Το Δημόσιο Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι όρος επιβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά. Επιβίωσης, γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν την πολλαπλότητα των επιλογών σε δομές υγείας -δημόσιες ή ιδιωτικές- που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ανάπτυξης, διότι αφενός τα νοσοκομεία αποτελούν πολυπρόσωπους οργανισμούς που τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες με το προσωπικό τους, αφετέρου διότι η ανάπτυξη αξιόπιστων δομών υγείας ενισχύει τον τουρισμό -πχ, η ύπαρξη ή όχι Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε ένα νησί το καθιστά επισκέψιμο από νεφροπαθείς, η ύπαρξη καρδιολογικής κλινικής από καρδιοπαθείς, κοκ. Παράλληλα, οι ανεπάρκειες του συστήματος αυξάνουν την αναγκαιότητα αεροδιακομιδών,γεγονός που αυξάνει τόσο την ανασφάλεια όσο και το οικονομικό κόστος. Ενίοτε, δε οι ελλείψεις έχουν θανατηφόρα κατάληξη, όπως οι ελλείψεις του ΕΚΑΒ στη Σάμο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση υποβάθμισε τις δημόσιες δομές υγείας μέσω υποχρηματοδότησης, υποστελέωσης και υποβάθμισης. Αντίστοιχα ενίσχυσε τον ιδιωτικό τομέα των μεγαλοσυμφερόντων. Ενδεικτικά, ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία με την οποία δινόταν η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών στα νησιά κατά παρέκλιση όλων των ισχυουσών διατάξεων, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή.
Σήμερα, η κατάσταση είναι τραγική σε όλο το φάσμα του ΕΣΥ. Το ίδιο το Υπουργείο μιλά για 7000 κενά σε θέσεις ιατρών ΕΣΥ. Κι αυτό γιατί δεν γίνονταν προσλήψεις, ενώ πολλοί γιατροί παραιτήθηκαν στρεφόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Ενδεικτικά, στη ΛΗΜΝΟ οι παραιτήσεις, οφειλόμενες στην πολιτική της διοίκησης και του υπουργείου, οδήγησαν να είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα που έχει παθολογική κλινική χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟ. Παράλληλα, έχει μόνο μία αναισθησιολόγο και δύο χειρουργούς, ενώ παρόλο που λειτουργεί και σαν Κέντρο Υγείας δεν έχει κανένα γενικό ιατρό (παραιτήθηκαν και οι δύο που είχε). Τα κενά γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν είτε από ιδιώτες, είτε με μεταφορά ιατρών από άλλα νοσοκομεία, δημιουργώντας εκεί νέες ελλείψεις.
Στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Για μεν το Νοσοκομείο, η χρηματοδότηση ήταν για εφέτος 24% λιγότερη! Ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό -Ενώ οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών λήγουν τον Ιούνιο και μιλάμε για τους δυο απαραίτητους νευροχειρουργούς. Η μία μόνιμη θέση να φανταστείτε ανήκει σε γιατρό που είναι σε διαθεσιμότητα. Απαιτείται επίσης ριζική αναδιάρθρωση στον τρόπο προμήθειας υλικών του νοσοκομείου.
Τα Κέντρα Υγείας, θα πρέπει να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν σαν μικρές μονάδες αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου.
Όπως επίσης και το αμαρτωλό ΕΟΠΥ και μετά ΠΕΔΥ να επανδρωθεί και να επανέλθει με ειδικότητες αποκλειστικής απασχόλησης αποκλείοντας φαινόμενα της προηγούμενης κατάσταση του λεγόμενου ΙΚΑ , όπου εξετάζονταν οι άρρωστοι στα ιδιωτικά ιατρεία!
Στη ΧΙΟ ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων Υγείας . Εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν με 4 νοσηλεύτριες γεγονός που εμποδίζει, αποκλείει την 24ωρη λειτουργία τους Ίδια εικόνα και στο διοικητικό προσωπικό τους. προβλήματα υπάρχουν και στην προμήθεια του εξοπλισμού τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό
Όσο για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, μέχρι πριν από 2 χρόνια υπήρχε 24ωρη κάλυψη . Σταδιακά οι οδηγοί συνταξιοδοτήθηκαν και έχει παραμείνει 1 (ένας) οδηγός που καλύπτει 4-5 βάρδιες (από τις 21) εβδομαδιαίως.
Δυο χρόνια παραμένει ακάλυπτο το άγονο ιατρείων των Ψαρρών. Άμεσα θα πρέπει να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για την κάλυψή του με αγροτικούς ιατρούς. Να σημειωθεί εδώ, ότι το υπουργείο-ΥΠΕ ξοδεύει μηνιαίως περίπου 2500ευρώ για να μετακινεί γιατρούς για την κάλυψή τους ενώ θα μπορούσε να δίνει πολύ λιγότερα σαν κίνητρα σε αγροτικούς γιατρούς, για να τα στελεχώσει.
ΣΑΜΟΣ:
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ - ΠΕΔΥ
Ιδία εικόνα και στη μονάδα ΠΕΔΥ Σάμου όπου επιβάλλεται η άμεση πρόσληψη ιατρών σε βασικούς κλάδους καρδιολογίας παιδιατρικής γενικής παθολογίας , ενώ λόγω των ελλείψεων των δημόσιων δόμων και στη στελέχωση προσωπικού για βιοχημικές οι εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια
Γνωρίζουμε όλοι το πρόβλημα λειτουργίας του ΕΚΑΒ στο νησί, κάθε μηνα σχεδόν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές…. σύμφωνα με έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου χρειάζεται σήμερα η πρόσληψη 4 ειδικευμένων οδηγών-τραυματιοφορέων για να βγαίνουν οριακά οι βάρδιες ενός ασθενοφόρου (19 βάρδιες το μήνα είναι ακάλυπτες που προσωρινά και ατελώς καλύπτονται από στρατιωτικό ασθενοφόρο και γιατρό του νοσοκομείου). Για να λειτουργήσει ακόμα ένα άλλο ασθενοφόρο και ολοκληρωμένα άλλες 12 ακόμα θέσεις συν ένα όχημα. Για να πούμε ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη της διακομιδής και επείγουσας προνοκομειακής φροντίδας, χρειάζονται να λειτουργούν 3 οχήματα ταυτόχρονα στο Νησί.
Υπολειτουργία και στα Περιφερειακά Ιατρεία, τόσο σε αγροτικούς γιατρούς όσο και νοσηλευτές:
Στην ΙΚΑΡΙΑ, περά από τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να κάνουν πάνω από 50 χιλιόμετρα για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Για να μην πούμε για τις εντελώς αποκομμένες περιοχές του νησιού, όπως το Καρκινάγρι που ζει σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Η Ικαρία επιπλέον στερείται μονάδας αιμοκάθαρσης
Και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί , οι όποιοι με κίνδυνο της ζωής τους πρέπει να περάσουν …ακτοπλοϊκά στη Σάμο, για την καθιερωμένη κάθε μιάμιση μέρα, αιμοκάθαρση.
Στους ΦΟΥΡΝΟΥΣ, ένας ειδικευμένος Γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο ένας Αγροτικός στην Χρυσομηλιά και την Θύμαινα.
Ο στόχος μας για να ολοκληρώσω, θα πρέπει αφενός να γίνει ακριβής αποτύπωση των αναγκών των νησιών σε γιατρούς και υποδομές, προκειμένου να καθοριστούν οι πραγματικές ανάγκες, και ακολούθως να καθιερωθεί ένα πλαίσιο ισχυρών κινήτρων (οικονομικών, θεσμικών, επιστημονικών) τα οποία θα προσελκύσουν ιατρούς στα νησιά, όχι ως περαστικούς, ούτε κρατώντας τους δέσμιους της θέσης τους, αλλά οδηγώντας τους στη συνειδητή επιλογή να έρθουν και να παραμείνουν στα νησιά. Αυτή η προσέλκυση ιατρικού προσωπικού αυξημένων προσόντων και η παραμονή του, στις δημόσιες δομές υγείας μέσω κινήτρων, είναι και ο μόνος ασφαλής δρόμος για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον τομέα της υγείας για τους κατοίκους, αλλά και τελικά εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.
Σαν Περιφερειακή διοίκηση, προτείνουμε να ενσκήψουμε στο θέμα, να καταγράψουμε τις ανάγκες και να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας από τη νέα κυβέρνηση ένα υγιές, ικανό σύστημα Υγείας για τα νησιά μας που να πληροί τις ανάγκες αλλά και τις προδιαγραφές της πρόληψης, αντιμετώπισης, νοσηλείας και θεραπείας των κατοίκων τους στον τόπο τους.
Με βάση τα όσα αναφέραμε λοιπόν, προτείνουμε:
• Τη σύσταση δια-παραταξιακής επιτροπής από την Περιφέρεια, η οποία σε συνεργασία με την Τ.Α α βαθμού καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( νοσοκομεία, ιατρικούς συλλόγους κλπ ) θα καταγράψει αναλυτικά όλες τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς-νοσηλευτές).
• Μετά από μια σχετική διαβούλευση θα πρέπει να αποφασίσουμε τις κεντρικές κατευθύνσεις στον τομέα της Υγείας για το Β. Αιγαίο.
• Τέλος, με την κατεύθυνση –πρόταση που θα υιοθετήσουμε και την αναλυτική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, θα κάνουμε μια συνάντηση με τον αρμόδιο, αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, προκειμένου αφενός να τον ενημερώσουμε και αφετέρου να ακούσουμε τις δικές του δεσμεύσεις.
Οφείλω όμως να σημειώσω ότι είναι εκπεφρασμένη πρόθεση του νέου Υπουργού Υγείας, ο οποίος είπε ότι για την κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, γιατί είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν σήμερα οι φτωχοί και οι αδύναμοι.
Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε με «νύχια και με δόντια» και πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους την επιβίωση του ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών».
Και επίσης δεσμεύτηκε ότι «θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στη συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, κανένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή μονάδα του ΠΕΔΥ, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά υλικοτεχνική υποδομή ή εξοπλισμό που μπορεί να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και προωθούμε ένα σχεδιασμό σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών».