Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 17ης Δεκεμβρίου 2013 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως εν συντομία παρουσιάζονται παρακάτω:
Για το ζήτημα της ενημέρωσης για τις δράσεις πολιτισμού και το πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Β. Αιγαίο» σημειώσαμε ότι είναι θετικό ότι αφορά πολιτιστικές δράσεις χαμηλού προϋπολογισμού, που στηρίζει τα τοπικά πολιτιστικά σωματεία και αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας των νησιών του βορ Αιγαίου. Την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ την είχαμε θέσει ως Οικολογικός Άνεμος από το 2011 και χαιρόμαστε ότι έστω και αργά προχωρά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε τη συνέχεια των εκδηλώσεων στο αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη, που αποτέλεσαν ένα επιτυχημένο μοντέλο πολιτιστικών εκδηλώσεων πανελλαδικά.
Για το ζήτημα των απολύσεων στον τομέα της υγείας σημειώσαμε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πολιτική της κυβέρνησης έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στα νησιά μας. Δεν είναι ίδια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής στην Πύλο με αυτόν στο Σίγρι ή στους Φούρνους! Εάν κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο θα δούμε επιχειρήσεις που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα σε υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα νησιά μας και ως εκ τούτου στεκόμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενέργεια μείωσης των παροχών υγείας. Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδους 2014-20 πρέπει ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να δώσουμε έμφαση σε υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεγγύη προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, μετανάστες, έγκυοι).
Στηρίξαμε το αίτημα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου για τη «αναγκαστικότητα» της ΕΟΣΣ γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα «εργαλείο» για την διαφύλαξη της ποιότητας του προϊόντος και τη διασφάλιση του εισοδήματος του αμπελουργού. Παρόλα τα προβλήματα που εμφάνισαν οι Συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η ΕΟΣΣ άντεξε και σήμερα είναι η 7η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στην Ελλάδα, έχοντας ένα προϊόν πολύ μεγάλης ποιότητας, στηρίζοντας τον εισόδημα των παραγωγών. Από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου πρέπει να βοηθήσουμε την ΕΟΣΣ να δώσει σταθεί γερά στα πόδια της, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες, όπως η βιολογική καλλιέργεια και ο αγροτουρισμός, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που δίνεται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ ώστε να μην έχει να φοβηθεί τίποτα από τον ανταγωνισμό και να εδραιώσει τη θέση της σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υποστηρίξαμε το αίτημα των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης για κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης. Πιστεύουμε ότι το νερό είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό, απολύτως απαραίτητο για την ίδια τη ζωή και τη συνέχισή της, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Θυμίζουμε ότι με παρέμβαση μας η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν η πρώτη ελληνική περιφέρεια που έχουν συνταχθεί με την “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το νερό”, η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό και στην αποχέτευση. Το παράδειγμα της ΔΕΥΑ Λέσβου αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας μιας δημόσιας επιχείρησης και δυστυχώς βλέπουμε τα τόσα προβλήματα που δημιουργούνται εκεί που ιδιώτες έχουν αναλάβει τη διαχείριση ύδρευσης και αποχέτευσης. Το περιφερειακό σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων μας απασχολεί και ήδη έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στις υπηρεσίες.