Την Τετάρτη 9 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ομήρειου έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ημερίδα - ενημερωτική συζήτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση Ρόκα, που για την Χίο αφορά στην εγκατάσταση 75 ανεμογεννητριών των 2 MW.
Στην Ικαρία ακόμα περιμένουμε είτε από την Περιφέρεια (αφού και εμείς εκεί ανήκουμε) ή την δημοτική αρχή Ικαρίας να οργανώσει κάτι ανάλογο.
ikariamag.gr
Περισσότερες από 5,5 ώρες κράτησε η συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με θέμα την προτεινόμενη επένδυση ανεμογεννητριών στη Χίο, όπως και στα άλλα δύο μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Παρά το ότι η ημερίδα ξεκίνησε στις 2.00 μ.μ., μεγάλος αριθμός πολιτών συμμετείχε σε αυτή, σε αντίθεση με τους λίγους και πάλι περιφερειακούς αλλά και δημοτικούς συμβούλους που παραβρέθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της ΛΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στρατής Κόρακας.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους εκπροσώπους της εταιρείας ΡΟΚΑΣ-Iberdrola, στους εκπροσώπους της ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς και στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ήταν αρκετές δεκάδες. Κυρίως τέθηκε ο προβληματισμός σχετικά με το μέγεθος της επένδυσης, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα οικονομικά οφέλη που θα έχει το νησί, αλλά και το κατά πόσο θα βρίσκονται τα νησιά μας δέσμια σε ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα επιχειρήματα του πάνελ, που μέχρι και λίγο πριν την εκδήλωση δεν είχε ενημερώσει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου ποιοι ακριβώς θα το αποτελούσαν, δεν φάνηκε να πείθουν την πλειοψηφία των πολιτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.
Κύρια επιχειρήματα από πλευράς ΡΑΕ, που εκπροσωπήθηκε από τονεπικεφαλής της ομάδας μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, Νίκο Μπουλαξή, το μεγάλο κόστος λειτουργίας των ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ρεύματος στα νησιά, αλλά και η δέσμευση της χώρας μας για συγκεκριμένη παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ δεν μπορούσε να κάνει τις συγκεκριμένες επενδύσεις στράφηκε σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ σημείωσε ότι προϋπόθεση για την επένδυση είναι η διασύνδεση των νησιών με τον εθνικό κορμό.
Σε θέματα που άπτονται το περιβάλλον και τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο μικροκλίμα της περιοχής αλλά και γενικότερα της Χίου προσπάθησε να δώσει απαντήσεις, ο προσκεκλημένος από την περιφερειακή Ενότητα Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ε.Μ.Π, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιώργος Κάραλης, η εισήγηση του οποίου γνώρισε μάλλον τις πιο έντονες αντιδράσεις όταν αναφέρθηκε σε μη επιπτώσεις.
Χωρίς να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένη μελέτη για τη Χίο, αναφέρθηκε στα μεγάλα πάρκα ακόμα και 2.000 ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στο μικροκλίμα.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος ομιλητής υπό το βάρος των διαμαρτυριών περιόρισε τις διαφάνειες του, που κατά τους πολίτες αν πράγματι είχε επιστημονικά στοιχεία θα έπρεπε να τα παρουσιάσει.
Στον αντίποδα των διαμαρτυριών, αυτοί που επικροτούν την επένδυση, επικεντρώνουν στις νέες δυνατότητες που θα υπάρχουν με τη διασύνδεση των νησιών μας με τον εθνικό κορμό σε ότι αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη μείωση των ρύπων από τα εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούν με πετρέλαιο στα νησιά μας.
Στην Ικαρία ακόμα περιμένουμε είτε από την Περιφέρεια (αφού και εμείς εκεί ανήκουμε) ή την δημοτική αρχή Ικαρίας να οργανώσει κάτι ανάλογο!