1η Μαρτίου η έλευση του ikariamag στο διαδίκτυο!
Σύμφωνα με το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το έτος άρχιζε από τον Μάρτιο, συνεπώς τότε ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, τον οποίο είχε καθιερώσει ο Ρωμύλος προς τιμήν του πατέρα του και γενάρχη των Ρωμαίων του θεού Άρη (λατινικά Mars). Μπορούμε επομένως να αποκαλέσουμε τον Άρη «Θεό των Προελάσεων», τον Μάρτη δηλαδή, γιατί κάθε νέα εκστρατεία πρέπει να αρχίζει με μια προέλαση και κάθε εποχή «άνοιξης» αρχίζει τον Μάρτιο.
Όπως κάθε αρχή στη ροή του χρόνου, έτσι και η πρώτη Μαρτίου σχετίζεται με τον ερχομό της Άνοιξης και τα έθιμα και οι παραδόσεις αφθονούν σε πολλές περιοχές της χώρας μας για υγεία και ευημερία. Από την 1η έως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ή στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Ο «Μάρτης», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς που το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια, οι μύστες των οποίων έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Τον «Μάρτη» τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα.
Εκτός όμως από τους ανθρώπους, σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να διατηρήσουν κρύο το νερό από τον ήλιο. Αλλού το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Αν το Πάσχα πέσει μέσα στον Μάρτη, τον καίνε στη λαμπάδα της Ανάστασης.
Μήπως ξεχάσατε να φορέσετε «Μάρτη»;
Στέλλα Κυριακού
photo: sfj