Η κατάσταση στη χώρα γενικά και ειδικότερα οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα της υγείας στα ακριτικά νησιά μας όπου η αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεχίζεται, η ραγδαία επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία μας, προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για όλους μας. Παρά τις υποσχέσεις και τις ‘επικοινωνιακού χαρακτήρα’ κυβερνητικές εξαγγελίες, νοσοκομειακές μονάδες καταρρέουν και Κέντρα Υγείας και Ιατρεία εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Εκ των πραγμάτων έχει αποδειχτεί ότι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, που χαρακτηρίζεται «τριτοκοσμική» και αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας, δεν είναι καθόλου τυχαία, δεν είναι προσωρινή και πάντως δεν οφείλεται ούτε στην άγνοια των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων ούτε σε κάποιους ατυχείς διοικητικούς χειρισμούς.
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τόσο από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις όσο και από την σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που πετσοκόβει και τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων στον κοινωνικά ευαίσθητο αυτό τομέα και ειδικά για την περίπτωσή μας την συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος). Ενδεικτικό σημείο είναι οι νέες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των νοσοκομείων κατά 32%, στα φάρμακα κατά 15% και συνολικά στην Υγεία κατά 19,7%. Οι πολιτικές αυτές αναγκάζουν πολλούς νέους γιατρούς, πάνω στους οποίους επένδυσαν οι οικογένειές τους αλλά και η πολιτεία, να ξενιτεύονται αναζητώντας καλύτερη μοίρα.
Μπορεί η κατάσταση αυτή να αποτελεί απλώς «νούμερα» για το πρωτογενές πλεόνασμα στα τεφτέρια του κ. Στουρνάρα και του κ. Γεωργιάδη, για μας όμως αυτό σημαίνει έλλειμμα σε ανθρώπινες ζωές.
Ειδικότερα η δραματική μείωση της στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων που για δεκαετίες αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες δεδομένου ότι η ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την παραμονή του πληθυσμού στην περιοχή μας, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στο πληθυσμό και έχει οπωσδήποτε επίπτωση στην οικονομική - τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Διεκδικούμε :
Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία τα Κ.Υ. και τα αγροτικά ιατρεία των νησιών μας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να καλυφθούν ειδικότητες απαραίτητες για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Να καλυφθούν άμεσα, με ευθύνη του κράτους, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή & ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Να υπάρχουν σε μόνιμη βάση τουλάχιστον τρία νοσοκομειακά οχήματα στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό, εκ των οποίων το ένα να σταθμεύει μόνιμα στη Δυτική Σάμο.
Να αντικαθίσταται ο αγροτικός γιατρός στα αγροτικά Ιατρεία τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για υπερωρίες και εφημερίες γιατρών
Να αποπληρωθούν τώρα τα χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η χορήγηση φαρμάκων προς τους ασθενείς, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνσή τους
Να καταργηθεί άμεσα το «χαράτσι» του 1 ευρώ που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για κάθε ιατρική συνταγή που θα εκτελείται στα φαρμακεία.
Η Υγεία είναι Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα.
Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να παρέχουμε
αυτό το Δικαίωμα στους συμπολίτες μας.