Μικρές ανεμογεννήτριες με net metering: τι σχεδιάζει η ΡΑΕ

Την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μικρές ανεμογεννήτριες σε κτήρια και άλλους χώρους αναμένεται να προκαλέσει το σχέδιο όρων και προϋποθέσεων εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων ισχύος έως 50 Κιλοβάτ που επεξεργάζεται η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στόχος είναι η κατάρτιση υπουργικής απόφασης, στο πλαίσιο της πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενεργοποιήσει τη σχετική πρόβλεψη του νόμου για τις ΑΠΕ του 2010, η οποία δεν έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι σήμερα, καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Ο νόμος του 2010 προσδιόριζε την εγγυημένη τιμή για τις μικρές ανεμογεννήτριες στα 250 ευρώ/MWh, τιμή που δεν πρόκειται βέβαια να ισχύσει, καθώς το μέτρο θα ευθυγραμμιστεί με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ, με στόχο οι μικρές ανεμογεννήτριας να λειτουργήσουν με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), όπως τα φωτοβολταϊκά.

Οι όροι εγκατάστασης, όπως π.χ. η απόσταση από το ηλεκτρικό δίκτυο, η χωροθέτηση στις αστικές περιοχές κ.λπ. βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση, καθώς αρκετά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, ενώ με την υπουργική απόφαση θα ρυθμίζεται και η πιστοποίησή τους.

—Οι παλιές αιτήσεις
Με βάση τον παλαιό νόμο έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ περί τις 1.000 αιτήσεις για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, οι οποίες και θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα όταν τεθεί σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση και αν βέβαια οι αιτούντες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται.

Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ προετοιμάζει τον πρώτο «πιλοτικό διαγωνισμό» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, δύο πιλοτικοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί προγραμματίζεται να γίνουν Ιούνιο με την εγκατάσταση συνολικής ισχύος 50 Μεγαβάτ. Πρόκειται για τα πρώτα ηλιακά Μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια σχεδόν ολοκληρωτικού «παγώματος» της αγοράς.

econews