Με ένα μαζικό, ογκώδες, δυναμικό συλλαλητήριο στον Άγιο Κήρυκο ανταποκρίθηκαν οι Ικαριώτες στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, των Λαϊκών Επιτροπών, των ταξικών σωματείων του νησιού, στο να μετατρέψουν την Πανυγειονομική απεργία σε γενική απεργία στα νησιά και η 6η του Φλεβάρη να είναι μέρα αγωνιστικής δράσης για τα ζητήματα της Υγείας και ενάντια στο κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ.
Η συμμετοχή στην απεργία ήταν ιδιαίτερα ψηλή στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ο εμπορικός κόσμος του Αγίου Κηρύκου έδωσε αγωνιστικό παρόν. Ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι μαθητές που με αποφάσεις των συμβουλίων τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι από την ΟΓΕ, το συνδικάτο οικοδόμων, το σωματείο μισθωτών συνταξιούχων, το σωματείο εργαζομένων στο δήμο Ικαρίας.
Στη συγκέντρωση εκφράστηκε με ψήφισμα η αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών.
Ακολούθησε πορεία στο Νοσοκομείο όπου επιδόθηκε το υπόμνημα των συνδικάτων στον διοικητή και ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, μέρα που έχουν προκηρυχτεί στάσεις εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στο ΙΚΑ Ευδήλου στις 11 το πρωί.
Στην κεντρική ομιλία ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ανάμεσα στα άλλα:
Χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι μας να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Αυτό που ο Υπουργός Υγείας λέει «αναβάθμιση» της ΠΦΥ και «καθολικό» ή «ενιαίο σύστημα» δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα δομών που θα παρέχουν αποσπασματικές υπηρεσίες.
Το συνονθύλευμα θα αποτελείται από δομές κρατικές εμπορευματοποιημένες και ιδιωτικές, που περιλαμβάνουν από επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενους μέχρι ΜΚΟ. Άλλωστε η «μεταρρύθμιση» είναι εναρμονισμένη με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, πατάει στην αντίληψη των μεγαλοεργοδοτών ότι η κοινωνική ασφάλιση, η Υγεία, η Πρόνοια είναι κόστος από το οποίο θέλει να απαλλαγεί. Άλλωστε ο Αβραμόπουλος ως υπουργός υγείας από το 2008 έλεγε ότι «το μέλλον της κοινωνίας μας-και όχι μονάχα της ελληνικής-περισσότερο θα στηριχτεί στο εθελοντικό κίνημα και λιγότερο στην κρατική οργάνωση». Το είπε πιο ωμά πρόσφατα ο Υπουργός ….οτι «το κράτος θα κρατήσει ότι δεν θέλουν οι ιδιώτες».
Η κυβέρνηση δεν πάει να αντιμετωπίσει την άθλια κατάσταση στην υγεία που και η ίδια συνέβαλε γι αυτή. Αξιοποιώντας αυτά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην υγεία, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνε να αποτελειώσουν τις κατακτήσεις που είχε το λαϊκό κίνημα. Κριτήριο τους δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Θέλει να απαλλαγεί από αυτό το κόστος, γι αυτό περιορίζονται σε εντελώς στοιχειώδεις υπηρεσίες που ονομάζουν «βασικό πακέτο» ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, που φυσικά δεν θα επαρκεί και ότι επιπλέον χρειάζεται ο ασφαλισμένος θα το πληρώνει από την τσέπη του.
Αυτή η άθλια κατάσταση αντανακλάται και στα νησιά μας. Ειδικότητες, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός που λείπουν από το Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας που «λειτουργεί» οριακά, αγροτικά ιατρεία εγκαταλελειμμένα, οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών αφημένοι στην τύχη τους, οι Φούρνοι χωρίς γιατρό, και πάει λέγοντας…….
Η κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της υγείας δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, αφού έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί αρκετά χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη του λαού κόστος. Στοχεύοντας να την εκχωρήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, στους κλινικάρχες και στις φαρμακοβιομηχανίες, με εργαζόμενους φθηνούς και χωρίς δικαιώματα.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία και στο Καρλόβασι της Σάμου. Η απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αναστολή της λειτουργίας των Παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την αντικατάστασή τους από «Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης», θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, υποβάθμιση, ταλαιπωρία και κόστος σε εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, γενικά στον ντόπιο πληθυσμό. Και αυτό σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών μας, αλλά και τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των χωριών και πόλεων των νησιών μας. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι) αλλά και οι εργοδότες που συναλλάσσονται με το ΙΚΑ, σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται, λόγω της μη δυνατότητας εξυπηρέτησης, να ταξιδεύουν στην Σάμο, για θέματα που χρόνια τώρα έβρισκαν λύση στην Ικαρία.
Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις
• Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας .
• Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας, ούτε για μισή ώρα!
• Κατάργηση όλων των χαρατσιών στον τομέα της υγείας
Όλη η λογική μας περιγράφεται με τις φράσεις
• Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
• Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
• Κανένας άνεργος, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστος & χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Για το ΙΚΑ:
• Διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας και των δυο παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία, με όλες τους τις αρμοδιότητες, και την πλήρη στελέχωση τους
• Να μην επιτρέψουμε καμία διαθεσιμότητα, απόλυση, αναγκαστική μετακίνηση προσωπικού.
• Απαιτούμε Δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
Οι φορείς που συμμετείχαν