Μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ριβερσάιντ ανάπτυξαν μια νέα τεχνολογία που συνδυάζει την κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα με την προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης και απομάκρυνσης επιβλαβών τοξινών από τους ωκεανούς.
Με μια έξυπνη μέθοδο μεταποίησης δημιούργησαν ένα ανακυκλώσιμο και οικονομικά βιώσιμο υλικό. Γνωστό και ως «Σφουγγάρι», το καινοτόμο «υπερυλικό» έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το νερό και ταυτόχρονα να απορροφά και να αποθηκεύει τις τοξίνες.
Οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν το υλικό σε ένα μαγιώ μπικίνι που είχε δημιουργηθεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Έτσι, οι κολυμβήτριες (ή οι τολμηροί κολυμβητές) θα συνδυάσουν μια αναζωογονητική βουτιά στη θάλασσα με τον καθαρισμό του νερού.
«Το μαγιώ SpongeSuit φιλοδοξεί να μετατρέψει την κολυμβητική εμπειρία σε περιβαλλοντικά φιλική δραστηριότητα» αναφέρει η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία.
Το υλικό είναι το «πνευματικό παιδί» του ανδρόγυνου των Μιρί και Τσενζίγκ Οζκάν, καθηγητές μηχανικής και οι δύο, σε συνεργασία με τους σπουδαστές Χαμέντ Μπέι και Ντέιζι Πατίνο.
Το εξαιρετικά πορώδες και υδροφοβικό υλικό προέρχεται από σακχαρόζη, μια μορφή ζάχαρης, που έχει υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία. Χάρη στη νανοδομή του μπορεί εύκολα να απορροφήσει ρυπαντές βάρους 25 φορές μεγαλύτερου από το δικό του.
Οι απορροφηθείσες τοξικές ουσίες απελευθερώνονται όταν το υλικό υποβληθεί σε συνθήκες θερμοκρασίας άνω των 1000 βαθμών Κελσίου.
Από τη στιγμή που οι χημικές ουσίες παγιδευτούν στους εσωτερικούς πόρους δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα του κολυμβητή. Επίσης, το μαγιώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 20 φορές προτού επιστραφεί προς ανακύκλωση.
Σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα σχεδίασε το υλικό για άλλους σκοπούς όπως η αφαλάτωση του νερού και ο καθαρισμός πετρελαιοκηλίδων ίσως και σε βαφές που εφαρμόζονται σε δορυφόρους και αεροσκάφη.
Η ιδέα προσαρμογής του υλικού σε είδη ρουχισμού ανήκει στην εταιρεία αρχιτεκτονικής και σχεδίου Eray Carbajo.
Η τεχνολογία που συνδυάζει την οικολογική συνείδηση με τα είδη ρουχισμού κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό Reshape 2015.