Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας που έχουν αρχίσει την εκστρατεία για να προμηθευτούν τα ξύλα τους για σόμπες και τζάκια. Εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι αρκετοί εκείνοι που, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, αντικαθιστούν τους καυστήρες του καλοριφέρ με διαφορετικού τύπου, ώστε να καίει πυρήνα και ξύλα. Αδιαφορούν όμως για το αν, πού και από ποιους επιτρέπεται η υλοτομία. Ο καθένας πιστεύει πως υπάρχουν τόσα δέντρα που ένα λιγότερο δεν κάνει κακό. Η ζημιά βέβαια γίνεται αθροιστικά αφού όλοι παίρνουν από τις πλαγιές και τα ρουμάνια της Ικαριάς.
Το δασαρχείο υποδεικνύει πoια δέντρα είναι για κόψιμο, υπάρχουν αρκετά ξερά, ενώ άλλα έχουν μεγάλους κλώνους που γέρνουν. Η υλοτομία με σχεδιασμό είναι ωφέλιμη αφού μπορεί να βοηθήσει στη σωτηρία και στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός δέντρου. Ταυτόχρονα, στις περιοχές που υπάρχει πλούσια θαμνώδη βλάστηση, αφήνει να περάσει περισσότερο φως στο υπόστρωμα του δάσους. Η ορθολογική ξύλευση των δασών είναι που ωφελεί παρά βλάπτει το δάσος και συμβάλλει στην πυροπροστασία.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περιστασιακοί ξυλοκόποι δεν μπαίνουν στον κόπο να ενημερωθούν και να ζητήσουν άδεια για να μην μπλέξουν, να μην καθυστερήσουν ή γιατί, τελικώς, τα ξέρουν όλα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού η ιδιομορφία και το ανάγλυφο του νησιού μας δυσκολεύουν ή δεν επιτρέπουν τη μεταφορά των κορμών ως τον πλησιέστερο δρόμο. Αυτό λοιπόν που παρατηρείται είναι να κόβονται δέντρα που βρίσκονται δίπλα ή πολύ κοντά στους αγροτικούς δρόμους και η εικόνα είναι αρκετά θλιβερή.
Από την πλευρά του το υπουργείο ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε πως έχει αποσταλεί στους γενικούς διευθυντές δασών η σχετική εγκύκλιος με την οποία ζητείται να αυξηθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακίνηση δασικών προϊόντων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.
Ενημέρωσε επίσης πως για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας θα υπάρξει στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την αστυνομία και το ΣΔΟΕ και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι περιπολίες στα δάση με τη συμβολή και εθελοντικών ομάδων. Εδώ εμφανίζεται για ακόμα φορά το οξύμωρο της κυβερνητικής πολιτικής και της εφαρμογής των νόμων. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση πανελλαδικώς και τα δασαρχεία δεν έχουν προσωπικό ή καύσιμα. Ευτυχώς που υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες που ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόσφατα, είχαμε περίπτωση κατάσχεσης ξυλείας από ολόκληρο κομμάτι δάσους που είχε παρανόμως υλοτομηθεί.
Καθώς μάλιστα η υπερβόσκηση απειλεί με ερημοποίηση μεγάλες εκτάσεις, σε πολλές περιοχές η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης υλοτομίας (που παρουσιάζει αύξηση φέτος) είναι μέγιστης σημασίας αν δε θέλουμε να καταντήσουμε σαν κάποια νησιά των Κυκλάδων που προμηθεύονται το νερό τους με υδροφόρα πλοία και το χρυσοπληρώνουν. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο ποσοστό από τα 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα των βροχοπτώσεων καταλήγουν στη θάλασσα. Να επαναλάβουμε ότι η λογική σύμφωνα με την οποία δυο δέντρα λιγότερα δεν κάμουν ζημιά δεν υπάρχει. Τα νοικοκυριά είναι πολλά, οι ανάγκες μεγάλες και απ’ ό,τι φαίνεται στα επόμενα χρόνια δε θα ξαναγυρίσουμε στο πετρέλαιο.
Πέρα από τις διώξεις, το αυτόφωρο και τις κατασχέσεις, η παράνομη υλοτομία έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκαταλειμμένη και χωρίς αξιόλογες υποδομές Ικαρία, είναι τόπος προορισμού κυρίως για τη φυσική της ομορφιά.
ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook