Μπορεί στην κυβέρνηση να θέλουν, για ευνόητους λόγους στην τρέχουσα συγκυρία, να κρατήσουν τις αναγκαίες ισορροπίες και να προσπερνούν ορισμένες από τις κινήσεις ή τις πρωτοβουλίες του Πάνου Καμμένου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στελέχη του θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Στο πλαίσιο αυτό το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής & Αμυνας, Γιάννης Μπουρνούς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στο συνέδριο του Economist περί ΝΑΤΟϊκής βάσης σε ελληνικό νησί του Αιγαίου.
Την πρόταση αυτή μάλιστα φέρεται ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. να προτίθεται να τη μεταφέρει επισήμως στον Αμερικανό ομόλογό του, Αστον Κάρτερ, κατά τη συνάντησή τους στο Πεντάγωνο την Πέμπτη.
«Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι στόχοι αυτοί δεν εξυπηρετούνται - αντιθέτως βλάπτονται από την ένταση της στρατιωτικοποίησης και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς, καταδεικνύοντας την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα στον τρόπο προσέγγισης των γεωπολιτικών ισορροπιών.
Ο Πάνος Καμμένος στο συνέδριο δεν θέλησε να κατονομάσει το νησί στο οποίο αναφέρεται, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την Ικαρία. Συγκεκριμένα, είπε πως «όσο πιο ανατολικά και νότια τόσο καλύτερη εικόνα θα υπάρχει και θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων με την Τουρκία».
Επικαλούμενος τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, που «επέλεξε να μη σεβαστεί την κατά παράδοση συμφωνία» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Αγκυρα, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ως γνωστόν, πάντως, η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί αμερικανικές πιέσεις για αεροπορική βάση στην Κρήτη, όπου θα μετασταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας αναμένεται να γίνει αποδέκτης της αμερικανικής δυσαρέσκειας για τον νόμο που αφορά και τον Σάββα Ξηρό.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διέψευδε χθες δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πάγωσε η απόφαση για αναβάθμιση των αμερικανικών αεροσκαφών P-3Β.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε αλλάζουν ούτε τροποποιούνται».
Τάσος Τσακίρογλου
efsyn.gr