Επιμελητήριο Σάμου προς Γεωργιάδη: Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος

7/2/12
Προς: Υφυπουργό Ναυτιλίας, Κο. Άδωνη Γεωργιάδη

Κοιν:
1.Βουλευτή Σάμου
2.Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
3.Δήμαρχο Σάμου
4.ΜΜΕ

Κύριε Υφυπουργέ,

Ύστερα από τη συνάντηση σας με τους  τοπικούς φορείς της Σάμου και των Δωδεκανήσων θα θέλαμε καταρχήν να επισημάνουμε ότι με έγγραφό μας  με αριθμ. Πρωτ. 3973/14-10-2011 προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών υποβάλλαμε πρόταση για δρομολόγηση πλοίου για τη σύνδεση των νησιώντης Σάμου με τα Δωδεκάνησα, συνεπώς το θέμα αυτό δεν τίθεται για  πρώτη φορά. Τώρα αν θεωρείται εκπρόθεσμη η πρόταση δρομολόγησης πλοίου θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2932/2011 «Το δίκτυο καθορίζεται  µέχρι 31  Οκτωβρίου έκαστου έτους  µε απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας,  ύστερα από γνώµη του Σ.Α,Σ,  και οι δροµολογιακές γραµµές διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα……» , (η επιστολή εστάλη 14/10/2011).

και ότι

«Με απόφαση του Υπουργού επιτρέπεται,  κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου τρίτου, να δροµολογηθεί επιβατηγό ή οχηµαταγωγό, επιβατηγό ή φορτηγό,  πλοίο,  για την εκτέλεση συγκεκριµένου ή συγκεκριµένων δροµολογίων,  εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2  του άρθρου τρίτου και πρόκειται να καλυφθούν έκτακτες και επείγουσες συγκοινωνιακές ανάγκες,  οι οποίες δεν µπορεί να εξυπηρετηθούν εγκαίρως από τα ήδη δροµολογηµένα πλοία.»

Επίσης η δρομολόγηση του σκάφους τύπου «δελφινι» από 15 Μαΐου έως 7 Οκτωβρίου 4,5 μήνες, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη εξυπηρέτησης του «πλήρους μεταφορικού έργου και της ποιότητας του (άρθρο 8. παρ.1 ), όπου πλήρες «μεταφορικό έργο» νοείται η μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτων και οχημάτων. Το « δελφίνι» μεταφέρει αποκλειστικά επιβάτες και ταξιδεύει μέχρι 6 μποφόρ στοιχείο ιδιαιτέρως σημαντικό για τις θαλάσσιες συνθήκες που επικρατούν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σάμου, Ικαρίας, Πάτμου, Αγαθονησίου και Λέρου.

Συμπερασματικά, το επιχείρημα ότι δεν υποβλήθηκε εγκαίρως το σχετικό αίτημα δεν υφίσταται. Η ανάπτυξη της περιοχής μας στηρίζεται στον τουρισμό, στο εμπόριο και στα τοπικά προϊόντα που παράγονται και τα οποία μπορούν να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών της τοπικής αγοράς όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους με γρήγορα και ασφαλή πλοία, ώστε να δώσει ώθηση για ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και διατήρηση του πληθυσμού στα νησιά. 

Παρακαλούμε να δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα αυτό γιατί στο Ελληνικό κράτος ανήκουν και τα νησιά του Αιγαίου.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr