Αντιδράσεις για τα γερασμένα πλοία και στη Λήμνο

Ακόμα ένα ακριτικό νησί, αυτό της Λήμνου, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ικαρία, όσο αφορά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Ο δήμος εξέδωσε δελτίο τύπου για να θίξει την έλλειψη αξιοπρεπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, την κατάσταση και την ηλικία των μη αξιόπλοων πλοίων και βεβαίως την κρατική αδιαφορία.

Τονίζει ότι η Λήμνος είναι το 8ο σε μέγεθος νησί της χώρας και συνεχίζει να εξυπηρετείται από πλοία ηλικίας 35 - 40 ετών, ενώ στις περιπτώσεις που τα δύο πλοία της ΝΕΛ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ & ΘΕΟΦΙΛΟΣ, χρήζουν συντήρησης, επισκευής ή αποδρομολογούνται, τη θέση τους παίρνει το AQUA MARIA.

Το συγκεκριμένο πλοίο (37 ετών και αυτό) είναι το θρυλικό  «Μυρτιδιώτισσα» που ανήκε σε θυγατρική της ΑΝΕΚ και παλαιότερα ήταν γνωστή και ως ΑΝΕΜΟΣ της εταιρείας Νομικού που πριν 14 χρόνια εκτελούσε δρομολόγια προς την Ικαρία. Το πλοίο γυρνάει το νησί πολλά χρόνια πίσω και η παραμονή του στη βασική γραμμή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων, των επισκεπτών και του συνόλου των επαγγελματιών δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη για μία ακόμη φορά και δίνεται παράταση για τη δρομολόγηση του συγκεκριμένου πλοίου. Η μετάθεση των ευθυνών από τους νυν στους πρώην και το αντίστροφο ούτε πείθει ούτε απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους. ΚΑΙ η Λήμνος απαιτεί ισονομία και δικαιοσύνη.

Την Πέμπτη 12/01/2012 που λήγει η νέα παράταση δρομολόγησης του AQUA MARIA οι Λημνιοί θα σταματήσουν να περιμένουν και θα είναι στο λιμάνι, για να «αποχαιρετίσουν» το πλοίο, αποφασισμένοι να μην το ξαναδεχτούν στη Λήμνο.

Το  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ γέρνει, το ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ χάλασε στην Κύθνο, το AQUA MARIA χτύπησε μέσα στο λιμάνι της Λήμνου. Από την πρόσκρουση το πλοίο υπέστη ρήγμα στην πρυμναία δεξιά πλευρά, δεξιά του καταπέλτη. Από τη Λιμενική Αρχή Μύρινας απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να προσκομιστεί βεβαίωση από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί και, όπως είναι φυσικό, το προγραμματισμένο δρομολόγιο του πλοίου δεν πραγματοποιήθηκε.

ikariamag.gr με αποκλειστική πηγή και αναφορές από το nasosbratsos.blogspot.com