Στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ικαρίας, κ.Χρ.Σταυρινάδης στο Ράδιο Ικαρία, στις 21/10, ανάμεσα σε άλλα μίλησε εκτενώς για τις ανεμογεννήτριες. Μάθαμε λοιπόν ότι, στο συνέδριο της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών για τις ΑΠΕ, οι επιστήμονες διέψευσαν ‘διάφορα πράγματα‘ που ειπώθηκαν, όπως το ότι “προκαλεί στείρωση, κάνει κακό στην υγεία, διώχνει τα πουλιά, διώχνει τα μελίσσια, ότι δε θα ‘χουμε βροχές, ότι δε θα ‘χουμε ανέμους, ότι θα στερέψουν τα νερά”, τα οποία “δε στέκονται επιστημονικά“.
Να υπενθυμίσουμε σε όσους παρεβρέθηκαν και να ενημερώσουμε όσους δεν παρεβρέθηκαν ότι στο εν λόγω συνέδριο, οι οργανωτές του μας υπενθύμιζαν διαρκώς ότι το παρόν συνέδριο δεν αφορά τις ανεμογεννήτριες ειδικά, αλλά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας γενικά. Αυτό ήταν και το επιχείρημα σε κάθε απόπειρα να υψωθούν φωνές συμπολιτών μας και ακαδημαϊκών που επιχείρησαν να κάνουν παρέμβαση ή σχετική ερώτηση στη ‘στρογγυλή τραπέζη’ (για να μη μιλήσουμε για τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων με τις προετοιμασμένες φόρμες ερωτήσεων…). Επομένως, δεν υπάρχει έως τώρα υπεύθυνη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα.
Όσο για τον αποκλεισμό των ‘πιθανολογούμενων’ επιπτώσεων, π.χ. στο μικροκλίμα του νησιού, στους υδροφόρους ορίζοντες ή στην υγεία των ανθρώπων και στις παραγωγικές δραστηριότητες (και να μη ξεχνάμε τις συνέπειες στον τουρισμό), να υπενθυμίσουμε τα σοφά λόγια του κ. Δημάρχου: ”Ο καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει. Όμως πρέπει να έχει την υπομονή να ακούσει τι λένε οι άλλοι. Κι αφού ακούσει και διαμορφώσει γνώμη, να αντικρούσει ή να μην αντικρούσει…έχοντας όμως γνώση του αντικειμένου”. Όμως δεν βοηθάει τον διάλογο ο εκ πρωϊμίου αποκλεισμός κάθε δυνατότητας αντίλογου α) απαξιώνοντάς τον, β) κάνοντας επίκληση στην επιστημονική εγγυρότητα ενός συνεδρίου του οποίου το κύριο αντικείμενο δεν ήταν το συγκεκριμένο και γ) κάνοντας επίκληση στη προσωπική μας εμπειρία. Άλλωστε η εμπειρία του κατοίκου στη περιοχή του Byron στο Wisconsin της Αμερικής που φωτίζεται μάλιστα ακόμα περισσότερο από την έρευνα Πανεπιστημίου της Ολλανδίας - δεν είναι λιγότερο έγκυρη. Ούτε βέβαια υστερεί σε εγγυρότητα η προσωπική εμπειρία των συνανθρώπων μας στη Βόρεια Άνδρο, που είδαν α/γ να εγκαθίστανται σε μια από τα σημαντικότερες αρχαιολογικές περιοχές του Αιγαίου και που αναγκάστηκαν- τουλάχιστον οι πιο τυχεροί-, να φύγουν από τα σπίτια τους (βλ.τη ταινία της Κινηματογραφική Λέσχης Άνδρου, του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου).
Υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές έρευνες που γίνονται για όλα αυτά τα ζητήματα που δεν είναι διίκαιο να απαξιώνονται ελαφρά τη καρδία: οι επιπτώσεις αιολικών σταθμών μεγάλης κλίμακας στις διαδρομές των μεταναστευτικών πουλιών είναι πεδίο που μελετάται εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (βλ. http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2334), έρευνες στο ΜΙΤ στη Βοστώνη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πράγματι συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής και κατ’ επέκταση στους υδροφόρους ορίζοντες (βλ http://web.mit.edu/press/2010/wind-economy.html). Όσο για την άποψη που θέλει ‘ανύπαρκτες’ ή κατά φαντασία τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (placebo effect), να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερο πρόσφατες έρευνες, οι οποίες αμφισβητούν τις υποθέσεις εργασίας πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι μετρήσεις της ηχητικής όχλησης- που καταγράφεται ως η κύρια αιτιά των ψυχοπαθολογικών παθήσεων (αδιάφορο αν είναι φανταστικές ή πραγματικές, καθώς έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες). [Σχετικά διαβάστε τη μελέτη του G.P. van den Berg από το Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Βλ. επίσης http://www.electricalpollution.com/windturbines.html).
Για εμάς, το 'αισθητικό' θέμα δεν αποτελεί ζήτημα προσωπικού γούστου ή κάποιας βουκολικής επιθυμίας "να καθόμαστε και να βλέπουμε τη φύση (λες και είναι βιτρίνα) χωρίς να διαταράσσουμε τίποτα από τη φυσική ομορφιά". Πως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο άλλωστε όταν πολλοί από μας οδηγούμε για να διανύσουμε μικρές αποστάσεις έστω και μέσα στο χωριό μας, όταν πετάμε μπουκαλάκια του νερού από το παράθυρο του ΙΧ μας, όταν..., όταν..... Αντίθετα, θεωρούμε ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό θέμα αισθητικής- ιδίως της γενιάς που ελέγχει οικονομικούς πόρους και που όχι μόνο διαμορφώνει τον χτιστό χώρο, αλλά και κρατά το μέλλον του νησιού στα χέρια της: τσιμέντο και σίδερα και πάλι τσιμέντο...(στη γενιά αυτή αφιερώνουμε το τραγούδι της ανάπτυξης- πάτα play στη στήλη δεξιά). Η σύγκριση ενός αιολικού σταθμού (και όχι βέβαια 1-2 α/γ) και ενός ανεμόμυλου είναι βέβαια άτοπη, καθώς οι ανεμόμυλοι δεν χρειάζονται καλώδια και πυλώνες υπερυψηλής τάσης, καλώδιο διαδύνδεσης ή 360-507 κυβικά μέτρα μπετόν για κάθε βάση ανεμογεννήτριας (δηλ. για τις 110 54.000-76.050 κ.μ. μπετόν- πηγή Ελληνικός Σύνδεσμος Επενδυτών ΑΠΕ). Τέλος υπάρχει το ζήτημα της 'αισθητικής' των επισκεπτών του νησιού μας, που όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δε θα ευχαριστηθούν και πολύ τη διάνοιξη δρόμων σε παρθένα οικοσυστήματα, τη τσιμεντοποίηση και καλωδιοποίηση του βουνού κ.ο.κ. Και για να μη κάνουμε 'υποθέσεις', το παράδειγμα της Δανίας είναι διαφωτιστικό: μείωση του τουρισμού κατά 40%!
Η 'κατασκευή' μονόδρομων ή ψευδο-αδιεξόδων (έσοδα για Δήμο ή φτώχεια) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποίησε κατά κόρον η σημερινή κυβέρνηση και που προετοίμασε περίτεχνα με τον 'Καλλικράτη'. Η σκιά της φτώχειας πράγματι κρέμεται πάνω από τον λαιμό του Δήμου μας, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος είμαστε εμείς. Οι εκλεγμένοι μας αντιπρόσωποι μας εκπροσωπούν. Όσο απειλείται ο Δήμος άλλο τόσο απειλούμαστε και εμείς κάθε μέρα, με τους αβάσταχτους φόρους, τις δουλειές που λιγοστεύουν.... Ο υπαρκτός κίνδυνος της φτώχειας είναι κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία Δήμος και Δημότες, και μάλιστα με περισσότερη επιτυχία από το αν θυσιάζαμε το νησί μας στα συμφέροντα ενός επιχειρηματικού ομίλου (για τον μύθο των θέσεων εργασίας από την πράσινη ανάπτυξη βλ. http://www.thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/hughes-green_jobs.pdf). Εναλλακτικες΄προτάσεις υπάρχουν και πρώτες σκέψεις ήδη ακούγονται (βλ. για παράδειγμα τη πρόταση του Ηλ.Γιαννίρη, την εισήγηση του Κώστα Γαγλία στο εν λόγω συνέδριο της ΕΙΜ).
Τέλος, να σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση του Aarchus (http://library.tee.gr/digital/m2045/m2045_dorovinis.pdf), οι αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον προαπαιτούν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, μετά από πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για τις συνέπειες σε αυτό. Επομένως, η απόφαση για τις α/γ δεν είναι υπόθεση μερικών ειδικών ή επιστημόνων ή της κάθε 'πεφωτισμένης' ομάδας που θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον των ντόπιων, σαν αυτοί να ήταν 'παιδιά' ή 'αμαθείς χωρικοί' που δεν ξέρουν ποιό είναι το καλό τους, και μάλιστα για ένα θέμα που θα χαράξει όχι μόνο το περιβάλλον τους, αλλά και αυτούς τους ίδιους. Το θέμα αυτό είναι πρωτίστως υπόθεση της τοπικής κοινωνίας και σε αυτή καλούμε τον Δήμο Ικαρίας να στραφεί με λαϊκές συνελεύσεις με αποκλειστικό θέμα τις ανεμογεννήτριες.
Οι όποιες αποφάσεις για το θέμα δε μπορούν να βαραίνουν αποκλειστικά τη δημοτική αρχή και μάλιστα να είναι αντίθετες με τη θέληση και τη βούληση του ντόπιου πληθυσμού. Ζητάμε ο Δήμος Ικαρίας να αφουγραστεί με τις λαϊκές συνελεύσεις και να εκπροσωπήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέληση και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, έστω κι αν αυτή δεν συνάδει με τις απόψεις των 'ειδικών' ή με τους οικονομίστικους υπολογισμούς, οι οποίοι όμως δεν λαβαίνουν υπόψη επιπτώσεις που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και που όμως, όταν θα διαπιστωθούν, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Ακολουθεί αναδημοσίευση του σχετικού αποσπάσματος από το ikariamag.gr:
Ανεμογεννήτριες:
- Δήλωσε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενεργείας είναι το μέλλον (ανεμογεννητριες, γεωθερμία, φωτοβολταϊκά). Άρα πρέπει να δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Σέβεται την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν όταν εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα αλλά δεν τη βρίσκει ρεαλιστική.
- Έγινε το συνέδριο για την ενέργεια με συμμετοχή πολύ κόσμου που ενδιαφερόταν για να μάθει. Είχαμε παρέμβαση από το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση που προσπαθούσαν να μη γίνει το συνέδριο λέγοντας πως δε πουλάμε τον αέρα, το νερό μας κλπ. Έκαναν την παρέμβαση τους και μετά φύγανε. Πρέπει να έχουμε γνώση του αντικειμένου και να ακούμε και τον αντίλογο. Ειπώθηκαν πράγματα που δε στέκουν και οι επιστήμονες τα διέψευσαν.
- Μένει το αισθητικό θέμα. Για το ζήτημα του ενδιαφέροντος από τον όμιλο Μυτιληναίο, ο αριθμός των ανεμογεννητριών δεν είναι δεδομένος όποτε εκκρεμεί το ζήτημα της οπτικής ρύπανσης.
- Πήγε ο ίδιος στην περιοχή της Εύβοιας για να διαπιστώσει το θόρυβο από τις ανεμογεννήτριες εκεί, δε διαπίστωσε προβλήματα, βρήκε μάλιστα στην περιοχή και μελίσσια καθώς και ζώα που βοσκούσαν.
- Αποδέχεται ο ίδιος το θέμα της οπτικής ρύπανσης αλλά πρέπει να δούμε και το θέμα των πόρων για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να έχουμε πρόνοια και έργα υποδομής. Είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε ένα ποσό για όλα αυτά. Το κέρδος είναι περίπου 3% , το 1,3% πάει σε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια (για δήμο και φθηνά τιμολόγια) και το 1,7% σε «ζεστό χρήμα». Μπορούμε να παζαρέψουμε και πάνω από 3% να δούμε τι επιπλέον ωφελήματα θα έχουμε και πότε θα τα κερδίσουμε. Αν τελικά πάρουν οι γερμανοί τη ΔΕΗ είναι περίπου απίθανο να κερδίσουμε επιπλέον ωφέλη.
- Στο συνέδριο ο Δήμος μίλησε με τους εκπροσώπους του Μυτιληναίου: Το πού θα μπουν οι ανεμογεννήτριες είναι κάτι που συζητιέται. Είναι αυτονόητο ότι δε θα δεχθούμε να μπουν πχ στο Δάσος του Ράντη. Θα τοποθετηθούν σε κάποια σημεία που άλλες θα φαίνονται και άλλες όχι αλλά δε θα ευνοήσουμε την εγκατάσταση εις βάρος του περιβάλλοντος. Μπορεί να προσλάβουμε και κάποιον ειδικό περιβαλλοντολόγο για αυτό το θέμα.
- Ο Δήμος δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Θα κάνει μια ακόμα συνάντηση να μιλήσουν οι επιστήμονες, θα διαμορφώσει ο καθένας την άποψη του και μετά θα φέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην τοπική κοινωνία.
- Για την Ικαρία θα έφτανε μια ανεμογεννήτρια για τις ανάγκες της Ικαρίας (μπορεί να καλύψει μόνο το 20% από ανεμογεννήτριες). Κανένας επιχειρηματίας όμως δε θα έκανε κάτι τέτοιο. Μιλάμε για ένα έργο που βασίζεται σε λόγους επένδυσης και πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα πάντα, ακόμα και τα χρήματα που θα πέσουν στο νησί για την υποδομή του έργου.
- Γεωθερμία: Προκηρύχτηκε ένας διαγωνισμός από το Υπουργείο Ενέργειας για έρευνα που το παρακολουθεί ο Δήμος όπως και τα φωτοβολταϊκά για να δούμε πόσες άδειες θα εγκριθούν.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο ikariamag και ακούστε τη συνέντευξη πατώντας εδώ.
savepramnos.wordpress.com
Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους