Η συγκέντρωση στον Εύδηλο (14/12) για σύγχρονες & φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ο ΠΡΩΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ -στον ΠΕΙΡΑΙΑ στις 2 το μεσημέρι  και στη συνέχεια το υποδεχόμαστε αγωνιστικά και στα νησιά μας
Θα είμαστε σε επικοινωνία.
Να είμαστε όλοι εκεί!

Με το σύνθημα «Ακτοπλοΐα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό», διοργανώθηκε την Τετάρτη 14 του Δεκέμβρη μαζική συγκέντρωση στον Εύδηλο  ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αντικαταστήσει το πλοίο της γραμμής «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» με το υπερήλικο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Η δρομολόγηση αυτού του πλοίου έχει ξεσηκώσει στο πόδι τους νησιώτες όχι μόνο της Ικαρίας, αλλά των Φούρνων και της Σάμου, καθώς υποβαθμίζει ραγδαία τη συγκοινωνία των νησιών και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ικαρίας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού της Ικαρίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Λαρδάς, αντιπρόεδρος του ΕΚ Σάμου, ο οποίος ανέφερε ότι τα όσα βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών είναι αποτέλεσμα της ελευθερίας δράσης του εφοπλιστικού και συνολικά του κεφαλαίου, που πυροδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική, και σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες εφαρμόζεται με βάση τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρση του καμποτάζ. Χαιρέτισε ο Στέλιος Σταμούλος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση καθορίστηκε νέα κινητοποίηση τη μέρα που το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» ή όποιο άλλο σαπιοκάραβο προσεγγίσει την Ικαρία και κλιμάκωση του αγώνα για: Φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία που θα εξυπηρετούν τα νησιά 365 μέρες το χρόνο. Οχι στην άρση του καμποτάζ. Πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, κάτι που είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Ανάλογη απόφαση για κινητοποίηση τη μέρα που θα αποπλεύσει για το πρώτο δρομολόγιο το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» έχουν πάρει οι ικαριώτικοι και φουρνιώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας από κοινού με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

Την ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης επιβεβαιώνουν και οι χτεσινές δηλώσεις - πρόκληση του υφυπουργού Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε: «Το "Ιεράπετρα" είναι το μόνο πλοίο που μπορεί να πηγαίνει εκεί. Δεν υπάρχει άλλο. Είναι απολύτως αξιόπλοο»! Εν ολίγοις ή το σαπιοκάραβο ή μένουν τα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση!

Εργατικό Κέντρο Σάμου

ikariastore banner