Η μακροβιότητα στο σόι μου πάει σύννεφο. Γενιές και γενιές προγόνων έζησαν μεγάλες ζωές, δρασκελώντας αιώνες. Καλό αυτό, τόσο για τους ίδιους που έφαγαν τη ζωή με το κουτάλι, μα και για μας, αφού μας κληρονόμησαν ιστορίες να λέμε και να γελάμε αναμετάξυ μας (και να παρακαλάμε να πάρουμε τα χρόνια τους).

Ο θείος μου ο Κώστας ήταν, ίσως, ο πιο γλυκός άνθρωπος στον κόσμο. Ευγενής, καλόβολος, αγαπησιάρης, τρυφερός, προκομένος. Πέθανε πριν λίγα χρόνια, ο δόλιος, όταν, σκαρφαλώνοντας στην οροφή του γκαράζ για να ισιώσει την κεραία της τηλεόρασης, έχασε το πάτημά του, γλίστρησε και έπεσε.

Μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Γαλλίας, η Le Monde, στο ένθετο Planete, δημοσίευσε πρόσφατα ένα αρκετά εκτεταμένο άρθρο, ενδεχομένως από τα πιο ενδιαφέροντα του είδους του, αφιερωμένο στην Ικαρία.

Η γιαγιά μου σε λίγες μέρες κλείνει τα 102. Το κάπνισμα το έκοψε πριν καμιά τριανταριά χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Μάλλον βαρέθηκε. Κάθε μέρα πίνει το κρασάκι της (ένα ποτηράκι με το φαΐ, εξάπαντος νερωμένο) και λατρεύει τις τηγανητές πατάτες, το μόνο πράγμα που τη θυμάμαι να λιμπίζεται πραγματικά.

Η Ικαρία εντάχθηκε στον χάρτη της μακροβιότητας που δημιούργησαν οι ερευνητές του ιταλικού ινστιτούτου Barilla Center for Food and Nutrition ταξιδεύοντας στα πέντε μέρη του πλανήτη όπου, σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι κάτοικοί τους είναι αιωνόβιοι.

Στις 12 Αυγούστου, στο πλέον έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αποτελεί σταθμό για τις γνώσεις μας σχετικά με την εξέλιξη των ειδών, που αφορά τους παράγοντες οι οποίοι προάγουν τη μακροβιότητα των έμβιων όντων και φυσικά του ανθρώπου.

Στις 12 Αυγούστου, στο πλέον έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αποτελεί σταθμό για τις γνώσεις μας σχετικά με την εξέλιξη των ειδών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με πολύ αξιόπιστη μεθοδολογία ότι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, ένα από τα εκατοντάδες είδη αυτού του θηρευτή των ωκεανών, ζουν περίπου 400 χρόνια!

Στο ντοκιμαντέρ του Business Insider με τίτλο «Ικαρία: Το νησί όπου οι άνθρωποι ζουν για πάντα» οι ρεπόρτες προσπάθησαν να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιλώντας με τους ίδιους, τους μεγαλύτερους από αυτούς και τους γιατρούς του νησιού, για να μάθουν τα μυστικά της μακροζωίας τους.

Στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή) είδαμε το ελληνικό ντοκιμαντέρ Τρου Μπλου/True Blue, που δεν είχε σχέση με τη Μαντόνα ή το ομώνυμο τραγούδι και άλμπουμ της, αλλά με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει στην Ικαρία. Η σκηνοθεσία είναι του Χάρη Ραφτογιάννη.

Ήταν τέλος Μαϊου 2015 όταν μεταδώσαμε ότι ο Jamie Oliver βρισκόταν στην Ικαρία. Εκείνες τις ημέρες ακολούθησαν αρκετά ρεπορτάζ και δημοσιεύσεις και μείναμε όλη με την εντύπωση ότι το διασημότερο πρόσωπο στον πλανήτη για τη μαγειρική, θα "επιστρέψει" στην Ικαρία. Είτε το έκανε αυτό σε ιδιωτικό επίπεδο, είτε όχι, ο Jamie "επιστρέφει" με μία σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί η Ικαρία καθώς ο Oliver επισκέπτεται τις Μπλε Ζώνες, τα μέρη δηλαδή με τον υψηλότερο δείκτη μακροζωίας.

Σελίδες

ikariastore banner