Ευρώπη: Τα πιο ζεστά καλοκαίρια εδώ και δύο χιλιετίες δείχνουν προς ένα δυστοπικό μέλλον

Τα τελευταία 30 χρόνια τα καλοκαίρια στην Ευρώπη ήταν τα θερμότερα εδώ και 2000 χρόνια, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή 45 επιστημόνων από 13 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση δακτυλίων από κορμούς δέντρων, μέθοδος γνωστή και ως δενδροχρονολόγηση, και σε ιστορικά δεδομένα ώστε να καταστεί εφικτή η εκτίμηση των ετήσιων θερμοκρασιών εδώ και 2.100 χρόνια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φυσική μεταβλητότητα των θερμοκρασιών ήταν μεγαλύτερη από αυτό που νόμιζαν.

Συνέπεια αυτού είναι τα κλιματικά μοντέλα να υποεκτιμούν τη συχνότητα, αλλά και τη σφοδρότητα των μελλοντικών κυμάτων καύσωνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συντόνισε ο καθηγητής Γιργκ Λουτερμπάχερ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκίσεν και στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και η ελληνικής καταγωγής Έλενα Ξοπλάκη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Γιούστους-Λίμπιγκ του Γκίσεν ζεστά καλοκαίρια υπήρχαν κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. ενώ ανάμεσα στον 40 και 7ο αι. τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια ήταν πιο ψυχρά. Μετά τον γενικά ζεστό Μεσαίωνα ακολούθησε μια κρύα Μικρή Εποχή των Πάγων μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα.

Όμως, από τις αρχές του 20ού αιώνα τα καλοκαίρια στην Ευρώπη άρχισαν να γίνονται πιο θερμά κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και των ανθρωπογενών ρύπων του θερμοκηπίου που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Πιο αναλυτικά, τα τελευταία 30 χρόνια, τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια είναι τα πιο ζεστά εδώ και 2.100 χρόνια περίπου, κυρίως στη Νότια Ευρώπη.

Μεταξύ 1986-2015 κατά τους θερινούς μήνες, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, έχει σημειωθεί μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας γύρω στους 1,3 βαθμούς Κελσίου.

Είναι πιθανό οι καύσωνες να γίνονται όλο και συχνότεροι, πιο έντονοι και με μεγαλύτερη διάρκεια. Η μελέτη δεν αποκλείει ότι στο μέλλον οι καύσωνες μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μια ολόκληρη δεκαετία.

Οι πιο καυτοί καύσωνες της τελευταίας τριακονταετίας καταγράφηκαν το 2003, το 2010 και το 2015. Μάλιστα, το 2003 χιλιάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι από βορειοευρωπαϊκές χώρες έχασαν τη ζωή της εξαιτίας εμφραγμάτων, αφυδάτωσης και αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η νέα μελέτη εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μετά και την έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα και η οποία προβλέπει ότι σε περιοχές της Λεκάνης της Μεσογείου και σε αρκτικές περιοχές η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,4 βαθμούς Κελσίου και 6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, τη στιγμή που παγκόσμιος στόχος είναι οι δύο βαθμοί Κελσίου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Research Letters.

econews

ikariastore banner