Δεν είμαστε στη Δάσα, στο Ρέμα του Καλού ή στη Μαύρη της Ικαρίας. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι από την Τυνησία. Η διάβρωση που δημιουργεί τις κοιλότητες στους βράχους λειτουργεί εκατομμύρια χρόνια σε όλη τη γη και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, οπτικά, αισθητικά και πρακτικά. Η ανάγκη και η ευρηματικότητα συμπληρώνουν.
Όταν ζεις σε μια επίπεδη περιοχή, χωρίς φυσική κάλυψη από βλάστηση, αυτό που μένει είναι να φτιάξεις το σπίτι σου μέσα στη γη και σε κοιλότητες βράχων. Έτσι το όφελος είναι διπλό, από τη μία προστατεύεσαι από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και γίνεσαι αόρατος από τους επιδρομείς, που απλώς σε προσπερνούν χωρίς να αντιληφθούν καν την ανθρώπινη παρουσία. Αυτό θυμίζει πολύ τα αντιπειρατικά σπίτια της Νικαριάς αλλά συμβαίνει κι αλλού. Στα νότια της Τυνησίας, στη Ματμάτα, σε υψόμετρο 600 μ. υπάρχει το φημισμένο χωριό των τρογλοδυτών που αριθμεί 2000 ψυχές. Μέχρι το 1967 το χωριό ήταν γνωστό μόνο στους ντόπιους αφού ήταν σχεδόν όλο υπόγειο. Μία σφοδρή καταιγίδα που κράτησε 22 μέρες και προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ξέθαψε ένα μέρος του κι από άρχισαν όλα. Το επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, βρίσκεται στο πρόγραμμα ξεναγήσεων όλων των τουριστικών πρακτόρων και οι κάτοικοι, πραγματικοί τρωγλοδύτες στο παρελθόν, με ελάχιστους πόρους και στο όριο της επιβίωσης, ζουν πλέον από αυτή τη φυσική και κατασκευαστική ιδιαιτερότητα. Πολύ κοντά δημιουργήθηκε ένα ξενοδοχείο με την ίδια φιλοσοφία και δεν προλαβαίνει τις κρατήσεις.
Τα χωριά του Κάβο-Πάπα και το νησί μας γενικότερα έχουν έναν αντίστοιχο ανεκτίμητο θησαυρό που, επιπλέον, βρίσκεται κοντά στο οδικό δίκτυο και έχει απέραντη θέα στη θάλασσα. Μήπως έχουμε άλλη μία ευκαιρία να υλοποιήσουμε κάτι παρόμοιο προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες, ιδιαιτερότητες, αισθητική και τη δική μας πλούσια ιστορία (και προϊστορία);
ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook
Διάβασε και προμηθεύσου ηλεκτρονικά τα βιβλία: Αρχαία Ικαρία (πάτα εδώ) και η Αρχαιολογική Σκαπάνη στην Ικαρία (εδώ).