφέρει στο ikariamag ότι «η χωροθέτηση του σφαγείου στην εν λόγω περιοχή ήταν εξαρχής προβληματική, με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις. Δεν πληρούσε πολλές βασικές προϋποθέσεις». Παράλληλα, αναφέρει ότι «το δικαστήριο έχει αναβληθεί δύο φορές γιατί η Διοίκηση δεν έχει στείλει φάκελο προκειμένου να εξεταστεί. Εμείς αυτό που αναρωτιόμαστε είναι, γιατί η Διοίκηση, δηλαδή οι εμπλεκόμενοι φορείς (Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, Πρώην Νομαρχία Σάμου, κ.λπ.), δεν έχουν αποφανθεί ακόμη μετά από τρία χρόνια;»

Σφαγή...για το Σφαγείο
Η τότε εναντίωση των κατοίκων στην κατασκευή του Σφαγείου (διαβάστε στα συνοδευικά αρχεία) είχε πυροδοτήσει διαμάχες ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και συγκεκριμένα τον τότε Δήμο Ευδήλου με πολίτες και με την αρμόδια Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μάλιστα, με επιστολή της (Σεπτέμβριος 2008) η τότε Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ικαρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και τη Νομαρχία άφηνε υπόνοιες για την 3η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ότι γνωμοδοτούσε αρνητικά για την κατασκευή του Σφαγείου Ικαρίας  υποκινούμενη από «φίλους» και «γνωστούς» (διαβάστε εδώ).

Σε ρυθμούς χελώνας
Πέρσι τον Μάιο, η Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή ανέφερε στον Νομάρχη, τον Έπαρχο Ικαρίας και τον Δήμαρχο Ραχών ότι η ίδρυση και λειτουργία του σφαγείου είναι μονόδρομος για την κτηνοτροφία και ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη έναρξη της λειτουργίας του, ενώ διαβεβαίωνε πως όταν πλέον ξεπεραστούν τα προβλήματα χωροθέτησης του, θα επιχορηγηθεί κατά 65% από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα καμία πρόοδος δεν έχει επέλθει αφού από τη μία η εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ εκκρεμεί και από την άλλη οι εναλλακτικές περιοχές που έχουν προταθεί από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Οι κτηνοτρόφοι έχουν προτείνει τις περιοχές Βαθές, Αμμούδια και Αμάλου αλλά τα γραφειοκρατικά κρατούν σε αργούς χελώνας τις κινήσεις των διαδικασιών.

Σε συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο ο Δήμαρχος Ικαρίας με την Υφυπουργό κ. Αποστολάκη κατέστει σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχορήγηση της κατασκευής του σφαγείου είναι η δημιουργία εταιρείας Α.Ε. στην οποία ο Δήμος θα κατέχει ποσοστό 24%.

Τι λέει ο Δήμαρχος Ικαρίας
Ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χρήστος Σταυρινάδης δηλώνει στο ikariamag «για την επίσπευση των διαδικασιών είπαμε να κατασκευάσουμε ένα μικρότερο σφαγείο. Ωστόσο, για να καταφέρουμε να το βάλουμε σε πρόγραμμα πρέπει να δημιουργηθεί μια εταιρεία ΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 76% σε ιδιώτες και το υπόλοιπο 24% στο Δήμο Ικαρίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ξανά συνάντηση με τους κτηνοτρόφους σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία. Σε ένα μικρό σφαγείο με κόστος κατασκευής 500.000 ευρώ οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να διαθέσουν περί τα 100.000 ευρώ» και  καταλήγει με προβληματισμό «η αλήθεια είναι ότι τα σφαγεία σαν επιχειρήσεις είναι δύσκολα βιώσιμες».


Τι λένε οι κτηνοτρόφοι
Ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ικαρίας Χαράλαμπος Βατούγιος αναφέρει στο ikariamag: «Σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαμε με τον Δήμο μάς ζητήθηκε μια σημαντική οικονομική συμμετοχή στην κατασκευή του σφαγείου, περίπου 220.000 ευρώ, αν υποθέσουμε ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του θα είναι 800.000 ευρώ. Το 50 με 60% θα είναι με κρατική δαπάνη και το υπόλοιπο το βάζει ο Δήμος. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο όμως είναι ότι δεν διευκρινίζεται  ποιος -μετά την κατασκευή του- θα έχει την επιμέλεια και τα λειτουργικά κόστη, που φυσικά θα είναι μεγάλα».

Σφαγείο Σάμου: «Κλειστό λόγω συνταξιοδότησης»
Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το κλείσιμο του σφαγείου της Σάμου τον περασμένο μήνα, αφήνοντας ολόκληρο το Νομό μετέωρο. Το σφαγείο της Σάμου επιδοτήθηκε για την κατασκευή του το 2001  από ευρωπαϊκούς πόρους με 100.000.000 δραχμές, εκ των οποίων 57,5 εκατ. δραχμές ήταν η εθνική συμμετοχή και 57,5 εκατ. δραχμές η ιδία συμμετοχή.

Στο κλείσιμο του οδηγήθηκε ο ιδιοκτήτης του κ. Μανόλης Κνίτης εξαιτίας του ότι συνταξιοδοτήθηκε αλλά και εξαιτίας του ότι στο τέλος του χρόνου έληξε η υποχρεωτική δεκαετία λειτουργίας του σφαγείου λόγω της επιδότησης που είχε λάβει από την Ε.Ε.

Μετά από συναντήσεις των κτηνοτρόφων Σάμου με τον Δήμαρχο κ. Θάνο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον βουλευτή του Νομού, ως πιθανότερη λύση -αλλά προσωρινή- προτάθηκε η ενοικίαση του υπάρχοντος σφαγείου από το Δήμο και η επινοικίαση του από τους ιδιώτες.

Πάντως, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, οι κτηνοτρόφοι προέβησαν σε θεαματική κατάληψης της Αντιπεριφέρειας από τους κτηνοτρόφους, ενώ με σημερινή (23/2) δήλωση του, ο Βουλευτής Σάμου,  κ. Π. Βαρδίκος δεσμεύεται να συμβάλει με τους αρμόδιους -Δήμο και Περιφέρεια- και με τη συνδρομή του Υπουργείου, σε εξεύρεση λύσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που θα βρεθεί στη Σάμο και θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.    

 

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι τον Απρίλη η Δ/νση Κτηνιατρικής έδωσε εντολή προς το Κτηνιατρικό Κέντρο Ικαρίας να μην προβεί σε κανένα έλεγχο - σφράγιση κρεάτων σε όλα τα αμνοερίφια που σφάζονται και διακινούνται εντός (κρεοπωλεία, πανηγύρια) και εκτός (Αθήνα) του νησιού μας. Έδωσε επίσης, γραπτή εντολή και προς τα Λιμεναρχεία για την έγερση όλων των απαραίτητων διαδικασιών που καθορίζονται στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία στην περίπτωση διακίνησης παράνομων - ασφράγιστων κρεάτων. O Σύλλογος Κτηνοτρόφων  διαμαρτυρήθηκε τότε, όμως μέχρι σήμερα η σφραγίδα ελέγχου δεν είναι στα χέρια τους. Γι’ αυτό και, όπως είπαμε στην αρχή, τα ζώα μεταφέρονται και σφάζονται σε σφαγείο της Αττικής (για πωλήσεις εκτός Ικαρίας).

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

- Η τοπική αυτοδιοίκηση Ικαρίας για την αρνητική γνωμοδότηση της 3ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Συνοδευτικά Αρχεία: