Με το εισιτήριο στα νοσοκομεία να αυξάνεται από 5 σε 25 ευρώ, την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων στο 60%, και τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις για το 2014, σκοπεύει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης. Την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας και συμφώνησαν τα παραπάνω.
Ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, παρ' ότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Όπως είπε, αν επιτύχουμε τους οικονομικούς στόχους, το μέτρο δεν θα υλοποιηθεί. Το σχετικό μέτρο -έχει ήδη ψηφιστεί- προβλέπει ότι οι ασθενείς προκειμένου να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο του ΕΣΥ θα καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ, ποσό ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Χθες πάντως ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναφερόμενος στην επιβολή του «εισιτηρίου» για τη νοσηλεία υποστήριξε ότι η σχετική δράση είναι υπό διαπραγμάτευση. «Όταν έρχεται η τρόικα εμείς επιλέγουμε τι θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε, ποιο μέτρο μπορεί να αποδώσει και ποιο όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Με την τρόικα συμφωνήθηκε ακόμη να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.
Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς, για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί, θα απομακρύνονται. Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.
Για το θέμα του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα.
Αναφερόμενος στις ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις, είπε ότι το πάρτι συνεχίζεται. Οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι ελέγχονται ήδη 87 γιατροί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ.