Τη νέα στρατηγική προσέγγισης των τοπικών κοινωνιών, με κυρίαρχο στοιχείο το σεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, για την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ παρουσίασαν χθες σε εκδήλωση στη Βοιωτία στελέχη της εταιρείας Protergia, θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η διευθύντρια αδειοδότησης ΑΠΕ της εταιρείας Μαρία Μπέσκου, «εάν ένα έργο δεν είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία τότε πολύ απλά δεν το αναπτύσσουμε», προσθέτοντας ότι η συμφωνία δέσμευση της εταιρείας προς τις τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας στην περιοχή σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Μια πρώτη τέτοια συμφωνία, υπεγράφη προ ημερών μεταξύ της Protergia και του Δήμου Ορχομενού, στα όρια του οποίου η εταιρεία αναπτύσσει τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 30MW περίπου. Με την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία αυτή η Protergia δεσμεύεται να υλοποιήσει έργα κοινής ωφέλειας και να υποστηρίξει πολιτισμικές δράσεις στο Δήμο. Ο Δήμος, με τη σειρά του, δηλώνει ότι θα υποστηρίξει ενεργά την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων της εταιρείας. Μεταξύ των έργων που η Protergia θα αναπτύξει περιλαμβάνεται και η αναστήλωση του ιστορικού μνημείου του θεάτρου Ορχομενού και η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου με την παγκόσμια ιδιαιτερότητα ότι αυτό θα περιλαμβάνει αρχαιολογικούς θησαυρούς από τρεις διαφορετικές εποχές.
Στόχος
Το μνημόνιο για τη δημιουργία των 30MW εντάσσεται στη στρατηγική της Protergia για την ανάπτυξη συνολικά 400MW ΑΠΕ μέχρι το 2015, στόχος που όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ντίνος Μπενρουμπή θα επιτευχθεί μέσω έργων της τάξης των 20 – 30 MW. Ήδη η Protergia διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αδειών για 60 έργα αυτού του μεγέθους και υπάρχει αισιοδοξία ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών των αδειών θα μεταφραστεί σε έργα. Σε αυτόν το στόχο των 400MW δεν περιλαμβάνεται και ένα σημαντικό έργο που μελετά η Protergia έχοντας κατ΄ αρχήν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Ικαρία, που εκτός από το πάρκο θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση του νησιού απευθείας με το ΚΥΤ Παλλήνης. Εφόσον το έργο προχωρήσει τότε η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού ενώ παράλληλα όλοι οι κάτοικοι του νησιού ως αντισταθμιστικό όφελος θα έχουν έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος ίση με το 1% του τζίρου του πάρκου. Καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του έργου προβλέπεται να είναι 330MW αυτό πρακτικά σημαίνει δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους του νησιού.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Protergia διαθέτει 42 ΜW από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά σε λειτουργία, 26 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών σε κατασκευή, 52 ΜW με άδεια εγκατάστασης και 1.020 ΜW με άδεια παραγωγής.
Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr