Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές προσδοκώντας να συνεχιστεί η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας από όλους μας. Πολλά μπορεί να μας πει κάποιος, κάποιοι διαφωνούν με τις θέσεις και τις δράσεις μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι κρυφτήκαμε, ότι δεν ήμασταν παρόντες. Γιατί ο Οικολογικός Άνεμος ήταν παρών εκεί που άλλοι κρύβονταν, φοβούμενοι μικροπολιτικές ζημίες.
Απαιτήσαμε να αποκατασταθούν οι ζημιές από την πλημμύρα του Οκτώβρη 2010 χωρίς αυτά τα κονδύλια να προσμετρώνται στο μερίδιο της Ικαρίας. Πρωτοστατήσαμε με παρέμβασή μας στο νομοσχέδιο του Καλλικράτη (2010) να μη χάσει την αυτοτέλεια και τις αρμοδιότητες το Επαρχείο Ικαρίας. Συμμετείχαμε στους αγώνες για να μην απομακρυνθούν η Εφορία και το ΙΚΑ. Ήμασταν παρόντες στον αγώνα των πολιτών του Ευδήλου για να γίνει σωστά από την Περιφέρεια η επέκταση του λιμανιού του Ευδήλου (διορθώθηκε ο αρχικός σχεδιασμός). Απαιτήσαμε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης, να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών, να οριστούν οι λατομικές περιοχές σε όλα τα νησιά μας, να περιληφθεί και η Ικαρία στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας, να αντιμετωπιστεί η υπερβόσκηση, να γίνει κινητό σφαγείο, να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το θέμα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και το ζήτημα των χωματερών, να αποτραπεί η υπεραλίευση από μηχανότρατες, να οριστούν χώροι εναπόθεσης μπάζων, να προβάλλονται από την Περιφέρεια και τα Ικαριακά προϊόντα. Μιλήσαμε για την ποιότητα του νερού και την ορθολογική διαχείρισή του και εναντιωθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση που προωθείται μέσω της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Πήραμε πρωτοβουλίες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και πετύχαμε το περιφερειακό συμβούλιο βορείου Αιγαίου να είναι το πρώτο συμβούλιο της Ελλάδας που δήλωσε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ήμασταν ενεργά παρόντες στον αγώνα όλων των νησιωτών μας κατά της επένδυσης της εταιρίας Rokas-Iberdrola σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο, και πρωτοστατήσαμε κατά της επένδυσης εταιρείας του Μυτιληναίου στην Ικαρία, χωρίς να στεκόμαστε σε στείρα καταγγελία, αλλά κάνοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις για το ενεργειακό ζήτημα σε κάθε νησί. Διατυπώσαμε βιώσιμες προτάσεις για το ακτοπλοϊκό και προτείναμε τη συχνή σύνδεση της Ικαρίας με τη Χίο και τα Δωδεκάνησα σε ανταπόκριση με τις κύριες γραμμές. Ήμασταν δίπλα στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από την κρίση όπως ήμασταν και παρόντες στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των παράκτιων ψαράδων, των κτηνοτρόφων και των αγροτών των νησιών μας, προτείνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στήριξης της τοπικής παραγωγής, πράσινο, οικολογικό και βιώσιμο, με λαϊκές αγορές, μονάδες εκσυγχρονισμού της παραγωγής και τυποποίηση. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ποιοτικού, εναλλακτικού τουρισμού στα νησιά μας που να στηρίζεται στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία και τα μονοπάτια της Ικαρίας. Πήραμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της παιδείας στα νησιά μας, για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. [Δείτε τον απολογισμό μας]
Δυστυχώς, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, με αφορμή μια δική μας καταγγελία (και ενώ υπήρχαν και άλλες παλαιότερες καταγγελίες άλλων για το ίδιο θέμα), οι αρχές έκλεισαν ένα παράνομο λατομείο χωρίς να έχουν φροντίσει τόσα χρόνια (από τη δεκαετία του ’80) να ορίσουν λατομικές περιοχές, επιφέροντας βίαιη οικονομική αναστάτωση στην Ικαρία, ενώ σε άλλες παρόμοιες καταγγελίες μας από το 2011 για παράνομη εξόρυξη άλλα νησιά δεν είχαν κάνει το παραμικρό. Δυστυχώς μόνο στην Ικαρία κλείνουν ελαιοτριβεία και λατομεία ενώ σε άλλα νησιά το Περιφερειακό Συμβούλιο επιτρέπει τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας τους [δες: Ελαιοτριβεία: Με δύο μέτρα και δύο σταθμά βαδίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου]. Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της Ικαρίας ισχυρίστηκαν ότι φταίει ο Οικολογικός Άνεμος, ίσως για να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη και να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες.
Αν ο Οικολογικός Άνεμος είχε τέτοια πολιτική δύναμη οι αρχές σήμερα δεν θα επέτρεπαν τις μηχανότρατες κοντά στις ακτές, την υπερβόσκηση, τις ανεμογεννήτριες και θα είχαν λύσει το ακτοπλοϊκό, θέματα για τα οποία ο Οικολογικός Άνεμος έχει κάνει έντονες παρεμβάσεις.
Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η διαδικασία ορισμού λατομικών περιοχών για πέτρα και αδρανή απαιτεί τουλάχιστον δυο χρόνια, ομολογώντας έτσι ότι από τη δεκαετία του ’80, που υπάρχει η νομοθεσία, είχαν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 12 (!!!) διετίες ή 6 τετραετίες για να λύσουν το πρόβλημα της παράνομης εξόρυξης αλλά δεν το έλυσαν, με αποτέλεσμα να καλύπτονται παράνομα και ανεξέλεγκτα, ή με εισαγωγές, οι ανάγκες της αγοράς. Αντί να απολογούνται που δεν υπάρχουν σήμερα λατομικές περιοχές για γρανίτη, αλλά και για σχιστόλιθο, μάρμαρο και χαλίκι, με σημαντικές θέσεις απασχόλησης για τη νεολαία μας, ρίχνουν το ανάθεμα σήμερα στον Οικολογικό Άνεμο. Έφτασαν στον προεκλογικό παροξυσμό να τον κατηγορούν μάλιστα ότι με τον ορισμό των λατομικών περιοχών ο Οικολογικός Άνεμος υπηρετεί ξένα συμφέροντα που θέλουν να αρπάξουν τον ορυκτό πλούτο του νησιού!
Εκ των υστέρων ανέφεραν ότι είχαν κάνει προεργασία αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία του ορισμού λατομικών περιοχών τόσο ο πρώην δήμαρχος Ευδήλου (για την περιοχή του Ευδήλου) όσο και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Σάμου. Θα πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε, χωρίς μικροπαραταξιακές προεκλογικές σκοπιμότητες, να λύσουμε γρήγορα το ζήτημα. Μάλιστα, ο γράφων προσφέρθηκε, σε ειδική σύσκεψη με παρόντα το σημερινό δήμαρχο Ικαρίας, ειδικούς επιστήμονες και το σωματείο οικοδόμων στις 15/4, να συμμετέχει σε ομάδα εργασίας για τον ορισμό των λατομικών περιοχών όλης της Ικαρίας και την επιτάχυνση των χρονοβόρων διαδικασιών, αν αυτή η ομάδα συσταθεί από το Δήμο.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, «κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από την φθορά», έγραψε ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης και αυτό αποτελεί το σύνθημα μας για τις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Έχουμε πολλά να κάνουμε, σε κλίμα συνεργασίας, για το καλό των νησιών μας. Καλούμε τους πολίτες των νησιών μας να αναγνωρίσουν το συνολικό έργο μας και να στείλουν ενισχυμένο τον Οικολογικό Άνεμο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ηλίας Γιαννίρης
Τέως περιφερειακός σύμβουλος (εναλλαγή) και
υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σάμου