Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων
Σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας κλείνει η συντριπτική πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων (παλαιού τύπου) που είναι μικρότερα από 6/θέσια καθώς και όλα τα τμήματα που δεν έχουν 15 μαθητές και άνω.
Στα ολοήμερα σχολεία φοιτούσαν πάνω από 140.000 μαθητές, για τη λειτουργία τους δούλευαν περίπου 4.000 δάσκαλοι και 7.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
Η απόφαση αυτή συνιστά νέα επίθεση στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, ανοίγει το δρόμο στην άμεση περικοπή θέσεων εργασίας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην πολιτική αυτονομίας της «σχολικής μονάδας» και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα: Κενά και τοποθετήσεις ανά συγκεκριμένο σχολείο.
Σχολεία αποκεντρωμένα με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και διαφορετικό προσωπικό που θα το υλοποιεί κάθε χρονιά. Περιορισμός των προσλήψεων, αύξηση του ωραρίου εργασίας, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κομμάτια του ίδιου «παζλ».
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Αν προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις αυτές και παράλληλα στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν:
1) Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία,
2) Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών,
3) 15 μαθητές/τμήμα κι ένας δάσκαλος να τα βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την επόμενη μέρα.
• Αν προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά τα σχολεία, να εξασφαλιστεί ότι κάθε εκπαιδευτικός θα έχει οργανική θέση και μόνιμη σταθερή εργασία.
Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Ζιώγας
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Αποστόλης Νάνος
Μπάμπης Χαραλάμπους
Θέμα: Κατάργηση επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας
Μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς έχει φέρει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με οποία (Φ 12 /518/61284/Γ1/27-05-2011) από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση του «Νέου Σχολείου» για διαφοροποιημένα σχολεία (στην περίπτωση αυτή για «γαλλόφωνα» και «γερμανόφωνα») για παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
Η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες:
- Οι μαθητές της φετινής Ε’ τάξης εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μία ολόκληρη σχολική χρονιά.
- Δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με αποτέλεσμα, η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας να μην είναι αποτελεσματική.
Το πρόβλημα όμως αφορά και τους εκπαιδευτικούς καθώς ανοίγει ο δρόμος για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καταστρατήγησης ωραρίου, κατάργηση οργανικών θέσεων τους με το πρόσχημα της παύσης διδασκαλίας του επιστημονικού αντικειμένου τους.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανακληθεί η απόφαση αυτή και να διασφαλιστούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων, με βασικό χαρακτηριστικό τη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Ζιώγας
Γιάννης Πρωτούλης