Προτάσεις Βουλευτή Σάμου για επίλυση των προβλημάτων στα αγροτικά ιατρεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αγροτικά ιατρεία του νομού Σάμου καθώς και τις προτάσεις του για επίλυση, κατέθεσε με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος.

Ο κ. Βαρδίκος ενημερώνει τον Υπουργό για τις σημερινές, αλλά και τις ελλείψεις που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα σε ιατρικό προσωπικό στα αγροτικά ιατρεία της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής: «Το πρόβλημα του νομού μου -ανάλογο θα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι νομοί- δημιουργείται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε το θέμα των Αγροτικών Ιατρείων στον τελευταίο νόμο για την Υγεία.

Πρόθεσή μας βέβαια ήταν η επίλυση του προβλήματος. Με τον τρόπο όμως που νομοθετήσαμε δεν το επιλύσαμε, γιατί οι Επίτροποι, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους, αρνούνται να πληρώσουν συγχρόνως δύο γιατρούς στην ίδια θέση και έτσι οι περισσότερες παρατάσεις δεν μπορούν να δοθούν και τα ιατρεία μένουν κενά αφού οι επόμενοι γιατροί έχουν καταλάβει τη θέση και είτε δεν έχουν δώσει το «παρών», είτε «εκπαιδεύονται» το πρώτο τρίμηνο της θητείας τους στα αντίστοιχα νοσοκομεία».

Ο Βουλευτής προτείνει στην επιστολή του τις απαραίτητες τροπολογίες στο σχετικό νομοσχέδιο ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη σημερινή κατάσταση. Ειδικότερα, προτείνει στην περίπτωση που σε ορισμένες ειδικότητες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον  για κάλυψη θέσεων επικουρικών ιατρών να μην ισχύει η αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών αλλά να παραμένει ανοικτό το χρονικό διάστημα μέχρις ότου καλυφθούν οι θέσεις που προβλέπονται στον πίνακα των επικουρικών ιατρών. Επίσης, ο Βουλευτής προτείνει να επιτρέπεται η πρόσληψη επικουρικών γιατρών για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών Μονάδων άγονων και προβληματικών περιοχών καθώς και η πρόσληψη επικουρικού αγροτικού ιατρού, για όσο διάστημα ο αγροτικός ιατρός, ο οποίος έχει διοριστεί στη συγκεκριμένη Μονάδα εκπληρώνει το υποχρεωτικό τρίμηνο στον παθολογικό και χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου, που ανήκει η Μονάδα.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή Σάμου:

Προς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Κοιν.  Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη
Υποδιοικητή 2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς Αιγαίου, κ. Σωτήρη Ζώτο 

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2011

ΘΕΜΑ: Προβλήματα σε Αγροτικά Ιατρεία Νομού Σάμου

Αγαπητέ Υπουργέ,

Στους Φούρνους, από τους τέσσερις γιατρούς των τριών Αγροτικών Ιατρείων των Φούρνων, της Χρυσομηλιάς και της Θύμαινας:
Ο ένας έφυγε, ο άλλος φεύγει 15 Ιουνίου, ο τρίτος φεύγει 30 Ιουνίου και ο τέταρτος που είναι με παράταση, απειλεί να φύγει αν μείνει μόνος.
Έτσι, από τον Ιούλιο, 1500 ντόπιοι και πολύ περισσότεροι επισκέπτες, μένουν χωρίς γιατρό.

Στην Ικαρία, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, μέχρι το Σεπτέμβριο θα «λειτουργεί» με έναν μόνο γιατρό.

Στη Σάμο, τα ιατρεία του Αεροδρομίου και του Παγώνδα παραμένουν κενά αφού δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον. Το ίδιο θα συμβεί και με του Πλατάνου από τις 24 Ιουνίου και της Λέκας από τις 14 Ιουνίου αν δεν δοθούν οι παρατάσεις που έχουν ζητηθεί. Ενώ, στο Ιατρείο του Μαραθοκάμπου από τους δύο γιατρούς ο ένας έφυγε και του άλλου η θητεία λήγει στις 21 Ιουνίου. Έχει ζητηθεί παράταση η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί.

Το πρόβλημα του νομού μου -ανάλογο θα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι νομοί- δημιουργείται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε το θέμα των Αγροτικών Ιατρείων στον τελευταίο νόμο για την Υγεία.

Πρόθεσή μας βέβαια ήταν η επίλυση του προβλήματος. Με τον τρόπο όμως που νομοθετήσαμε δεν το επιλύσαμε, γιατί οι Επίτροποι, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους, αρνούνται να πληρώσουν συγχρόνως δύο γιατρούς στην ίδια θέση και έτσι οι περισσότερες παρατάσεις δεν μπορούν να δοθούν και τα ιατρεία μένουν κενά αφού οι επόμενοι γιατροί έχουν καταλάβει τη θέση και είτε δεν έχουν δώσει το «παρών», είτε «εκπαιδεύονται» το πρώτο τρίμηνο της θητείας τους στα αντίστοιχα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να προωθηθούν για ψήφιση οι παρακάτω τροπολογίες:
Α. Επικουρικοί ιατροί.
Στο τέλος του εδαφίου β της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3868/2010 γίνεται η ακόλουθη προσθήκη:
«Στην περίπτωση που σε ορισμένες ειδικότητες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον  για κάλυψη θέσεων επικουρικών ιατρών δεν ισχύει η αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών αλλά παραμένει ανοικτό το χρονικό διάστημα μέχρις ότου καλυφθούν οι θέσεις που προβλέπονται στον πίνακα των επικουρικών ιατρών που έχει καταρτισθεί και έχει αναρτηθεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Στο τέλος του εδαφίου β της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3868/2010 προστίθεται εδάφιο β1 ως ακολούθως:
«Για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών Μονάδων άγονων και προβληματικών περιοχών όπως επίσης και νησιωτικών περιοχών επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, εκτάκτως να προσλαμβάνονται επικουρικοί ιατροί. Στην περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της δαπάνης μισθοδοσίας των ανωτέρω ιατρών από το Φορέα που θα παρέχει τις υπηρεσίες του, τη συγκεκριμένη δαπάνη αναλαμβάνει η Υγειονομική Περιφέρεια στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο Φορέας».

Β. Αγροτικοί ιατροί
Στην παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 3868/2010 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών Μονάδων άγονων και προβληματικών περιοχών, όπως επίσης και νησιωτικών περιοχών, επιτρέπεται η πρόσληψη επικουρικού αγροτικού ιατρού, για όσο διάστημα ο αγροτικός ιατρός, ο οποίος έχει διοριστεί στη συγκεκριμένη Μονάδα εκπληρώνει το υποχρεωτικό τρίμηνο στον παθολογικό και χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου, που ανήκει η Μονάδα.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται η σχετική διαδικασία».

Το επόμενο δίμηνο θα ψηφίσουμε δύο νομοσχέδια του Υπουργείου σας. Αυτό για τις Μεταμοσχεύσεις και το επόμενο, που πληροφορούμαι ότι θα είναι «νομοσχέδιο σκούπα».
Παρακαλώ, ει δυνατόν στο πρώτο και αν θα υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα με τα οικονομικά οπωσδήποτε στο δεύτερο, οι παραπάνω τροπολογίες να συμπεριληφθούν, καθώς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι ανυπέρβλητα.   

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Πυθαγόρας  Χ. Βαρδίκος
Βουλευτής  Σάμου   

 

ikariastore banner