Ανάγκη σύνδεσης Ικαρίας με τα Δωδεκάνησα

Από αρχαιότατων χρόνων η Ικαρία είναι συνδεδεμένη με το Δωδεκανησιακό αρχιπέλαγος. Μάλιστα το γλωσσικό ιδίωμα των Ικάριων είναι παρόμοιο με αυτό της Πάτμου και των άλλων. Επί ιπποτοκρατίας η Ικαρία ανήκε και αυτή στους Ιωαννίτες Ιππότες. Ο λαός της Ικαρίας πάντοτε μετακινούταν από και προς τα Δωδεκάνησα και οι εμπορικές σχέσεις με την Πάτμο ήταν πάντοτε αμφίδρομες με ιδιαίτερο δυναμικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Σήμερα η Ικαρία δεν έχει καμία σύνδεση με τα Δωδεκάνησα παρά το ότι η Πάτμος οι Λειψοί και η Λέρος είναι πολύ κοντά. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός αποκλείει την Ικαρία από το νότιο Αιγαίο παρά το ότι η γειτνίασή της είναι άμεση. Από πλευράς τουρισμού τα Δωδεκάνησα είναι ο μεγαλύτερος προορισμός στην Ελλάδα μετά τη Κρήτη. Μόνο οι αφίξεις στην Κω και στη Ρόδο ξεπερνούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουριστών.

Η Ικαρία έχει ανάγκη σύνδεσης με τα Δωδεκάνησα έτσι ώστε να προωθηθούν τα προϊόντα της αλλά και έτσι ώστε οι επισκέπτες της να αυξηθούν μια και πολλοί από τα Δωδεκάνησα τουρίστες μόνιμοι κάτοικοι επιθυμούν να επισκευθούν το νησί με τις μοναδικές φυσιολατρικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Επίσης οι επισκέπτες της θα μπορούν να πραγματοποιήσουν εκδρομές.

Η εξασφάλιση της σύνδεσης της Δωδεκανήσου με την Ικαρία θα πλουτίσει το τουριστικό προϊόν του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου όπως και επίσης θα υποστηρίξει την προώθηση δωδεκανησιακών προϊόντων προς την Ικαρία που το καλοκαίρι φιλοξενεί πάνω από 20.000 άτομα (10.000 μόνιμοι κάτοικοι, 3000 επισκέπτες και περί τις 7000 ικάριους του εξωτερικού) που επιστρέφουν για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για την πραγματοποίηση της σύνδεσης της Ικαρίας με τα Δωδεκάνησα είναι απαραίτητο να υπάρξει υποστήριξη με επιδότηση από το κράτος όπως ήδη ισχύει για τις περισσότερες γραμμές που συνδέουν νησιά μεταξύ τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η σύνδεση της Ικαρίας με τα Δωδεκάνησα και πρέπει όλοι οι φορείς να στρατευθούνε για αυτό.

Δημήτρης Προκοπίου
Ειδικός Σύμβουλος Τουρισμού Ικαρίας
rodiaki.gr